Podle nejnovějších studií může hrstička buráků skutečně pomoci, když vás večer přepadne chuť na nějakou tu svačinku. Mlsání arašídů před spaním totiž pomáhá udržet zdravou hladinu cukru v krvi a odvrátit cukrovku druhého typu. Samozřejmě nečekejte, že pokud sníte každý večer pytlík solených arašídů, prospějete svému zdraví. Řeč je o hrstičce a je nutné vybrat nesolenou variantu nejlépe ještě ve skořápce.
Vhodné pro diabetiky
Na světě žije mnoho diabetiků a někteří svou nemoc doposud nemají diagnostikovanou a ani si neuvědomují, že se se cukrovka týká právě jich. Lidé s poruchou glykémie na lačno mají problém se zvýšenou hodnotou glukózy během půstu mezi jídly, ale hodnoty nejsou dostatečně vysoké pro úplnou diagnózu diabetu. Takoví lidé mohou dobu mezi jídly těžce snášet, a právě hrstka buráků jim dodá vše, co potřebují.
Pozitivní vliv na srdce
Studie se zaměřila právě na jedince se zvýšenou hladinou glykémie nalačno (IFG). Výzkumníci pozorovali 51 účastníků s IFG, kteří jedli 30 gramů arašídů před spaním po dobu šesti týdnů.
Jejich výsledky ukázaly nejen zlepšení hladiny glukózy nalačno, ale také snížení hladiny triglyceridů. To je obzvláště dobrá zpráva, protože vysoký cholesterol se vyskytuje u lidí s diabetem druhé typu velmi často. Předchozí studie zjistily, že snížením triglyceridů se dá předejít kardiovaskulárním problémům.
"Arašídy mají nízký glykemický index 14, což pomáhá předcházet výkyvům hladiny cukru v krvi, což zase snižuje potřebu inzulinu," vysvětluje v tiskové zprávě Dr. Samara Sterling, odbornice na výživu a výzkumná ředitelka The Peanut Institute. "Tento nový výzkum ukazuje, že arašídy mohou pomoci udržet hladinu cukru v krvi stabilizovanou přes noc, což je věc, se kterou má problém mnoho diabetiků."
Dřívější studie
Tento nedávný výzkum také podporuje dřívější studii z roku 2002, která se konkrétně zabývala přínosy arašídového másla pro odvrácení cukrovky u žen. Po pozorování více než 80 000 dospělých žen po dobu 16 let zjistili, že konzumace arašídového másla pětkrát týdně snížila riziko vzniku cukrovky druhého typu o 21 procent.
Poklad plný antioxidantů
Kromě toho buráky obsahují vitamin B1, B3, B5, B6 a B9. Jsou také plné antioxidantů, které zpomalují buněčné stárnutí a mají pozitivní vliv na srdce. Může za to především koenzym Q10 a resveratrol. Jsou také vhodné nejen pro těhotné ženy, jelikož obsahují kyselinu listovou a další minerály, jako například železo, vápník, hořčík a další. Jsou také dobrým zdrojem bílkovin a obsahují vysoké množství tuků, ale o to méně sacharidů. Jezte je ale pouze v omezeném množství, protože mohou nadýmat. Pro někoho také mohou být silným alergenem.
Zdroj: firstforwomen.com, medicalnewstoday.com, academic.oup.com.