Jídlo

Velikonoce na talíři: Kynuté jidáše ve čtvrtek, beránek v sobotu, v neděli mazanec a na koledu boží milosti

Co by to bylo za Velikonoce bez tradičních pochoutek?

autor

Kateřina Korňová

12. dubna 2022

 
FOTO / Depositphotos
Dobrý recept je základem úspěchu. U některých buchet nebo bábovek zas až tolik nezáleží na tom, jestli nejdřív utřete žloutky s cukrem, vyšleháte sníh a prosejete mouku. U jiných je ovšem postup stejně důležitý jako recept samotný. A jedním z takových receptů jsou i boží milosti, které si kdysi dopřávaly i naše babičky. Upečte si ale i kynuté jidáše, třeného beránka nebo mazanec, o kterém jsme psali nedávno.
Reklama

Medové jidáše

Na Vánoce je typickým kynutým pečivem vánočka a na Velikonoce je to mazanec a hned za ním jidáše. Patří mezi nejkrásnější a nejsladší sváteční druhy pečiva, které se navíc na povrchu lesknou medem.

Na jidáše si připravte: 600 g hladké mouky, 125 g mléka, 125 g smetany ke šlehání, 7 g sušeného droždí, 100 g změklého másla, 60 g cukru, 30 g medu, 1 vejce, 1 žloutek, 5 g soli, bílek na potření, trošku citronové kůry nebo muškátového oříšku.

V robotu smíchejte mouku, droždí a sůl a promíchejte. Přidejte zbylé suroviny a hněťte asi 10 minut. Myslete na to, že čím déle budete těsto hníst, tím budou jidáše nadýchanější. Následně těsto zakryjte a nechte ho vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Z vykynutého těsta ukrajujte malé kousky, které tvarujte do tradičních tvarů (viz galerii). Jednotlivé jidáše umístěte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě půl hodiny kynout. Troubu předehřejte na 200 °C a nezapomeňte vložit i plech s vodou, aby se těsto při pečení hezky napařilo. Jidáše nakonec potřete bílkem a pečte dozlatova. Jakmile jidáše vytáhnete z trouby, potřete je rozteklým medem.

Beránek ze třeného těsta

Každá rodina má na tuto velikonoční klasiku jiný recept, ale klasickým třeným těstem nemůžete nic zkazit - ba naopak! U beránka si také dejte záležet na výběru formy, aby vás výsledek nemile nepřekvapil.

Na beránka si připravte: 120 g másla, 4 vejce, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 200 ml mléka, 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, citronovou šťávu, máslo a mouku na vymazání formy.

Upéct dobrého beránka není opravdu vůbec nic těžkého. Zvládnete to v několika jednoduchých krocích. Žloutky s cukrem a tukem utřete do pěny. Postupně přidejte i vlažné mléko a poté i mouku s práškem do pečiva. Přidejte pár kapek citronové šťávy. Nakonec opatrně přimíchejte i vyšlehaný sníh z bílků. Formu na beránka důkladně vymažte tukem a vysypejte moukou. Těsto vlijte do formy a pečte v předehřáté troubě půl až tři čtvrtě hodiny na 160 - 170 °C.

Boží milosti

Naprosto jednoduché a prosté velikonoční cukroví, které bylo součástí prostřených stolů především za dob našich babiček a prababiček, jsou boží milosti. Nicméně recept, o který se s námi podělila ve své tiskové zprávě Akademie kvality, není až tak úplně klasický, protože ho osvěžili trochou bílého vína. Kyselá chuť je totiž nepostradatelná, jinak bychom cítili jenom sladkost. Také nezapomeňte pečlivě vybrat suroviny, protože jejich kvalita se projeví na chuti. Boží milosti si můžete vychutnat s rodinou, nebo třeba rozdávat návštěvám a koledníkům.

Na boží milosti si připravte: 250 g hladké mouky, 50 g másla, 50 g krupicového cukru, 50 g zakysané smetany, 2 žloutky, 2 lžíce bílého vína, špetku citronové kůry, 200 g oleje nebo sádla na smažení, 80 g moučkového nebo vanilkového cukru na obalování.

Postup:

Máslo nechte odstát v pokojové teplotě a smíchejte s hladkou moukou na jemnou drobenku. Má to tu výhodu, že se mouka obalí tukem, tudíž pak nebude schopna nasát tolik tekutin a těsto bude krásně křehké, ale také se tím zlepší lístkování v těstě. Jakmile budete mít hotovou drobenku, přidejte postupně všechny ostatní ingredience a spojte je v pevné těsto. Bílé víno přidáváte především kvůli kyselosti, jelikož ostatní suroviny nemají téměř žádnou chuť a cítili byste pouze chuť cukru.

Těsto můžete buď uložit do lednice na 30 minut a nechat odpočinout a poté jej rozválet a vykrajovat malé obdélníčky, nebo si s ním pohrát trochu víc a získat tak krásné vrstvené těsto. Toho docílíte tak, že budete těsto několikrát překládat (podobně jako u listového těsta). Kousky másla se tak zplacatí a rozloží stejným směrem a vy následně získáte krásnou strukturu na řezu. Těsto následně rozválejte a vykrajujte. Boží milosti pak smažte dozlatova a ještě teplé obalte v moučkovém nebo vanilkovém cukru (stejně jako vanilkové rohlíčky na Vánoce).

Zdroj: TZ Akademie kvality, kucharkaprodceru.cz, pecempecen.cz, toprecepty.cz.

Další zajímavé články