Škodlivá plíseň
Seškrábnout plíseň a zbytek potraviny sníst je nebezpečnější, než si možná myslíte. Plíseň totiž může být už rozrostlá v celé potravině, aniž byste ji viděli a chuťově rozeznali. Pokud omylem sníte plesnivé jídlo jednou, nejspíš jen strávíte delší dobu na toaletě, pokud však budete takto znehodnocené potraviny konzumovat pravidelně, koledujete si o mnohem větší malér.
Nejprve je potřeba říci, že plesnivá potravina nemusí být nutně prošlá a naopak, že prošlá potravina nemusí být nutně zkažená. U prošlých potravin je totiž nutné rozlišovat mezi minimální trvanlivostí a dobou použitelnosti. Potraviny, které se rychle kazí, jako například mléko, jogurty, ryby, drůbež a podobně, musí být rychle spotřebovány, a proto se po uplynutí doby použitelnosti nemají konzumovat. Ovšem potraviny s datem minimální trvanlivosti konzumovat lze a mohou být dokonce i prodávány. Je ale nutné je při prodeji řádně označit. Pokud však objevíte na své potravině plíseň, je úplně jedno, jestli je nebo není prošlá. Takovou potravinu už bychom ve většině případů jíst neměli.
Zavánějící maso
V některých domácnostech stále panuje názor, že když maso zavání, je nejvyšší čas jej spotřebovat. Ne, není. Je nejvyšší čas jej vyhodit do koše, nebo uvařit psovi. Nepomůže ani lázeň v mléce, octu, soli, omývání nebo povaření.
Plesnivějící sýr
Často se stane, že se sýr v ledničce zapomene a na okraji se objeví bílé tečky. V tu chvíli je již sýr napadený plísní, která již může být rozrostlá po celé ploše. Odkrojení plísně vám proto nepomůže, i když se jí viditelně zbavíte. Samozřejmě to neplatí u hermelínu nebo nivy, u kterých je plíseň žádoucí. Ovšem pouze ta ušlechtilá.
Plesnivé pečivo
Jestliže vám je líto pečiva, na kterém se objevila zelená plíseň, tak příště udělejte vše pro to, abyste jej stihli dříve sníst. Odkrojit plíseň z pečiva a dojíst zbytek se důrazně nedoporučuje, jelikož plíseň se už dávno dostala mnohem hlouběji do pečiva, než na jeho okraj. Obsahuje nebezpečné mykotoxiny, které mohou způsobit zažívací problémy, alergické reakce nebo dokonce otravu.
Co s plesnivou marmeládou
Někdy se také může stát, že sáhnete do marmelády, okurek v nálevu, pesta nebo rajského protlaku špinavou vidličkou, uzavřete a vrátíte do ledničky. Při příštím použití vás zcela jistě přivítá plíseň, kterou není radno lžičkou odstraňovat. U zeleniny v nálevu je plísní kontaminován celý obsah sklenice a je potřeba ji celou zlikvidovat. Zrovna tak to platí i u marmelád a džemů.
Nahnilá kořenová zelenina
Dle odborníků představuje plíseň na kořenové zelenině jistou výjimku, protože se jedná o potravinu s nižším obsahem vody, tudíž se plíseň tak rychle nešíří. Je tedy možné ji vyříznout, a mrkev, petržel či celer ještě použít k vaření. Jenže ruku na srdce, opravdu máte na takovou potravinu ještě chuť?
Zkyslé mléko
Mléko má v této oblasti trochu specifické postavení, jelikož na něm neobjevíte ani tak plíseň, jako spíš změnu chuti a konzistence. Zkyslé mléko poznáte hned jakmile jej ochutnáte. Je ale také nutné rozlišovat mezi zkyslým a zhořklým mlékem. Zhořklé už vám k ničemu není, ale ze zkyslého můžete ještě v klidu vařit. Hodí se například do buchet, nebo si z něj můžete vyrobit domácí tvaroh.
Zdroj: greenmatters.com, lidovky.cz.