Možná také patříte mezi ty, kteří si rádi připlatí za kvalitní vajíčka, a to nejen kvůli jejich chuti, ale také kvůli životní úrovni nosnic, které je snesly. O to větší škoda by byla, kdybyste vajíčka znehodnotili špatným skladováním. Chladné a suché prostředí totiž není jedinou podmínkou pro dlouhotrvající kvalitu vajec.
Aby vám vajíčka vydržela co nejdéle čerstvá, je potřeba jim poskytnout takové podmínky, ve kterých se jim daří nejlépe. Ideálně by měla být vajíčka uskladněna v chladničce, nebo na jiném místě, kde ale nedochází ke kolísání teploty. Teplota by se měla držet mezi 5 °C až 18 °C. To ale není jediná podmínka, jejíž splnění zaručí, že po dvou týdnech vytáhnete z ledničky vejce ve skvělém stavu.
1. Vejce nemyjte
Když si vejce přinesete domů, odolejte touze je omýt. Spíš byste si uškodili, než pomohli. Mohlo by snadno dojít k poškození ochranné povrchové vrstvy skořápky a dovnitř by se snadno dostaly bakterie. Navíc by se narušila jejich přirozená ochranná vrstva, která pomáhá chránit obsah vejce před škodlivými mikroorganismy. Jediné, kdy lze vejce umýt, je těsně před spotřebou.
2. Původní obal vyhoďte
Vejce je také vhodné před uskladněním vyjmout z kartonu, ve kterém jsme je zakoupili. Jednak to svádí uložit vejce do dvířek lednice, což je pro ně naprosto nevhodné místo, a navíc může být obal semeništěm různých bakterií a nepřátelských mikroorganismů. V ledničce do sebe také nasaje přebytečnou vlhkost, což při přímém kontaktu vejcím rovněž neprospívá. Raději vejce přeskládejte do plastové, skleněné nebo jakékoliv jiné krabičky, kterou uložte na správné místo do ledničky.
3. Chladné prostředí
Při dlouhodobějším skladování se doporučuje zajistit vejcím 5 °C až 18 °C. Teplota by navíc měla být stálá a neměla by v průběhu skladování kolísat. Abyste vejcím zajistili co nejdelší trvanlivost, vyberte v chladničce nejstudenější místo. Dveře se proto jeví jako naprosto nevhodné, protože se řadí naopak mezi nejteplejší místa. Vhodná je vrchní nebo střední police.
4. Špičkou dolů
Ještě lepších výsledků docílíte, když budete vejce ukládat do plastových děrovaných plat špičkou dolů - tedy tupým koncem vzhůru. Na tomto místě je totiž umístěna vzduchová komůrka a při opačném uskladnění dochází k tlačení obsahu vejce na toto místo. V tu chvíli hrozí, že se blána, na kterou obsah vejce v místě bubliny tlačí, protrhne a usnadní se tak přístup kyslíku skrz póry. Vejce se pak rychleji kazí. Chcete-li je však uskladnit déle než 10 dní, obracejte je. Jinak hrozí, že žloutky přischnou ke skořápkám.
5. Pozor na vůně
Čerstvé vejce nemá žádnou specifickou vůni, ovšem může do sebe nasát nežádoucí pachy, pokud není vhodně skladováno. Proto vejce nikdy neumisťujte do míst, kde jsou již uskladněny jiné silně aromatické potraviny, jako například sýry.
Zdroj: ceskavejce.cz, bezpecnostpotravin.cz.