Jahody patří k nejoblíbenějším jarním a letním plodům. Jsou nejen slaďoučké, chutné a osvěžující, ale hlavně velmi zdravé. Je mnoho důvodů, proč jíst v tomto období jahody pravidelně. V první řadě jsou bohatým zdrojem vitamínu C, také obsahují množství rozličných minerálů, mají příznivý vliv na srdce, cévy či mozek a podporují i zdraví pokožky.
Tedy pochopitelně v případě, že na ně nejste alergičtí. Nejlepší jsou asi čerstvé, ale co v případě, že jich máme velké množství, ať už z vlastní zahrádky nebo samozběrných míst? Všichni dobře víme, že jahody nevydrží čerstvé nijak zvlášť dlouho. Proto vám přinášíme několik tipů, jak se dá toto oblíbené ovoce zpracovat a využít.
Dobrůtky z jahod
Jahody jsou šťavnaté, zdravé a patří mezi gastronomické perly počátku letní sezóny. A příprava nejrůznějších dobrot není vůbec složitá, takže si je můžete udělat třeba i na chatě nebo chalupě.
Nepečený jahodový dort
Potřebujete
500 g jahod, 3 balíčky dětských piškotů, 3 kelímky zakysané smetany, 3 lžíce cukru, červenou želatinu, máslo na vymazání formy a kokos na vysypání formy.
Postup
Ve velké míse smíchejte piškoty, zakysanou smetanu a cukr. Nechte chvilku odležet, piškoty krásně změknou. Mezitím si vymažte formu máslem a vysypte kokosovou moučkou.
Piškoty namačkejte do formy a navrh naskládejte podélně rozkrájené jahody. Podle návodu si připravte želatinu (červenou) a nalijte na ovoce. Takto připravený dort přikryjeme potravinovou fólii a dáme vychladit. Je ideální pro horké letní dny.
Studená jahodová polévka
Potřebujete
300 g jahod, 350 ml smetanového jogurtu, 150 ml mléka, 2 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce medu, hořkou čokoládu nebo plátky mandlí na posypání.
Postup
Jahody očistěte a rozmixujte. Smíchejte s jogurtem, mlékem, cukrem, medem. Dejte do lednice vychladit. Poté rozdělte do misek a posypejte strouhanou čokoládou nebo mandlemi. Do polévky můžete přidat i rozpůlené jahody.
Panna cotta s jahodami
Potřebujete
Přiměřené množství želatiny, 500 ml smetany ke šlehání se 40 % tuku, 1 vanilkový lusk, 25 g moučkového cukru, čerstvé jahody.
Postup
Želatinu připravte podle návodu na obalu. Do hrnce nalijte smetanu, přidejte cukr a podélně rozříznutý vanilkový lusk s vyškrábanými semínky a pomalu přiveďte těsně pod bod varu. Nevařte! Zmírněte výkon plotny, vyjměte vanilkový lusk, přidejte želatinu a za stálého míchání ji nechte úplně rozpustit. Krém nalijte do misek a nechte několik hodin chladit. Před podáváním poklaďte povrch dezertu omytými a nakrájenými jahodami.
Dřeň, domácí zmrzlina či nanuky
Snad nejsnáze uděláte z jahod ledovou dřeň. V tomto případě už nevadí, pokud jsou jahody i trochu měkčí. Jahody omyjeme, očistíme a v misce je pořádně rozmačkáme, nebo použijeme mixér. Osladíme cukrem, naplníme do vhodných nádobek a dáme na mrazák zmrznout. Zmrzlou dřeň můžeme rovnou vyjídat lžičkou, ale stejně je možné ji použít pro přípravu různých dezertů a nápojů. Pokud máte dostatek jahod i místa v mrazničce, můžete připravit i domácí zmrzlinu či nanuky. Rozmixované jahody osladíme, zjemníme smetanou a směsí naplníme formičky na nanuky. Z takové dobroty se budou těšit nejen malé děti.