První svátek vánoční nebo také Slavnost Narození Páně či Boží hod připadá na 25. prosince. V tento den by nikdo neměl pracovat, všichni by měli jen odpočívat a rozjímat. Dnes se tento den nese v duchu rodinných návštěv a hodování.
Také se rozvážejí dárky, které nechal Ježíšek pod stromečkem pro příbuzné a známé. K Božímu hodu patří i sváteční jídlo a to především drůbež. A proč právě drůbež? Na Boží hod se totiž připravovalo to nejlepší, co domácnost měla. To byla právě často husa nebo kachna.
Kaštanová polévka
Začněme ale polévkou. Zkuste si letos udělat nějakou netradiční, třeba polévku z kaštanů, které k vánoční době neodmyslitelně patří.
Co budete potřebovat?
- 2–3 lžíce másla
- 2 šalotky
- 2 mrkve
- 400 g loupaných kaštanů + na ozdobu, kousek zázvoru
- 1,5 l hovězího vývaru
- muškátový oříšek, sůl a pepř
- 200 ml 33% smetany
Na másle orestujte nasekané šalotky, přidejte nadrobno nakrájené mrkve a restujte dozlatova. Přidejte většinu nahrubo nasekaných kaštanů a zázvor (část nakrájejte a opečte), orestujte a zalijte vývarem. Dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Vařte asi 30 minut, pak rozmixujte, propasírujte a zalijte smetanou. Prohřejte, zakápněte ořechovým olejem a podávejte s orestovaným zázvorem a kaštany.
Kuře na mnoho způsobů
Kuře může na první pohled působit obyčejně, na druhou stranu ale platí, že má jemné, variabilní maso, které můžete upravit na mnoho způsobů. Takže se nemusíte bát, že by vás mohlo nudit. Jeho zpracování je velmi jednoduché, zvládne jej připravit i začínající kuchař nebo kuchařka. Stačí jej potřít kořením a počkat, až se propeče. Ale můžete jej upéct třeba s citrónovou marinádou, v hořčičné omáčce nebo s mandlovou nádivkou. Receptů je nepřeberně.
Slavnostní krůta
Krůtí maso je považováno za dietní a obsahuje mnoho vitamínů a minerálů: například důležitý vitamín B12 nebo D. Vyzkoušejte ji třeba v medovo-citrónové marinádě. Díky ní maso zkřehne a nebudete k propečení potřebovat tak dlouhou dobu.
Jak na luxusní kachničku
Upéct kachnu není žádný problém. Trik spočívá v pomalém pečení, kachnu můžeme péct na nižší teplotu klidně pět nebo šest hodin. Pak se bude její maso krásně rozplývat na jazyku. Kachnu podáváme se zelím a bramborovým či houskovým knedlíkem. Při pečení lze kromě cibule použít rovněž ovoce - hlavně jablka, hrušky, sušené švestky, pomeranče i rozinky. Kachní pečínka se nemusí kořenit jen kmínem, báječná je i se šalvějí, čerstvým rozmarýnem a tymiánem či dalšími bylinami,” doporučuje Jiří Pospíšil, šéfkuchař pražského hotelu Villa Milada v Šáreckém údolí.
S husou pomaličku
Husa se chuťově i vizuálně podobá kachně, je však větší a také tučnější. Patří mezi svatomartinské delikatesy, ale udělat si ji můžeme samozřejmě i na Vánoce. Stejně jako u kachny i zde platí, že bychom na husu neměli spěchat a měli ji nechat péct pěkně pomalu – klidně až sedm hodin. Kromě klasiky se zelím ji můžeme upéct třeba s jablky nebo fíky, které jsou v této době ke koupi v obchodech.
Věděli jste, že...?
V západní Evropě a Severní Americe považují za hlavní den Vánoc právě až 25. prosinec. V tento den ráno se tak zde rozbalují i všechny vánoční dárky.