Poněkud vyšší cenu vyváží řada výhod, kterou tato novinka ve světě luštěnin přináší. Černá čočka nebo-li beluga upoutá typickou pravidelností, baculatostí a vypouklostí. Ta má vliv i na výslednou chuť a požitek z připraveného pokrmu. Vyznačuje se pevnou konzistencí připomínající kulatozrnnou rýži. Na rozdíl od červené čočky, která nemá slupku, je Beluga chráněna slupkou, která jí umožňuje po celou dobu varu držet tvar.
Drobná černá zrnka
Luštěnina s typicky oříškovým, lehce nasládlým a zemitým aromatem se vyznačuje drobnými zrnky temně černé barvy, které připomínají kaviár. Chutnají však o poznání lépe, proto pokud nepatříte mezi příznivce kaviáru, nezoufejte – černá čočka se mu podobá skutečně jen vizuálně, vzhledem.
Vysoký obsah bílkovin
Beluga má bohatou nutriční hodnotu. Na 100 gramů má dvojnásobné množství bílkovin (24 gramů) než třeba tofu (10 gramů), spoustu vlákniny a její černý pigment obsahuje antioxidanty, které se nacházejí ve velké míře v bobulovém ovoci (například v borůvkách a ostružinách). Je také dobrým zdrojem vitamínů B a minerálů (například železa a hořčíku).
Ideální při velké zátěži
Její nevýhodou je poněkud vyšší cena. Vzhledem k tomu, co vše se uvnitř této malé kuličky ukrývá, je to vlastně nedocenitelný poklad. Je bohatým zdrojem aminokyselin isoleucinu a lysinu. Jedná se o aminokyseliny s rozvětveným řetězcem (BCAA), které hrají významnou roli při svalové regeneraci. Isoleucin kromě toho výrazně ovlivňuje i metabolismus glukózy. To znamená, že reguluje hladinu cukru v krvi. Beluga představuje ideální potravu pro sportovce všech kategorií. A samozřejmě nejen pro ně.
Jednoduchá příprava
Černou čočku, na rozdíl od ostatních luštěnin, není nutné před přípravou namáčet. Nicméně doba jejího varu trvá zhruba 25 až 30 minut. Stačí jí propláchnout, zalít studenou vodou, přivést k varu a pod pokličkou vařit do změknutí. Během vaření můžete dochutit solí, kurkumou, saturejkou nebo majoránkou Její jemnou chuť můžete doplnit olejem z vlašských ořechů, sezamovým nebo balsamico octem s kapkou hořčice. Pokud do ní přidáte majoránku, zmírníte případné riziko plynatosti, s nímž se bohužel konzumace luštěnin vždy pojí. Jinak tomu není ani u černé čočky.
Široké možnosti užití
Černou čočku díky svému vzhledu můžete v kuchyni použít prakticky na všechny možné způsoby. Naslano i nasladko, jako samostatné jídlo, nebo jako příloha hlavních chodů, příkrmů, svačin, a tak dále. Skvěle poslouží jako součást salátů, zachutná vám v kombinaci s vlašskými ořechy, jako příloha k lososovi či drůbeži, rozmixovaná v polévce, v kombinaci s kořenovou zeleninou, či ve formě pomazánky nebo pesta. Vyzkoušejte tento jednoduchý recepty, který vám pomůže belugu zařadit do vašeho jídelníčku.
Salát z černé čočky
Ingredience
- 250 gramů černé čočky
- 5 gramů zeleninového vývaru
- 2 mililitry olivového oleje
- 50 gramů cibule
- 85 gramů papriky červené
- 35 gramů vlašských ořechů
- 1 lžička vinného octa
- sůl, pepř, cukr dle chuti
Postup
Přebranou čočku uvaříme ve vývaru doměkka, ještě teplou ji dáme do misky, vmícháme olej, cibulku a nadrobno nakrájenou červenou papriku.Na zálivku vyšleháme ocet, cukr, sůl, pepř s trochou vody a vmícháme do čočky. Nakonec přidáme opražené vlašské ořechy.Nechejte vychladnout a podávejte buď samostatně nebo třeba i ke kousku ryby či masa.