Připravili jsme pro vás pár užitečných tipů a triků, které vám pomohou ušetřit čas při přípravě jídel.
Zásoby základních potravin
Aby vám příprava pokrmů šla rychle od ruky, je třeba mít kuchyň dobře zásobenou. Zásoby surovin nemusí být velké, ale měly by zahrnovat všechny základní potraviny, které při vaření používáte nejčastěji. Mělo by jít o těstoviny, rýži i brambory, v mrazničce je vhodné mít po ruce nějaké maso i mraženou zeleninu.
Nezapomeňte na cibuli, česnek a olej, hodí se také nějaké konzervy, například s luštěninami či loupanými rajčaty. Díky základním zásobám budete moci vždy rychle a snadno připravit nějaké jídlo a nebudete muset ztrácet čas vymýšlením plánu B v případě chybějících surovin.
Řád v kuchyni
V kuchyni byste měli mít nejen dostatek potřebných surovin, ale také řád. Všechny pomůcky i suroviny by měly mít vždy své pevné místo. Udělejte si přehledný systém v umístění potravin, ale i v uložení hrnců, nádobí i kuchyňských nástrojů. Když víte přesně, kde co je a máte na kuchyňské lince dostatek prostoru, vaření vám půjde mnohem rychleji. Před samotným vařením si nezapomeňte všechny potřebné suroviny i pomůcky přehledně připravit, ať rychle víte kam sáhnout.
Průběžné mytí nádobí
Při vaření můžete spoustu času ušetřit tak, že budete dělat několik věcí najednou. Pokud například připravuje omáčku, můžete dát současně vařit vodu na přípravu přílohy. Během vaření je velmi efektivní i průběžné mytí špinavého nádobí. Pokud právě čekáte až se chvíli povaří polévka, umyjte a uložte špinavé nádobí, které už nebudete potřebovat. Tím si v kuchyni udržíte přehled i volné místo a ještě ušetříte čas při finálním úklidu kuchyně po vaření.
Plánování
S ušetřením času při vaření skvěle pomůže i plánování. Je dobré vědět, co budete během týdne vařit a z jakých surovin. Není od věci vařit pokrmy, které lze podávat dva či tři dny. Každodenní vaření zkrátka zabere obrovské množství času.
Recepty z jednoho hrnce
Se šetřením času při přípravě jídel vám pomůže nejen pořádek v kuchyni a plánování, ale i ty správné recepty. Pro případy, kdy zkrátka není čas vrtět se kolem sporáku celé hodiny, mějte vždy v záloze recepty na jídla "z jednoho hrnce". Takové recepty jsou zpravidla nenáročné na přípravu a hotové za pár desítek minut. Prakticky v jednom hrnci se dají připravit různé omáčky i s těstovinami, rizoto, případně i chutné luštěninové pokrmy. Podobně to platí i při pečení. V jednom pekáči se dají připravit brambory, maso i zelenina. Se správnými recepty strávíte v kuchyni mnohem méně času.
Další skvělé tipy
Skutečně obrovské množství času vám při vaření ušetří tlakový hrnec. Takové vaření dokáže výrazně zkrátit čas přípravy jídla, a to klidně o polovinu až dvě třetiny.
Pokud vaříte menší porci rýže či těstovin, klidně nechte předem vařit vodu v rychlovarné konvici. Bude to rychlejší, než ohřívat vodu v hrnci s pokličkou. I to ušetří nějaký čas.
Naučte se šikovně manipulovat s potravinami. Například některé suroviny, jako párky, jarní cibulku či mrkev, můžete krájet i po více kusech. S krájením žampionů vám zase může pomoci kráječ na vajíčka.
A některé potraviny nemusíte loupat vůbec, čímž ušetříte čas. Mnohé druhy zeleniny a ovoce mají jedlé slupky, které jsou navíc i zdravé. Místo pracného loupání je stačí jen důkladně omýt.