Chřest je vyhlášenou delikatesou a v našich kuchyních si už našel své pevné místo. Není jen chutný, ale také zdravý a v neposlední řadě velmi dietní.
Sezona chřestu je za dveřmi
Jeho sezóna startuje v polovině dubna a trvá do konce června. Chřest by měl být skladován v chladu a zpracován co nejdříve po sklizni. Jako každá plodina totiž brzy po sklizni ztrácí sladkost, protože většina cukru se přemění na škrob.
Proto je ideální zamířit na farmářské trhy a koupit chřest co nejčerstvější. Vybírejte vždy pevné, rovné a pružné stonky s hladkým povrchem, tmavě zeleno-fialovou barvou a s těsně uzavřenými lístky na špičce. Vyhněte se tlustým stonkům matné barvy, takový chřest bude pravděpodobně starý a bez chuti.
Čím je chřest výjimečný?
Chřest patří mezi nejzdravější zeleninu. Skrývá v sobě velké množství vody, bílkovin i vlákniny. Zato má málo tuků i sacharidů. Co se vitaminů týče, obsahuje jich obrovské množství. Jaké to jsou?
- betakaroten (provitamin A)
- vitaminy skupiny B (B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B6 – pyridoxin, B3 – niacin, B5 – kyselina pantotenová a B9 – kyselina listová)
- vitamin H (biotin)
- vitaminy C a E
Z minerálních látek je to pak draslík, hořčík, vápník, železo, fosfor, zinek, sodík a jód. Tato koktejlová směs z něj dělá naprostou jedničku mezi zeleninou.
Chřest a hubnutí
Chřest obsahuje pouhých 13 kalorií na 100 g a je ideální zeleninou, když potřebujeme shodit pár kilo.
Obsahuje velké množství vody, bílkovin a vlákniny, ale zároveň minimum sacharidů a tuků. Je tedy nejen zdravý a chutný, ale i velmi dietní. Mezi další výhody chřestu můžeme zařadit i detoxikační účinky.
Chřest a zdraví
Chřest blahodárně působí při onemocnění ledvin, močového měchýře a podporuje funkci jater a žlučníku. Říká se, že zmírňuje bolesti zad a působí příznivě na srdce a krevní oběh. Navíc posiluje imunitu a podporuje růst vlasů či nehtů. Je i účinným pomocníkem při udržování mentální kondice a soustředění, napomáhá dobré paměti, plodnosti a zdravému spánku. A mimo jiné také podporuje krvetvorbu a obnovu buněk. Je dobrý i na nervy. Svou roli hrají v chřestu obsažené vitaminy skupiny B. O těch je známo, že neutralizují následky stresu a starají se o správnou hladinu hormonů v těle.
Správná příprava
Připravovat chřest není vůbec náročné. Můžete si ho uvařit v hrnci s vodou nebo v páře. Ideální pro úpravu této zeleniny je vysoký a úzký hrnec, ve kterém chřest může stát, aniž by se mu ponořily špičky pod vodu. Není to ale nutné. Vařte podle tloušťky 3-7 minut, aby změknul, ale zůstal zároveň křupavý. Do vody přidejte sůl nebo plátek citronu, či trochu másla pro zvýraznění chuti. Záleží na vás. Vynikající je také ogrilovaný.