Jídlo

Jediná správná úprava lilku. Většina lidí při jeho přípravě chybuje a vážně ohrožuje své zdraví

Lilek je velmi výživný plod, který se rozhodně vyplatí zařadit do jídelníčku co nejčastěji

autor

Erika Tomanová

29. ledna 2021

 
FOTO / Depositphotos
Lilek neboli baklažán je úžasným zdrojem řady vitamínů, minerálů a antioxidantů, má nízkou energetickou hodnotu a výborně se hodí k redukci váhy. Konzumovat ho můžeme mnoha způsoby. Aby vám ale lilek nezhořkl, je nutné si dát při jeho zpracování pozor.
Reklama

Lilek je velmi výživný plod, který se rozhodně vyplatí zařadit do jídelníčku co nejčastěji. Má mírně nahořklou chuť, která nemusí být pro všechny zrovna příjemná. Lze se jí ale velmi snadno zbavit.

Jak vybrat lilek

V obchodě hledejte lilek čerstvý, pevný, s lesklou slupkou a plnými okrajovými lístky, které dělají lilku onu typickou čepičku.

Lilek se výborně hodí k redukci váhy

Jakékoliv zvrásnění na slupce lilku znamená, že čerstvý rozhodně není. Lilek vydrží v bezvadném stavu po mnoho dní. A proto zvrásněná slupka znamená, že se lilek válel někde ve skladech a regálech už celkem dlouho.

Dvě zásady při zpracování lilku

Lilek ke své správné přípravě vyžaduje dvě zásady. První je prosolení předem a takzvané vypocení. Druhou je tuk. Pojďme se na to podívat podrobněji. 

Správné solení

Lilek můžete oloupat, ale nemusíte. Nakrájejte ho na kostičky či plátky a posolte ho ze všech stran. Nejdůležitější část přípravy máte před sebou. Lilek důkladně prosolte ze všech stran. Důležité je, nechat jej alespoň deset minut takzvaně vypotit. Sůl za tu dobu zlikviduje většinu hořkosti lilku a vytáhne přebytečnou vodu.

Dostatečné množství tuku

Lilek při úpravě potřebuje velké množství tuku. Je sice možné jej připravit jen tak na vodě, ale výsledek nebude nikdy tak jemný a krémový. Lilek bez tuku totiž zůstane v konzistenci houby. Ovšem, když mu tuk dopřejete, v ústech se jen rozplyne.

Výborný k redukci váhy

Lilek obsahuje velké množství karotenu (provitaminu A), vitaminů skupiny B, hlavně kyselinu listovou a pantotenovou. A ještě víc je v něm minerálů, zejména hořčíku, železa, vápníku, manganu a zinku. V obsahu draslíku předčí dokonce i zelí, mrkev a cibuli. Ve slupce se skrývá rutin, který zpevňuje cévy a má také protisklerotický účinek.

V lilku byl prokázán rovněž značný obsah pektinů, údajně největší ze všech druhů zeleniny. Tyto látky příznivě působí na krevní tlak i střevní mikroorganismy.

Protože značnou část hmotnosti plodu tvoří voda, je lilek přímo předurčen do jídelníčku při redukční dietě. Ve 100 gramech má 0,4 g tuku a pouhých 15,3 kalorie. Při úpravě bez použití spousty tuku si na něm proto mohou pochutnat například i diabetici nebo pacienti, kteří mají problémy se žlučníkem.

Přípravy lilku

Lilek se dá konzumovat v mnoha podobách. Může být vynikajícím předkrmem, hlavním chodem, lehkou svačinou i večeří. Lilek je výborný ve všech slaných variacích, s bylinkami, masem, sýrem nebo luštěninami. Lilek je rovněž výborný grilovaný jako příloha k masu. Můžete opéct plátky lilku na pánvi a dát si je na chleba. Nebo lilek nakrájíte na plátky a upečete jej v troubě a zapečte se sýrem.

Věděli jste, že...?

Staří Řekové věřili, že nadměrná konzumace lilku připraví člověka o rozum. Proto jej zvali jablkem bláznů. Tato pověra zřejmě souvisí s faktem, že bez tepelné úpravy je lilek hořký a obsahuje jedovatý alkaloid solanin. Takže lilek konzumovat jen tepelně upravený.

Další zajímavé články