Jídlo

Zapomeňte na nezdravé chipsy. Zažeňte chutě jiným způsobem

Mlsat se dá i zdravě

autor

Erika Tomanová

31. května 2021

 
FOTO / Depositphotos
Také patříte mezi lidi, kteří si rádi občas zamlsají, ale zároveň si chtějí hlídat postavu? Máme pro vás několik tipů, které určitě oceníte.
Reklama

Zatímco někteří by pro sladké zabíjeli, někoho zase trápí chuť na slané. Jak se zavděčit chuťovým pohárkům, které milují slané a zároveň si dát pozor, abychom soli nezkonzumovali více než je zdrávo? I toto dilema má samozřejmě své řešení.

Zeleninka naslano

Napadlo vás někdy, že chuť na slané může zahnat jemně posoleným avokádem či fazolkami edamame? Pokud jste o nich nikdy neslyšeli, tak edamame jsou nezralé sójové boby, které se také někdy označují názvem “sladké sójové boby”. Mají zelenou barvu, čímž se liší od zralých sójových bobů, které jsou typicky světle hnědé, hnědožluté až béžové. 

Ano víme, že to nejsou zrovna čipsy s příchutí slaniny, cibule či nějakou jinom, ale je to výrazně zdravější alternativa. Když je už řeč o chipsech, ty si můžete dopřát v zeleninové verzi, kterou si připravíte sami doma v troubě a ze zeleniny, kterou máte právě po ruce. Vynikající jsou například z chipsy z batátů nebo cukety. Sůl přitom vůbec používat nemusíte, zeleninové chipsy si můžete dochutit hrstkou parmezánu nebo bylinkami.

Další alternativy

Do čeho se ještě můžete bez výčitek a obav pustit, když vás honí chuť na slané? Odborníci za menší zlo označují například solené ořechy či mandle.

Ale opět bychom je měli připravovat raději v prostředí domova. Kupované bývají výrazně přesolené a mohou organismu uškodit. 

Chipsy z batátů 

  • batáty
  • sůl
  • rozmarýn

Batáty neboli sladké brambory s kořením a solí mají zajímavou sladko-slanou chuť. Požadované množství batátů nakrájejte na tenké plátky. Batáty posolte a okořeňte rozmarýnem. Můžete je připravit na talíři vyloženém pečicím papírem v mikrovlnce (asi 4 minuty), nebo v klasické troubě na pečicím plechu (čas závisí na teplotě trouby, raději často kontrolujte.

Sladké mrkvové chipsy

  • 1 mrkev nakrájená na kolečka
  • 1/2 lžíce rozehřátého kokosového oleje
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Předehřejte troubu na 220 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Smíchejte pokrájenou mrkev s kokosovým olejem, skořicí a solí. Mrkev vyskládejte na plech (aby byla jen v jedné vrstvě) a pečte 10 – 12 minut. Hlídejte, aby se chipsy nepřipálily.

Pastiňákové chipsy

  • 3 oloupané pastiňáky
  • 2 lžičky olivového oleje
  • špetka soli

Předehřejte troubu na 180 °C. Pastiňáky nakrájejte na tenká kolečka a promíchejte je s olivovým olejem a solí. Plech vyložte pečicím papírem a na něj vyskládejte kolečka pastiňáku. Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut. Kolečka obraťte a pečte dalších 15 minut dozlatova.

Takto raději ne

Konzumovat velké množství slaných jídel a tím i soli rozhodně není zdravé, přestože sůl ke zdravému fungování organismu opravdu potřebujeme. Rizikoví jsou zejména lidé s chronickými diagnózami, například s onemocněními ledvin či ti s vysokým krevním tlakem, z dlouhodobého hlediska však příliš mnoho soli škodí každému z nás.

Mějte na paměti, že pokud nebudete solená jídla přijímat v umírněném množství, koledujete si o problémy s nadměrným zadržováním vody v organismu, s kardiovaskulárními chorobami, ale také s vysokým krevním tlakem, který bývá označován jako tichý či bezpříznakový zabiják. I při konzumaci slaných pokrutin tedy platí, že všeho moc škodí.

Další zajímavé články