Jídlo

Když hubnout, tak zdravě a chutně. S vyhlášenou jarní delikatesou

Sezona chřestu klepe na dveře

autor

Erika Tomanová

11. března 2021

 
FOTO / Depositphotos
Říká se, že kdo chřest jednou ochutná, navždy si ho zamiluje. A není divu. Chřest má totiž obrovské léčivé a regenerační účinky. A nejedná se o žádný módní boom. O jeho pozitivních účincích na naše zdraví se ví už dlouhá staletí.
Reklama

Chřest je vyhlášenou delikatesou a v našich kuchyních si už našel své pevné místo. Není jen chutný, ale také zdravý a v neposlední řadě velmi dietní.

Sezona chřestu je za dveřmi

Jeho sezóna startuje v polovině dubna a trvá do konce června. Chřest by měl být skladován v chladu a zpracován co nejdříve po sklizni. Jako každá plodina totiž brzy po sklizni ztrácí sladkost, protože většina cukru se přemění na škrob.

Chřest je chutný, zdravý a dietní

Proto je ideální zamířit na farmářské trhy a koupit chřest co nejčerstvější. Vybírejte vždy pevné, rovné a pružné stonky s hladkým povrchem, tmavě zeleno-fialovou barvou a s těsně uzavřenými lístky na špičce. Vyhněte se tlustým stonkům matné barvy, takový chřest bude pravděpodobně starý a bez chuti. 

Čím je chřest výjimečný?

Chřest patří mezi nejzdravější zeleninu. Skrývá v sobě velké množství vody, bílkovin i vlákniny. Zato má málo tuků i sacharidů. Co se vitaminů týče, obsahuje jich obrovské množství. Jaké to jsou?

  • betakaroten (provitamin A)
  • vitaminy skupiny B (B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B6 – pyridoxin, B3 – niacin, B5 – kyselina pantotenová a B9 – kyselina listová)
  • vitamin H (biotin)
  • vitaminy C a E

Z minerálních látek je to pak draslík, hořčík, vápník, železo, fosfor, zinek, sodík a jód. Tato koktejlová směs z něj dělá naprostou jedničku mezi zeleninou.

Chřest a hubnutí

Chřest obsahuje pouhých 13 kalorií na 100 g a je ideální zeleninou, když potřebujeme shodit pár kilo.
Obsahuje velké množství vody, bílkovin a vlákniny, ale zároveň minimum sacharidů a tuků. Je tedy nejen zdravý a chutný, ale i velmi dietní. Mezi další výhody chřestu můžeme zařadit i detoxikační účinky.

Chřest a zdraví

Chřest blahodárně působí při onemocnění ledvin, močového měchýře a podporuje funkci jater a žlučníku. Říká se, že zmírňuje bolesti zad a působí příznivě na srdce a krevní oběh. Navíc posiluje imunitu a podporuje růst vlasů či nehtů. Je i účinným pomocníkem při udržování mentální kondice a soustředění, napomáhá dobré paměti, plodnosti a zdravému spánku. A mimo jiné také podporuje krvetvorbu a obnovu buněk. Je dobrý i na nervy. Svou roli hrají v chřestu obsažené vitaminy skupiny B. O těch je známo, že neutralizují následky stresu a starají se o správnou hladinu hormonů v těle.

Správná příprava

Připravovat chřest není vůbec náročné. Můžete si ho uvařit v hrnci s vodou nebo v páře. Ideální pro úpravu této zeleniny je vysoký a úzký hrnec, ve kterém chřest může stát, aniž by se mu ponořily špičky pod vodu. Není to ale nutné. Vařte podle tloušťky 3-7 minut, aby změknul, ale zůstal zároveň křupavý. Do vody přidejte sůl nebo plátek citronu, či trochu másla pro zvýraznění chuti. Záleží na vás. Vynikající je také ogrilovaný. 

Další zajímavé články