Jídlo

Nevíte, co s úrodou jahod? Máme pro vás tipy na luxusní dobrůtky

Zkuste letní jahodovou polévku

autor

Erika Tomanová

11. června 2021

 
FOTO / Depositphotos
Čerstvé jahody jsou zkrátka čerstvé jahody. Rychle se však kazí, proto jejich zpracování není radno dlouho odkládat. Můžete je pochopitelně mlsat rovnou, ale stejně tak se dají použít při přípravě mnoha dobrot.
Reklama

Jahody patří k nejoblíbenějším jarním a letním plodům. Jsou nejen slaďoučké, chutné a osvěžující, ale hlavně velmi zdravé. Je mnoho důvodů, proč jíst v tomto období jahody pravidelně. V první řadě jsou bohatým zdrojem vitamínu C, také obsahují množství rozličných minerálů, mají příznivý vliv na srdce, cévy či mozek a podporují i zdraví pokožky.

Jahody jsou zdravé i dobré zároveň

Tedy pochopitelně v případě, že na ně nejste alergičtí. Nejlepší jsou asi čerstvé, ale co v případě, že jich máme velké množství, ať už z vlastní zahrádky nebo samozběrných míst? Všichni dobře víme, že jahody nevydrží čerstvé nijak zvlášť dlouho. Proto vám přinášíme několik tipů, jak se dá toto oblíbené ovoce zpracovat a využít.

Dobrůtky z jahod

Jahody jsou šťavnaté, zdravé a patří mezi gastronomické perly počátku letní sezóny. A příprava nejrůznějších dobrot není vůbec složitá, takže si je můžete udělat třeba i na chatě nebo chalupě.

Nepečený jahodový dort

Potřebujete

500 g jahod, 3 balíčky dětských piškotů, 3 kelímky zakysané smetany, 3 lžíce cukru, červenou želatinu, máslo na vymazání formy a kokos na vysypání formy.

Postup

Ve velké míse smíchejte piškoty, zakysanou smetanu a cukr. Nechte chvilku odležet, piškoty krásně změknou. Mezitím si vymažte formu máslem a vysypte kokosovou moučkou.

Piškoty namačkejte do formy a navrh naskládejte podélně rozkrájené jahody. Podle návodu si připravte želatinu (červenou) a nalijte na ovoce. Takto připravený dort přikryjeme potravinovou fólii a dáme vychladit. Je ideální pro horké letní dny.

Studená jahodová polévka

Potřebujete

300 g jahod, 350 ml smetanového jogurtu, 150 ml mléka, 2 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce medu, hořkou čokoládu nebo plátky mandlí na posypání.

Postup

Jahody očistěte a rozmixujte. Smíchejte s jogurtem, mlékem, cukrem, medem. Dejte do lednice vychladit. Poté rozdělte do misek a posypejte strouhanou čokoládou nebo mandlemi. Do polévky můžete přidat i rozpůlené jahody.

Panna cotta s jahodami

Potřebujete

Přiměřené množství želatiny, 500 ml smetany ke šlehání se 40 % tuku, 1 vanilkový lusk, 25 g moučkového cukru, čerstvé jahody.

Postup

Želatinu připravte podle návodu na obalu. Do hrnce nalijte smetanu, přidejte cukr a podélně rozříznutý vanilkový lusk s vyškrábanými semínky a pomalu přiveďte těsně pod bod varu. Nevařte! Zmírněte výkon plotny, vyjměte vanilkový lusk, přidejte želatinu a za stálého míchání ji nechte úplně rozpustit. Krém nalijte do misek a nechte několik hodin chladit. Před podáváním poklaďte povrch dezertu omytými a nakrájenými jahodami.

Dřeň, domácí zmrzlina či nanuky

Snad nejsnáze uděláte z jahod ledovou dřeň. V tomto případě už nevadí, pokud jsou jahody i trochu měkčí. Jahody omyjeme, očistíme a v misce je pořádně rozmačkáme, nebo použijeme mixér. Osladíme cukrem, naplníme do vhodných nádobek a dáme na mrazák zmrznout. Zmrzlou dřeň můžeme rovnou vyjídat lžičkou, ale stejně je možné ji použít pro přípravu různých dezertů a nápojů. Pokud máte dostatek jahod i místa v mrazničce, můžete připravit i domácí zmrzlinu či nanuky. Rozmixované jahody osladíme, zjemníme smetanou a směsí naplníme formičky na nanuky. Z takové dobroty se budou těšit nejen malé děti.

Další zajímavé články