Připravujete rýži na pánvi nebo v hrnci a čekáte na vstřebání či odpaření přebytečné vody? Děláte chybu. Nedávné pokusy ukazují, že tento způsob přípravy nevylučuje možnost otravy arsenem, který se v rýži vyskytuje, v důsledku kontaminace vody, v níž se rýže pěstuje.
Za všechno může průmysl. V důsledku průmyslové výroby se zplodiny s obsahem arsenu dostávají do atmosféry, odkud se pak v podobě dešťové vody dostanou do půdy, kde mohou přebývat celá desetiletí. Ačkoli se již dlouho předpokládalo, že arzen se ve vařené rýži neobjevuje, poslední poznatky dokazují opak.
Co říkají odborníci
Andy Meharg, profesor biologie na Queens University Belfast, testoval tři způsoby přípravy rýže ve vztahu k obsahu arsenu. V prvním pokusu použil dva díly vody k jednomu dílu rýže a nechal vodu odpařovat, jako při běžném vaření. Arzen zůstal v rýži. Když vařil rýži v poměru 5:1 (5 dílů vody k jednomu dílu rýže), hladina arsenu klesla o polovinu. Nejúčinnější však byla třetí metoda, při které byla rýže ponořena ve vodě přes noc a vyplachována, dokud nebyla voda čirá. Teprve po důkladném vypláchnutí začal rýži vařit a při tomto postupu dokázal snížit obsah arzénu až 80 procent.
Jediný správný postup při vaření rýže
Při přípravě rýže tedy nezapomeňte na dvě důležité věci. Namočte rýži přes noc do vody a poté ji důkladně propláchněte pod tekoucí vodou. Jakým způsobem budete rýži pak vařit už je jen na vás. Rýži můžete vařit v hrnci na plotně na mírném plamenu, nebo ji "péci" v kastrolu v troubě nebo ji připravovat i jiným způsobem.
Jak udělat tu nejchutnější rýži
Rýžovar, kastrol nebo v troubě
Každý jsme zvyklí na jiný postup a ani jeden není špatný. V každém případě je však nutné po nějaké době zkontrolovat, zda už není rýže hotová, nebo jestli nedošla voda a rýže se nepřipaluje.
Nejjednodušší je proto příprava v rýžovaru, který přesně odhadne dobu varu, a vy se opravdu nemusíte starat o nic jiného, než o propláchnutí a odměření množství vody a rýže.
Na množství vody záleží
U přípravy rýže nezáleží na její váze, ale na jejím objemovém množství. Je nutné použít přesně tolik vody, aby všechna vsákla do rýže – tedy aby žádná nezbyla, ale ani aby při varu nescházela a rýže mohla krásně změknout. V ideálním případě dodržujte poměr 1:1,5 ve prospěch vody. Zvolte si jakoukoli nádobu a nasypte do ní suchou rýži až po okraj, propláchněte a poté přidejte jeden a půl stejné nádoby vody. Rýži i vodu vždy odměřujte stejnou nádobou.
Do rýže patří cibule
Až budete mít vše připraveno, nakrájejte si ještě cibuli na kostičky a hoďte ji do hrnce či rýžovaru k rýži a odměřenému množství vody. Na jeden hrnek rýže vám bude stačit jedna menší cibule. Rýži také osolte, přihoďte i pár hřebíčků a zjemněte lžící másla. Pak už jen zapněte rýžovar, plotnu nebo troubu a čekejte, až se vaší kuchyní rozlehne vůně dokonale připravené rýže.