Jídlo

Nejznámější bobule a jejich zdravotní přínosy. Borůvky, ostružiny, maliny i acai nebo goji. Proč bychom je měli jíst pravidelně

Bobule přináší jen samé zdravotní výhody

autor

Kateřina Korňová

31. března 2022

 
FOTO / Unsplash
Bobule patří mezi nejzdravější potraviny, které můžete zařadit do svého jídelníčku. Jsou chutné, výživné a poskytují řadu působivých zdravotních výhod. Navíc obsahují jen minimální množství cukru, a tak jsou skvělou volbou i při redukčních dietách.
Reklama

Borůvky

Tmavě modrá barva těchto bobulí dělá víc než jen pěkný koláč. Barva pochází ze silných sloučenin nazývaných antokyany. Vědci se domnívají, že tyto antioxidanty vás mohou chránit před rakovinou, srdečními chorobami a demencí a posílit váš imunitní systém. Je však potřeba další výzkum, abychom to mohli tvrdit jistě. Jezte tyto šťavnaté drahokamy čerstvé nebo mražené. Obsahují vodu a vlákninu, které vás zasytí, aniž by vám výrazněji zasáhla do jídelníčku. Půl šálku má asi 40 kalorií.

Borůvky ve své slupce skrývají velké množství antioxidantů

Bobule acai

Tyto plody podobné hroznům jsou často nazývány superpotravinou, protože mohou obsahovat více antioxidantů než jiné bobule. Antioxidanty mohou zastavit poškození buněk, které může vést k mnoha nemocem. Přesto je potřeba dalších výzkumů, abychom přesně věděli, jak moc mohou pomoci. Užijte si je čerstvé i mražené, ale než je začnete jíst ve velkém, poraďte se se svým lékařem. Velké dávky mohou být škodlivé a mohou ovlivnit účinek některých léků.

Ostružiny

Ostružiny obsahují mnoho polyfenolů, chemických látek, které mohou snížit zánět, který vede k srdečním chorobám a rakovině. Bobule mohou také pomoci vašemu tenkému střevu lépe rozkládat cukr, což by mohlo snížit vaše šance na cukrovku 2. typu. Šálek čerstvých ostružin má maximálně 7 gramů cukru.

Goji

Někdy nazývané vlčí bobule jsou součástí čínské medicíny po tisíce let. Obsahují vitamíny (C, B2 a A), železo a antioxidanty. Vědci hledali důkaz, že posilují imunitu, bojují proti srdečním chorobám, pomáhají mozku, napomáhají trávení a předcházejí rakovině, ale zatím si nejsou zcela jisti, zda a do jaké míry mají bobule goji na tyto zdravotní komplikace pozitivní vliv. Hlavní je, abyste tyto bobule jedli pouze ve zralém stavu - nezralé mohou být toxické. Těhotné a kojící ženy, nebo všichni, kteří užívají léky na ředění krve, by goji neměli jíst.

Brusinky

Pokud máte sklon k infekcím močových cest, brusinky jsou skvělou volbou. Brusinky také mohou snížit pravděpodobnost, že zůstanou bakterie ve vašem žaludku a způsobí infekce. Vědci nyní studují, zda mohou brusinky zabránit rakovině a posílit zdraví srdce, zatím však nedošli k publikovatelným výsledkům. Příliš velké množství brusinek může dráždit váš žaludek a vést k ledvinovým kamenům. Takže jako u všeho platí: všeho s mírou.

Plody arónie

Tyto tmavě fialové bobule, známé také jako arónie, mají vysoký obsah vitaminů, minerálů a živin. Z tohoto důvodu vědci zkoumají, zda mohou pomoci předcházet rakovině děložního čípku, kůže, prsu a tlustého střeva. Vědci také studují, zda by bobule arónie mohly pomoci v boji proti onemocněním jater a srdce a dokonce i obezitě. Hledejte je v obchodě čerstvé nebo mražené. Můžete také popíjet čaj s arónií.

Bezinky

Po stovky let je lidé používali v boji proti nachlazení a chřipce. Několik studií naznačuje, že jejich extrakt může zkrátit příznaky chřipky, pokud je užíváte první den nebo dva. Jezte pouze vařené bezinky - syrové nebo jejich listy vám mohou způsobit nevolnost. Také ženy, které jsou těhotné nebo kojící nebo kdokoli s problémy s imunitním systémem, by bobule neměli konzumovat. Nepoužívejte je, pokud užíváte léky na cukrovku, diuretika nebo laxativa.

Maliny

Již ve 4. století n. l. se části malinových rostlin používaly k léčbě ranních nevolností a bolestí žaludku. Nyní víme, že samotné bobule mají opravdu sílu. Maliny jsou nabité živinami, které mohou pomoci v boji s různými typy rakoviny a dalšími, které mohou chránit váš mozek. Přestože některé z těchto látek najdete i v doplňcích stravy, dopřejte si raději čerstvé maliny. Poskytnou vám nejvíce výhod.

Angrešt

Tyto plody mohou být světle zelené, růžové, anebo červené. V Indii se speciální odrůda angreštu dlouhodobě používá k léčbě nachlazení a horečky, při problémech s trávením a také jako vlasové tonikum. Některé důkazy naznačují, že by tyto bobule mohly pomáhat v boji proti rakovině, posilovat zdraví jater, předcházet osteoporóze a léčit parazity a infekce. Vědci však musí provést další výzkum.

Zdroj: webmd.com, healthline.com.

Další zajímavé články