Tipy a triky

Máme pro vás tip na zdravé mlsání. Sušené ovoce je to pravé. Usušit si jej zvládnete i sami

Sušené ovoce má vynikající chuťové vlastnosti, ale zároveň i dobrou a velmi rychlou sytící schopnost

autor

Klára Sanders

23. května 2021

 
FOTO / Pixabay
Sušené ovoce je zdravou svačinou, kterou ocení dospělí i děti. Jeho velkou výhodou je, že sušené ovocné plody umožňují konzumaci téměř po celý rok a zároveň jsou velkým zdrojem antioxidantů, minerálů, enzymů a dalších živin.
Reklama

Procesem sušení se z plodů odstraní voda, ovoce má potom vyšší obsah cukru, ale zároveň také vlákniny a dalších látek, které podporují trávení. Původním cílem sušení ovoce bylo jeho konzervování a prodloužení doby použitelnosti. Mikroorganismy, které mohou za kažení ovoce, se množí ve vodě, a proto se snížením jejího množství rozklad ovoce téměř znemožní a jeho životnost se významně prodlouží.

Zdravá varianta sladkostí

Sušené ovoce má vynikající chuťové vlastnosti, ale zároveň i dobrou a velmi rychlou sytící schopnost, a to i z malého zkonzumovaného množství. Proto i přesto, že je bohaté na cukry (především fruktózu a glukózu), je mnohem lepší variantou než například mléčná čokoláda, jejíž energetická hodnota je dvojnásobná a zdraví nijak neprospívá.

Obsahuje důležité živiny

Co je nejdůležitější, sušené ovoce dodává tělu důležité živiny. Při sušení plodů sice dojde ke ztrátě některých živin, které původně čerstvé ovoce obsahovalo, ale vláknina, vitaminy, fytochemikálie a minerály v ovoci zůstanou. Bílkoviny, ale ani tuky neobsahuje sušené ovoce téměř žádné, a proto je vítanou pochoutkou i pro ty, kteří si hlídají linii.

Co se týče vitaminů, obsahuje sušené ovoce zejména vitaminy A, B1, B2, B3 a B6 a kyselinu pantotenovou, dále vitamin E a C. Naleznete v něm ale i některé minerální látky jako draslík, hořčík, vápník, železo, mangan, měď či fosfor.

Při vhodném technologickém postupu zůstane v ovoci zachována i podstatná část antioxidantů. Například brusinky obsahují v sušeném stavu více antioxidantů, než kolik jich měly jako čerstvé. 

Pozor na doslazované ovoce

Při výběru sušeného ovoce se ale vždy nejdříve podívejte na obal, co vlastně kupujete. Pokud sháníte zdravou alternativu mlsání nebo svačinku na cesty pro děti, hlídejte si obsah přidaného cukru. Některé druhy doslazovány nejsou, jiné se doslova topí v přidaném cukru – což je případ hlavně sušeného ananasu, papáji a někdy i brusinek. Záleží ale také na výrobci.

Jak často sušené ovoce konzumovat

Při dodržení střídmé konzumace si jej klidně dopřejte každý den. Podle odborníků by se denně mělo sníst 5 porcí ovoce a zeleniny, přičemž 4 z nich by měly být v čerstvém stavu a jedna je povolena právě ve stavu sušeném. Samozřejmě za podmínky, že se nejedná o ovoce doslazované cukrem.

Usušte si ovoce sami 

Nejlepší variantou, co se zdraví týče, je usušit si ovoce doma. Pokud máte z vlastní zahrádky, nic lepšího už mít nemůžete. Usušit si můžete švestky, meruňky, broskve, banány, jablka, hrušky, třešně, borůvky, bezinky, šípky, brusinky – zkrátka cokoliv. Nejjednodušší je vysušit ovoce v sušičce k tomu určené, ale použít můžete i troubu. Nikdy jej ale nesušte při teplotě vyšší než 85 °C, jelikož byste přišli o všechny vitaminy.

Další zajímavé články