Jídlo

Zdravé pomazánky, které si zamiluje celá rodina. Jsou až nečekaně dobré

Pomazánky s výraznou chutí a barvou si zamilujete

autor

Klára Sanders

12. prosince 2020

 
FOTO / Shutterstock
Svačina je velmi důležitá, přesto jí většina lidí odflákne nebo úplně vynechá. To se pak může projevit především na množství hlavního jídla, které poté sníte a tím pádem to může ovlivnit i vaši váhu. Přestaňte na svačiny zapomínat a připravte si skvělou a zdravou pomazánku, na kterou se budete těšit.
Reklama

Mnoho lidí to tak nebere, ale svačina je jídlo, na kterém je dobré si dát záležet.  V každodenním životě ji bohužel často odbydeme, sníme nějaký namazaný rohlík nebo chleba, většinou s máslem, sýrem, šunkou, kupovanou pomazánkou a k tomu s trochou zeleniny. Ale jde to i jinak. Začněte nejprve s přípravou těch nejjednodušších pomazánek. Jakmile vás to začne bavit, nebojte se koupit vám méně známé suroviny a trochu si zaexperimentovat. Brzy zjistíte, že nepotřebujete ani žádnou kuchařku, začnete si pomazánky sami vylepšovat a nakonec i sami vymýšlet.

Recepty na ověřené a nečekaně dobré pomazánky:  

Cizrnová pomazánka se sušenými rajčaty

Suroviny: plechovka uvařené cizrny v nálevu, sušená rajčata v oleji, česnek, sůl.
Postup: Cizrnu slejte, dejte do mixéru, přidejte tři až čtyři rajčata i s olejem, dle chuti přidejte česnek a osolte. Nakonec rozmixujte.

Falešná škvarková pomazánka

Suroviny: vlašské ořechy, olivový olej, česnek, sůl.
Postup: Vše vložte do mixéru, mixujte, ale jen na malou chvilku, aby ořechy zůstaly ve větších hrubých kouscích.

Luštěninová pomazánka

Suroviny: fazole, čočka nebo hrách, pórek nebo cibule, olivový olej, sůl, pepř, dle chuti koření, bylinky.
Postup: Uvařené luštěniny rozmixujte, přidejte olivový olej, nadrobno nakrájenou cibulku nebo pórek, osolte, opepřete. Nakonec přidejte koření, které máte rádi, třeba bazalku, tymián nebo čerstvou petrželku.

Celerová pomazánka

Suroviny: celer, mrkev, sojanéza, sůl, pepř, citron a koření dle chuti (bazalka, tymián, oregano).
Postup: Celer a mrkev nastrouháme najemno, přidáme sojanézu, kapku citronové šťávy, sůl, pepř a bylinky. Podáváme na vece či toastu, ozdobíme tenkým plátkem citronu.

Budapešťská pomazánka

Suroviny: sójový jogurt, mletá sladká paprika, sůl, jarní cibulka.
Postup: Do plátýnka dáme přes noc odkapat velký bílý sójový jogurt. Ráno hmotu překlopíme do misky, přidáme červenou papriku, sůl a najemno nakrájenou jarní cibulku.

Dýňová pomazánka

Suroviny: dýně Hokaidó, kešu oříšky, olivový olej, sůl, pepř, jarní cibulka.
Postup: Dýni nakrájíme, potřeme olivovým olejem, posolíme a pečeme do měkka. Po vychladnutí ji rozmixujeme společně s hrstí kešu oříšků a olivovým olejem. Dle chuti osolíme a opepříme. Po namazání ozdobíme jarní cibulkou.

Další zajímavé články