Když je řeč o krevetách, je dobré připomenout, že se jedná o nutričně velmi bohaté potraviny. Jsou nejen skvělou dietní pochoutkou, ale také zdrojem omega-3 mastných kyselin, vápníku, jódu, fosforu, železa, zinku, sodíku nebo selenu, ale také některých vitaminů, jako například: vitaminu E, vitaminů skupiny B, D, A i C.
Bohaté na vitamin B12
Krevety jsou identifikovány jako bohatý zdroj vitaminu B12. Nedostatek vitaminu B12 může vést k různým zdravotním problémům, jako je slabost, únava a deprese. Dlouhodobý nedostatek vitaminu B12 může vést dokonce až k poškození mozku. Proto byste měli přijímat vitamin B12 v dostatečném množství, abyste těmto zdravotním problémům předešli. Krevety, které jsou bohatým zdrojem vitaminu B12, pomohou udržet optimální množství tohoto vitaminu ve vašem těle.
Pomáhají při budování svalů
Krevety jsou nízkokalorické potraviny, které jsou ovšem jinak nutričně velmi bohaté. 100 g krevet má pouze 115 kalorií a 1,72 g tuku. Obsahují také určité množství zinku a jódu, jejichž nedostatek je spojen s přejídáním a přibíráním na váze. Tyto vlastnosti dělají z krevet dobrou volbu, pokud se zrovna chystáte nějaké to kilo shodit.
Mohou předcházet rakovině
Krevety jsou bohatým zdrojem selenu, který dle studií může zabránit růstu rakovinných buněk ve vašem těle. Samozřejmě nelze tvrdit, že kdo jí dostatek selenu, nikdy nedostane rakovinu, ale proč neudělat něco, co tomu může pomoci předejít.
Udrží vás déle mladé
Krevety jsou považovány za extrémně dobrou potravinu pro vaši pokožku. Důvodem je to, že krevety obsahují vitamin E, který má na pleť a kůži obecně dobrý vliv. Pravidelná konzumace krevet dodá vašemu tělu tento vitamin mládí, což se podepíše i na vaší pleti a vlasech, ale údajně dle vitalita.cz i na sexuální výkonnosti.
Zlepšují váš imunitní systém
Krevety mají vysokou hladinu zinku, který hraje důležitou roli při zlepšování celkového zdraví. Obsahují však také sloučeninu astaxanthin, která může za jejich růžovou barvu a také má protizánětlivé vlastnosti. Díky ní mohou krevety přispívat ke snižování rizika onemocnění například srdečními chorobami.
Pomáhají v boji proti Alzheimerově chorobě
Alzheimerova choroba je jednou z nejtěžších nemocí, kterou trpí miliony lidí po celém světě. Podle nedávných studií mohou být právě krevety tím, co vás před Alzheimerovou chorobou alespoň částečně ochrání.
Pomáhají budovat silné kosti
V neposlední řadě jsou krevety bohatým zdrojem vápníku. Vápník je pro tělo nezbytný pro zlepšení struktury kostí. Pokud chcete silné kosti a také silné zuby, pak budete potřebovat dostatečné množství vápníku. Vápník je také velmi potřebný zejména pro rostoucí dospívající. Pravidelná konzumace krevet vám proto může pomoci i v tomto ohledu.
Zdroj: amritsruae.com, bbcgoodfood.com, vitalita.cz, kaloricketabulky.cz.