Jídlo

Čím nahradit v receptech vejce, pokud je z nějakého důvodu nemůžete nebo je zrovna doma nemáte

Seznam vaječných alternativ je celkem dlouhý a vybere si z něj každý

autor

Kateřina Kofroňová

06. listopadu 2021

 
FOTO / Pexels
Vajíčka jsou základní potravinou, kterou máme doma téměř vždy. Ať už kupujete nejlevnější v obchodě, nebo si připlácíte a berete vejce z farmy, nebo vám je každý týden dává vaše babička nebo kamarádka z venkova, vejce jsou zkrátka potřeba velmi často. Co ale dělat, když vejce doma nemáte?
Reklama

Určitě se vám už někdy stalo, že jste chtěli péct svůj oblíbený pokrm a co čert nechtěl, v lednici jste neměli ani jedno vajíčko. Nebo také možná trpíte potravinovou alergií a jíst vejce pro vás není bezpečné. A nebo zkrátka vejce jíst nechcete, protože k tomu máte jakýkoliv jiný osobní důvod. Naštěstí pro vás všechny existuje několik surovin, kterými hravě vejce v receptech nahradíte. A to vám říkáme, že alespoň jednu z nich máte doma.

Věděli jste, že vejce lze nahradit i perlivou vodou?

Ať už hledáte náhradu vajec při pečení cupcaků, sušenek, palačinek nebo banánového chleba – máme tu pro vás několik tipů, jak vajíčka v receptech nahradit. Je ale dobré uvědomit si, v jakém pokrmu chcete vejce nahradit, protože ne každá náhražka se hodí do všech receptů.

Lněné semínko

Výborně se hodí v receptech, kde je vejce potřeba proto, aby spojilo nebo zpevnilo těsto, jako například u sušenek nebo palačinek. Místo jednoho vejce použijte jednu polévkovou lžíci mletých lněných semínek se třemi lžícemi vody a smíchejte. Počkejte, až se vytvoří jemný gel, který poslouží jako skvělá náhražka vajíčka. Navíc dodá vašemu jídlu lehce oříškový nádech.

Jablečné pyré

Pokud se chystáte péct koláč, banánový chlebíček nebo muffiny a potřebujete, aby vejce dodalo pokrmu vlhkost, nahraďte jej neslazeným jablečným pyré. Místo jednoho vejce použijte 1/4 šálku pyré s polovinou lžičky jedlé sody, abyste docílili požadované hustoty vejce. Pokud však sodu nemáte, použijte jen pyré.

Aquafaba

Pokud jste o ní ještě neslyšeli, tak poslouchejte. Máte-li doma plechovku cizrny, pro jejíž obsah najdete využití, slijte vodu do misky a cizrnu ukliďte do lednice. Slitou vodu našlehejte stejně, jako byste to udělali s bílkem. Světe div se, ale vážně to funguje. Na jedno vejce rozšlehejte tři polévkové lžíce aquafaby.

Hedvábné tofu

Perfektní náhražkou u receptů, kde je potřeba, aby vejce dodalo pečenému jídlu na hutnosti, je skutečně tofu. Nejlépe se tudíž hodí například do brownies či koláčů. Na jedno vejce použijte čtvrt šálku hedvábného tofu. Nemusíte se bát, že by jídlo získalo podivnou chuť, jelikož tofu je prakticky bez chuti.

Dále lze použít i rozmačkané banány, jogurt, kefír, želatinu, agar, perlivou vodu nebo mletá chia semínka. Možností máte opravdu nespočet.

Zdroj: firstforwomen.com, healthline.com.

Další zajímavé články