Jídlo

Nejlepší kokosové kuličky i vosí hnízda: Je čas na nepečené cukroví. Za večer stihnete hned několik druhů

Jednoduché, rychlé a skvělé. To je nepečené cukroví

autor

Kristýna Maxová

19. prosince 2021

 
FOTO / Unsplash
Neměli jste dosud čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.
Reklama

Poslední adventní víkend je časem, kdy se připravují poslední druhy vánočního cukroví. Nejčastěji se jedná o nepečené druhy, které jsou na přípravu jednoduché a není potřeba, aby se dlouho rozležely. Navíc mají i tu výhodu, že máte jistotu, že budete mít na Vánoce alespoň nějaké cukroví. Pokud jste zatím péct nestihli, nebo vám děti připravily překvapení v podobě vybílené krabice na cukroví, máte pořád čas to napravit.

Rafaelo kuličky

  • 300 g strouhaného kokosu
  • 150 g loupaných mandlí
  • 1 plechovka kondenzovaného sladkého mléka
  • papírové košíčky

V míse smíchejte 200 g kokosu s kondenzovaným mlékem. Přikryjte folií a nechte hodinu chladit v lednici. Zbylý kokos (100 g) nasypte do mísy. Ručně zpracujte směs ze salka a kokosu. Nezapomeňte při modelování kuliček vložit doprostřed mandli. Vytvarovanou kuličku obalte v kokosu a uchovávejte v chladu.

Oblíbená vosí hnízda (60 ks)

  • 400 g cukru
  • 150 g másla pokojové teploty
  • 250 g piškotů
  • 2 lžíce kakaa
  • 5 lžic mléka
  • rum dle chuti
  • moučkový cukr na vysypání vosích hnízd

Na náplň:

  • 70 g cukru
  • 80 g másla pokojové teploty
  • 1 vejce
  • rum dle chuti
  • 60 ks piškotů na přiklopení

Rozmixujte piškoty, cukr máslo a kakao. Do zpracované směsi udělejte důlek a do něj vložte tekuté suroviny – mléko, rum a žloutek. Těsto zapracujte ručně tak, aby utvořilo kompaktní hmotu, nemělo by se lepit ani drobit. Zpracování není náročné, ale chvíli vám potrvá. Dále připravte krém. Do mísy dejte máslo, cukr a žloutek. Vše promixujte a přidejte rum.

Formy vosích hnízd vysypejte před plněním moučkovým cukrem. Těsto do formiček vmačkejte prsty a na závěr udělejte otvor. Těsto vměstnejte do formičky napevno, aby se hnízdo nerozpadlo v momentu, kdy formičku otevřete. Hotová hnízda pokládejte na pečicí papír. Jakmile budete mít všechna hnízda připravená, naplňte je krémem maličko nad okraj. Na krém pak přitiskněte piškot. Hotová hnízda uchovávejte v chladu.

Tradiční rumové kuličky

  • 200 g másla
  • 150 g cukru
  • 100 g kakaa
  • 50 g kokosu
  • 1 balení piškotů
  • 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
  • rum dle chuti

Piškoty rozmixujte a přidejte k nim máslo, kakao, ořechy, cukr a rum. Těsto dobře zpracujte. Mělo by být nelepivé a konzistentní. Z těsta vytvarujte kuličky, které následně obalíte v nastrouhaném kokosu. Takto připravené rumové kuličky dejte na několik dní odpočinout do chladu.

Kávová zrna

  • 240 g piškotů
  • 50 g mletých ořechů
  • 50 g cukru moučka
  • 2 lžíce kakaa
  • 140 g másla
  • 4 lžíce silné kávy
  • 2 lžíce rumu
  • 1 hořká čokoláda na polevu

Rozdrcené piškoty smíchejte s cukrem, ořechy a kakaem. Přidejte změklé máslo, kávu a rum. Vypracujte těsto a dejte ho na 15 minut odpočinout do chladu. Poté vytvarujte stejně velká zrna, uprostřed udělejte rýhu tak, aby připomínala kávu. Poté každý kousek namočte do hořké čokolády rozpuštěné ve vodní lázni.

Zdroj: nejrecept.cz, mycookingdiary.cz, TZ myjsmebio.cz.

Další zajímavé články