Mnoho lidí to tak nebere, ale svačina je jídlo, na kterém je dobré si dát záležet. V každodenním životě ji bohužel často odbydeme, sníme nějaký namazaný rohlík nebo chleba, většinou s máslem, sýrem, šunkou, kupovanou pomazánkou a k tomu s trochou zeleniny. Ale jde to i jinak. Začněte nejprve s přípravou těch nejjednodušších pomazánek. Jakmile vás to začne bavit, nebojte se koupit vám méně známé suroviny a trochu si zaexperimentovat. Brzy zjistíte, že nepotřebujete ani žádnou kuchařku, začnete si pomazánky sami vylepšovat a nakonec i sami vymýšlet.
Recepty na ověřené a nečekaně dobré pomazánky:
Cizrnová pomazánka se sušenými rajčaty
Suroviny: plechovka uvařené cizrny v nálevu, sušená rajčata v oleji, česnek, sůl.
Postup: Cizrnu slejte, dejte do mixéru, přidejte tři až čtyři rajčata i s olejem, dle chuti přidejte česnek a osolte. Nakonec rozmixujte.
Falešná škvarková pomazánka
Suroviny: vlašské ořechy, olivový olej, česnek, sůl.
Postup: Vše vložte do mixéru, mixujte, ale jen na malou chvilku, aby ořechy zůstaly ve větších hrubých kouscích.
Luštěninová pomazánka
Suroviny: fazole, čočka nebo hrách, pórek nebo cibule, olivový olej, sůl, pepř, dle chuti koření, bylinky.
Postup: Uvařené luštěniny rozmixujte, přidejte olivový olej, nadrobno nakrájenou cibulku nebo pórek, osolte, opepřete. Nakonec přidejte koření, které máte rádi, třeba bazalku, tymián nebo čerstvou petrželku.
Celerová pomazánka
Suroviny: celer, mrkev, sojanéza, sůl, pepř, citron a koření dle chuti (bazalka, tymián, oregano).
Postup: Celer a mrkev nastrouháme najemno, přidáme sojanézu, kapku citronové šťávy, sůl, pepř a bylinky. Podáváme na vece či toastu, ozdobíme tenkým plátkem citronu.
Budapešťská pomazánka
Suroviny: sójový jogurt, mletá sladká paprika, sůl, jarní cibulka.
Postup: Do plátýnka dáme přes noc odkapat velký bílý sójový jogurt. Ráno hmotu překlopíme do misky, přidáme červenou papriku, sůl a najemno nakrájenou jarní cibulku.
Dýňová pomazánka
Suroviny: dýně Hokaidó, kešu oříšky, olivový olej, sůl, pepř, jarní cibulka.
Postup: Dýni nakrájíme, potřeme olivovým olejem, posolíme a pečeme do měkka. Po vychladnutí ji rozmixujeme společně s hrstí kešu oříšků a olivovým olejem. Dle chuti osolíme a opepříme. Po namazání ozdobíme jarní cibulkou.