Tipy a triky

Aby kapr nebyl cítit rybinou, stačí použít některý z těchto triků

Ke Štědrému večeru smažený kapr prostě patří

autor

Klára Sanders

20. prosince 2020

 
FOTO / Depositphotos
V dnešní době se na štědrovečerním stole objevují různá jídla, ale smažený kapr stále zůstává tradicí. Mnoho lidí kapra nejí, protože bývá cítit rybinou nebo bahnem. Poradíme vám, jak tento problém snadno odstranit.
Reklama

Ke Štědrému večeru kapr prostě patří. Upravit ho tak, aby nebyl cítit rybinou, chce trochu zkušeností. Jsou lidé, kteří na kapra nedají dopustit a tvrdí, že odér rybiny nebo bahna je absolutní nesmysl. Jenže citlivější konzumenti této sladkovodní ryby mají poněkud odlišný názor.

Ať je to pravda nebo mýtus, triky, které dokáží zápach i různé pachutě spolehlivě zlikvidovat, kapru nijak neuškodí. 

Mléčná lázeň

Hlavní ingrediencí pro odstranění nelibé vůně z kapřího masa je obyčejné mléko. Postupů, jak na to, existuje hned několik.

Někdo používá pouze čisté mléko, do kterého nakrájeného kapra ponoří a nechá v této lázni alespoň jeden den. Nejlépe v lednici. Mléčnou lázeň můžete ještě vyšperkovat, a to tak, žo do tekutiny nakapete pár kapek citronové šťávy a přidá špetku soli. Pak stačí kapra do mléka ponořit a nechat v ledničce asi 60 minut.

I když mléčná lázeň patří mezi nejznámější metody, jak zbavit kapra zápachu, existují i další způsoby.

Bílé víno

Údajně například perfektně funguje, když naporcovaného kapra naložíte na pár hodin do bílého vína.

Pivní lázeň

Zajímavou vůni dodá prý kaprovi i pivní lázeň. Opět stačí nechat kapra máčet v pivu pár hodin před samotnou tepelnou úpravou.

Citron nezkazí žádnou rybu

Někdo se zase nechce zdržovat žádnou lázní a nedá dopustit na obyčejný citron. Pomůže prý to, když před obalením kapra pokapete citronem.

Sůl a odpočinek

Další z triků sází na to, že stačí kapra důkladně osušit, nasolit a nechat asi půl hodiny odpočinout. Teprve pak se pusťte do trojobalu.

Pomalé smažení

Někteří lidé zase tvrdí, že kouzlo voňavého kapra spočívá v jeho tepelné úpravě. Stačí údajně kapra smažit pomalu a pozvolna a po zápachu nebude ani stopy.

Další zajímavé články