Jídlo

Překvapující účinky jahod: Pomáhají předejít vráskám, šedému zákalu a posilují imunitu

Zařaďte jahody do stravy každý den

autor

Kateřina Korňová

12. června 2022

 
FOTO / Unsplash
Konečně je tady sezóna jahod a pomalu můžeme začít ochutnávat první kousky šťavnatého sladkého červeného ovoce, které vyrostlo v našich končinách. Jahody však nejsou jen výbornou svačinkou a chutným ovocem, které se dá zpracovat na nespočet různých způsobů, ale také potravinou, která má na naše zdraví velmi pozitivní účinky.
Reklama

Nejen čerstvé, ale i mražené, pečené či konzervované jahody mají na naše tělo i zdraví skvělý vliv. Nejsou totiž jen šťavnatým svěžím a lahodným ovocem, jsou také do jisté míry superpotravinou bohatou na živiny, antioxidanty a jejich výhody pro naše tělo jsou někdy až překvapivé. Tak třeba: věděli jste, že fungují preventivně proti výskytu vrásek? Ne? Tak čtěte dál.

Jahody prospívají ale také našemu zdraví, a to především velkým množstvím vitaminu C. Většina savců má sice schopnost produkovat vitamin C přirozeně, ovšem lidé tuto schopnost nemají, a proto musí jeho zásoby pravidelně doplňovat. Jedna porce jahod obsahuje zhruba 50 mg vitaminu C, což je asi polovina denní potřeby. Vitamin C nejenže posílí funkci vašeho imunitního systému, ale také je rychle působícím antioxidantem.

Za mladistvější pleť

Ale vitamin C má na naše tělo i další účinky. Je totiž podstatný pro tvorbu kolagenu, který, jak víme, pomáhá zvýšit elasticitu pokožky a její odolnost. Jak stárneme a neustále vystavujeme svou pokožku škodlivým UVB paprskům, může se to na naší pokožce nepříliš hezky podepsat a docházet k vysušování pleti a tvorbě vrásek. Navíc s přibývajícím věkem dochází k úbytku kolagenu, což v kombinaci se slunečními paprsky na své pleti brzy poznáte. Ovšem konzumace potravin bohatých na vitamin C může vést ke zdravější a mladistvější pleti. Jahody však také obsahují kyselinu ellagovou, která zabraňuje destrukci kolagenu, čímž prodlužuje mladistvý vzhled pokožky.

Jahody místo mrkve

O mrkvi se ví, že je dobrá pro podporu dobrého zraku. Antioxidační vlastnosti jahod mohou mít na náš zrak rovněž dobrý vliv, ovšem trochu z jiného pohledu. Mohou totiž pomoci s prevencí proti šedému zákalu, což je zakalení čočky oka, které může způsobovat až oslepnutí. A UV záření nemá negativní vliv pouze na naši pokožku, ale rovněž na naše oči, kterým ostré sluneční záření vyloženě škodí. Vitamin C obsažený v jahodách pomáhá očím s posilováním rohovky a sítnice.

Svačinka pro štíhlou postavu

Udržet se ve formě a mít zdravou hmotnost nabízí nejen uspokojující pohled v zrcadle a fyzickou výkonnost, ale rovněž je to skvělá cesta, jak se vyhnout cukrovce 2. typu a srdečním chorobám. Jahody mají nízký obsah kalorií, vysoký obsah vody a vlákniny, což je dělá potravinou přímo určenou pro zdravý životní styl. Obsah vlákniny přispěje k pocitu plnosti a zasycení, voda doplní potřebné tekutiny a nízké kalorie vás neohrozí ve vaší snaze zůstat fit. Můžete je navíc přidat do smoothies, džusů, jogurtů, anebo si z nich udělat zdravou letní zmrzlinu - stačí je totiž rozmixovat, vložit do formy na zmrzliny a zmrazit. Dělám ji pravidelně i svým dětem a nepotřebují v ní ani špetku cukru či čehokoliv jiného. A když je dost sladká pro děti, bude i pro vás.

Vliv na prenatální zdraví

Jahody obsahují mimo jiné i vitamin B9 neboli folát či folacin, který ovšem všichni známe jako kyselinu listovou. O ní se dobře ví, že je velice prospěšná pro všechny ženy, které plánují otěhotnět, anebo už těhotné jsou. Kyselina listová já dokonce v raných fázích těhotenství nezbytná pro zdravý vývoj mozku, lebky a míchy vyrůstajícího plodu. Díky konzumaci vitaminu B9 se může předejít i vrozeným vadám, jakými jsou například rozštěp páteře.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: bbcgoodfood.com, healthline.com, webmd.com.

Další zajímavé články