V kuchyni jsme si celý předchozí měsíc dost užili, ale ani v novém roce tomu nebude jinak. Kdo chce mít na talíři dobré jídlo, musí pro to trochu něco udělat. Ne, že by nešel udělat chutný pokrm jinak než v troubě, ale zrovna u pečené šunky to jinak nepůjde.
Samozřejmě můžete připravit čočku s párkem a vařeným vejcem a zajisté si pochutnáte, pokud vás ale nebolí ze včerejších oslav hlava a máte dost energie, připravte si skvělou pečenou novoroční šunku s karamelovým glazé, která udělá z obyčejné čočky slavnostní jídlo.
Pak také záleží na tom, pro kolik lidí připravujete oběd. Čekáte-li menší počet hostů, nebo trávíte Nový rok pouze s rodinou, sáhněte po šunce bez kosti. Jestliže ale počítáte s větším počtem strávníků, nebojte se koupit větší šunku na kosti. Na stole pak působí skvostně a budí dojem skutečně slavnostního oběda. Jediným, co vás může omezovat, je velikost vaší trouby.
Kupte už zauzenou
Jestliže nemáte k dispozici šunkovar nebo jiný vysoký hrnec, ve kterém byste šunku vařili, a nebo nemáte tolik času, pořiďte šunku už zauzenou. Získáte tak zhruba hodinu času, po který by se šunka musela pomalu vařit.
Dušená šunka s karamelovým glazé
Na slavnostní šunku si připravte:
- šunka s kostí
- 2 dcl pomerančového džusu
- 1 dcl ananasového džusu
- 2 dcl piva
- 3 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička drceného zázvoru
- hřebíček na zapíchání do kůže (1 - 2 balení)
Nejprve si připravte marinádu, a to tak, že smícháte pomerančový a ananasový džus, pivo, javorový sirup a drcený zázvor. Hřebíčky vysypte z pytlíčku a přeberte je - ty s černou hlavičkou odstraňte, už mají nejlepší léta za sebou. Šunku položte na kuchyňské prkénko a kůži nařežte na čtverečky. Přemístěte do pekáče a celou ji zalijte připravenou marinádou. Do každého čtverečku zapíchněte hřebíček a pečte v předehřáté troubě na 170 °C. Jakmile se udělá křupavá kůrka, můžete ji vyndat - trvá to zhruba 2 hodiny. Chcete-li ji mít ještě lepší, naložte si ji příští rok den dopředu. Dnes už to bohužel nestihnete.
Když koupíte šunku už zauzenou, nemusíte se bát, že by nebyla po této době hotová. V troubě je pouze proto, aby se vytvořila křupavá kůrka, ale syrová není ani v okamžiku, kdy ji vkládáte do trouby. Natož když ji vyndáváte.
Zdroj: mishmush.cz, toprecepty.cz.