Slanina je pro mnohé kulinářskou pochoutkou a nenahraditelnou součástí jídla. Její chuť nedokáže nahradit žádná jiná potravina.
Je bohatá na vitaminy
Slanina má, ač se to úplně nezdá, řadu důležitých vitaminů. Výrazným vitaminem je vitamín B, který je důležitý pro náš imunitní systém a celkový zdravotní stav. Slanina obsahuje 65% doporučené denní dávky vitaminu B1, 47% vitaminu B3, 38% vitamínu B12 a 36% zinku.
Neobsahuje sacharidy, je bohatá na bílkoviny
Napadlo by vás, že se slanina hodí na dietu? Nejsou to totiž jen tuky, co způsobuje obezitu, ale zejména sacharidy. Diety s nízkým obsahem sacharidů jsou doporučovány pro udržení váhy. A proteiny, neboli bílkoviny, jsou klíčovou složkou zdravé výživy, růstu svalů a výživy kloubů.
Slanina je bohatá na bílkoviny. Díky vysokému podílu bílkoviny získáte energii na celý den. Vysoký podíl nasycených tuků ve slanině způsobuje větší pocit sytosti, než sacharidy. Vajíčka se slaninou jsou sice docela kalorický start dne, ale pokud slaninu nasucho ogrilujete na pánvi, hned je lehčí a stravitelnější.
Chrání srdce a zabraňuje nemocem mozku
Slanina má příznivý vliv na naše srdce díky obsahu omega-3 mastných kyselin. Dále obsahuje i cholin, který patří mezi vitaminy skupiny B a je základním stavebním kamenem acetylcholinu, který patří mezi základní neurotransmitery. Takto jsou nazývány látky přenášející vzruchy mezi našimi nervovými buňkami.
Nedostatek právě tohoto přenašeče je spojován s některými nemocemi, například se vznikem Alzheimerovy choroby a jiných onemocnění provázených poruchami paměti, jak krátkodobé, tak i dlouhodobé. Právě z tohoto důvodu může příjem cholinu v potravě či v doplňcích stravy zvýšit hladinu acetylcholinu a tím i zlepšit paměť.
Zábal na bolavé klouby
Bolavé klouby je nepříjemnost, která nás může vyřadit z každodenních činností. Přitom máte v lednici hotový zázrak, který vám může pomoci. Nakrájejte slaninu na dlouhé plátky. Obtočte plátkem postižený kloub, obvažte obvazem a nechte působit přes noc. Opakujte sedm nocí a mělo by se vám výrazně ulevit.
Popraskané ruce a paty
Připravte si citron a slaninu. Dužinu citronu poklaďte na plátky slaniny a pak přitlačte na paty. Navlékněte ponožky a nechte působit přes noc. To samé platí i když potřebujete pořádně promastit ruce.
Není slanina jako slanina
Pravá anglická slanina
Pravá anglická slanina je základem toho, co se z nouze nazývá anglickou kuchyní. Jedná se o vepřový bůček, který je zpravidla buď na sucho nasolen nebo macerován ve slaném nálevu a poté lehce vyuzen studeným kouřem. Výsledná slanina je stále de facto syrová a je tedy určená k dalšímu tepelnému zpracování. Oproti české "anglické" slanině je její chuť mnohem jemnější a méně uzená.
Česká slanina
Česká slanina je tepelně opracovaná. První kroky přípravy jsou podobné jako u pravé anglické slaniny, tj. slanina se buď nasoluje a pak nakládá do slaného a zpravidla dusitanového roztoku, ale pak se v rámci uzení, po něm či před ním vaří, takže je vhodná k přímé konzumaci. Tradiční způsob výroby slaniny spočíval v obalení slaniny solí a následném uzení v kouři.