Jídlo

Krátký průvodce světem sýrů aneb jak se v sýrech snadno vyznat

Na celém světě se vyrábí stovky druhů sýra

autor

Klára Sanders

19. května 2021

 
FOTO / Pixabay
Vyznat se v obrovském množství druhů sýrů není jen tak. Navíc pro každou příležitost se hodí jiný. Sýry můžete koupit v normálním obchodě, ale pokud si chcete dopřát opravdu gurmánský zážitek, doporučujeme zajít do specializovaného obchodu.
Reklama

Na celém světě se vyrábí stovky druhů sýra. Tento mléčný výrobek se dělí podle tvrdosti na čerstvé, měkké, plísňové, polotvrdé, tvrdé a tavené. Následně je možné je rozdělit podle způsobu srážení mléčných bílkovin na tvarohové, sířené a tavené. Krom toho rozlišujeme sýry vysokotučné, smetanové, plnotučné, tučné, polotučné i nízkotučné. 

Nejoblíbenější druhy sýrů:

 

Eidam

Pochází z nizozemského města Edam. Má jemnou chuť a polotuhou konzistenci. Velmi u něj záleží na původu, protože kvůli snaze o co nejnižší cenu může být málo kvalitní. Doba zrání eidamu se pohybuje od čtyř týdnů až po deset měsíců.

Gouda

Kravský sýr s jemnou chutí a lehkým oříškovým nádechem. Gouda se doporučuje na obložené mísy, chlebíčky i do salátů a toastů.

Camembert

Tento měkký sýr krémovité konzistence patří mezi nejoblíbenější sýry vůbec. Zraje minimálně 3 týdny. Obvykle zdobí obložené talíře, ke kterým se servíruje lehké červené víno.

Mozzarella

Je velmi oblíbená zejména v Itálii. Měla by být čerstvá, svěží a s bohatou mléčnou chutí. Hodí se do teplé i studené kuchyně. Protože není chuťově výrazná, hodí se k aromatickým potravinám, jakými jsou prosciutto, čerstvá zelenina, ostřejší pizza a bylinky.

Niva

Tento kravský sýr s modrou plísní uvnitř je aromatický a slaný. Patří mezi poloměkké sýry. Můžete ho použít na přípravu silné omáčky či na zapékání.

Ementál

Tvrdý sýr, který zraje několik měsíců až let. Má lehce nasládlou chuť a vůni po oříšcích. K jeho výrobě se používá střed sýrového bochníku, který mívá výraznou ovocnou chuť. Ementál se doporučuje v kombinaci s vínem typu Jura či Savoie.

Brynza

Měkký, solený sýr se vyrábí z ovčího mléka. Oblíbený je především v zemích svého původu, tedy na východě Evropy. Brynza se používá spíše v teplé kuchyni na omáčky, nebo zapečená se zakysanou smetanou.

Jadel

Český pařený ovčí nebo kravský sýr, který se uchovává ve slaném nálevu. Je velmi slaný a tvrdý. Používá se proto zejména v kombinaci s rajčaty.

Čedar

Jeden z nejrozšířenějších sýrů na světě má nasládlou a ostrou chuť. Využívá se pro zapékání pokrmů, ale vhodný je i k zelenině a vínu.

Cottage

Tvarohový sýr s nasládlou a nevýraznou chutí je oblíbený zejména u lidí dbajících o štíhlou linii. Používá se do pomazánek.

Parmazán

Italský sýr, který se vyrábí z částečně odtučněného kravského mléka. Jedná se o velice tvrdý sýr výrazné chuti. Zraje 2 až 3 roky a používá se k přípravě typických italských pokrmů.

Brie

Lahodný sýr s velmi měkkou krémovou konzistencí i chutí. Zraje zhruba 7 týdnů. Oblíbený je v kombinaci s francouzskými suchými víny.

Comté

Francouzský sýr, který může zrát jen několik měsíců, ale i přes 2 roky. Má velmi jemnou chuť. Známý je jako základní ingredience krémové směsi z comté, suchého bílého vína a pálenky z višní.

Gorgonzola

Sýr s modrou plísní a výraznou chutí se vyrábí z plnotučného kravského mléka. Je vhodný do salátů i omáček. Jeho nezaměnitelná chuť vynikne zejména ve spojení se sladkým červeným vínem.

Roquefort

Vyrábí se z nepasterovaného ovčího mléka. Výrazný bílý ušlechtilý sýr je protkán modrozelenými žilkami, má hladkou a kompaktní strukturu a mléčnou chuť s příchutí ořechů či rozinek.

Maasdammer

Sýr se vyznačuje ovocným nádechem a ovocnou chutí. Skvěle se k němu hodí např. hroznové víno nebo jablko.

Raclette

Švýcarský sýr z kravského mléka, který je typický jemnou ořechovou chutí. Řadí se do skupiny polotvrdých sýrů.

Kozí sýr čerstvý

Lahodný čerstvý sýr, který je vyráběn z čerstvého kozího mléka. Je lehce stravitelný a osvěží nejen zeleninové saláty, ale skvěle doplní také slané koláče nebo pizzu.

Kozí sýry s bílou plísní na povrchu

Výtečná delikatesa, která se obvykle kombinuje se zeleninou, rukolou a sladkými brusinkami. Kozí sýry se hodí pro lidi, kteří hůře či špatně tráví kravské mléko a výrobky z něj, tedy laktózu.

Amaltura

Do gurmánského balíčku můžete zvolit i speciální holandský kozí sýr Amaltura. Je velice lahodný a smetanový. Mívá chuť starého sýru, přitom konzistencí připomíná sýr uleželý. Hodí se k němu brusinkový dip a růžové víno.

Další zajímavé články