Přesné dávkování neuvádějí ani samotné recepty. Často v nich najdeme jen to, že máme k jídlu přidat podle chuti sůl a pepř, případně konkrétní bylinky. Uškodit pokrmu však může nejenom nepřiměřené množství, ale i špatný výběr samotných bylin. Pojďme se podívat na několik bylinek, které právě s rybami a dary moře dokonale ladí.
Estragon
Typickou bylinou a kořením na dochucení ryb i mořských plodů je estragon. Jde o poměrně pikantní a aromatickou bylinu, která podtrhne chuť každého pokrmu. Estragon lze použít při dušení ryb, ale také je vhodný do omáček k rybám. Nepříliš dobře snáší vysoké teploty. Do jídla ho přidejte až na konci vaření, díky čemuž si uchová aroma. Estragon má příznivý vliv na trávení.
Rozmarýn
Při přípravě pokrmů z ryb můžete sáhnout i po typické středomořské bylince, jakou je rozmarýn. Jídlu dodá bylinkovou i trochu nahořklou chuť i aroma. Hodí se k rybám a jiným druhům masa, také do polévek či omáček.
Rozmarýnu, na rozdíl od estragonu, nepřekáží ani delší tepelná úprava. Můžete ho použít v případě pečení i grilování ryb. Protože má výrazné aroma, přidávejte ho jen v malém množství. Malé větvičky rozmarýnu můžete vložit do zářezů na mase, případně můžete zkusit marinádu z rozmarýnu, olivového oleje, česneku a citronové kůry. Hodí se i k finálnímu nazdobení.
Kopr
K rybám a plodům moře se hodí kopr, který je spíše nasládlý a ne tak hořký jako předchozí bylinky. Do jídla se opět přidává až na konci tepelné úpravy, případně je jím možné posypat již hotovou rybu, omáčku k rybě či těstoviny nebo salát s mořskými plody. Kopr se výborně hodí k bílým rybám, ale perfektní dvojici tvoří i s lososem. Pokud je to možné, používejte hlavně čerstvý kopr, poslouží však i sušená nať.
Petrželka
Petrželová nať je typickým kořením do polévek a k bramborám, je ale vhodná i k dochucení ryb. Můžete ji přidat například do marinády při grilování ryb. Stejně se však hodí k těstovinám s mořskými plody či do rybích polévek. V takovém případě je ji vhodné přidávat do jídla opět na konci vaření. Petrželka zvýrazňuje jemnou chuť ryb a v jídle působí spíše osvěživě. Dobře se kombinuje se zmiňovaným estragonem, který je výraznější.
Tymián
Další typická středomořská bylinka, která je vynikající volbou při přípravě ryb. Tymián je charakteristický výraznějším aroma. Hodí se nejen k rybám a dalším druhům masa, ale i salátům, dušené zelenině, luštěninám či těstovinám. Jeho chuť je jemně nahořklá. Při přípravě ryb dobře spolupracuje s česnekem a citrónovou šťávou. Vhodné je ho kombinovat s jinými bylinkami. Úžasný je například se zmiňovaným rozmarýnem. S jejich množstvími to však nepřehánějte. Po tymiánu můžete sáhnout při přípravě pstruha, makrely či platýse.
Bazalka
Do třetice tu máme další středomořskou a typicky italskou bylinku. I bazalkou lze podtrhnout chuť ryb a dodat jim jedinečnou vůni. Hodí se k rybám s bílým masem i k mořským plodům. Své místo najde v nejrozličnějších italských chuťovkách, v těstovinových jídlech či pokrmech s grilovanou zeleninou. Na dochucení ryb je skvělé i bazalkové pesto. Bazalku lze bez problémů kombinovat s dalšími bylinami, například s pažitkou, tymiánem nebo rozmarýnem.
Koriandr
Jako poslední ještě můžeme zmínit koriandr, který je zase typický pro asijskou kuchyni. Hojně je využíván v Thajsku či Indii. Má nasládlou, ale zároveň pikantní až kořeněnou chuť, která mnohým připomíná chuť kari či muškátového oříšku. V jídle dobře spolupracuje například s limetkovou šťávou a kokosovým mlékem. Koriandr se hodí do marinád k exotickým druhům ryb i rybám, které jsou pro Asii typické. Obecně se koriandr hodí k rybám, jako jsou tuňák, mečoun, treska, chobotnice či krevety. Ryby můžete koriandrem jednoduše posypat před položením na gril.