Nebudete mít hlad, vaše tělo se bude cítit skvěle a kilogramy půjdou snáz dolů. Dieta sice není vhodná pro dlouhodobější dodržování, ale to nechceme přece ani my. Cílem je zhubnout rychle a účinně. A právě v kratším horizontu převažují u bílkovinné diety pozitiva.
Zázračné bílkoviny
Bílkovinná nebo chcete-li proteinová strava je dietní koncept založený na vysokém příjmu kvalitních bílkovin. Aby však fungoval, jak má, je zároveň nutné s vyšším příjmem bílkovin snížit v jídelníčku příjem tuků a cukrů. A to tak, že ideálně na nulu. To bude mít za následek, že hlavním zdrojem energie se v těle stane zásobní tuk. Tedy ten, kterého se chceme zbavit. Zároveň se při spalování těchto uložených tuků uvolňují odpadní látky, které odchází ven z těla společně s močí. Tělo tedy hubne a zároveň se čistí. Naprosto ideální stav.
Bylinková cuketa na grilu
- 2 ks cukety
- 50 ml olivového oleje
- 1 čajová lžička sušeného česneku
- hrst směsi čerstvých posekaných bylinek (bazalka, tymián, oregáno)
- sůl
Příprava marinády:
Smícháme olivový olej se solí, vsypeme granulovaný česnek a nasypeme čerstvě nasekané bylinky. Pokud nemáme čerstvé bylinky, můžeme použít sušené či směs grilovacího koření.
Cukety nakrájíme na půlcentimetrová kolečka. Ta narovnáme do mísy a prolijeme olejovou marinádou. Necháme uležet alespoň hodinu v lednici. Na gril pokládáme kolečka cukety marinádou dolů a po otočení pomocí mašlovačky potíráme. Několikrát obrátíme, dokud nebudou mít zlatavou kůrčičku. Hotové cukety můžeme před servírováním ozdobit čerstvými bylinkami.
Netradiční burgery se zeleninovým pyré
- 500 g mletého masa (hovězí nebo vepřové, případně mix dle chuti)
- 1 vejce
- 2 jarní cibulky
- 2 - 3 stroužky česneku
- kousek čerstvého zázvoru
- sůl
- pepř
- snítka čerstvého koriandru
- 1 střední květák
- pažitka
- olivový olej
Burgery: Mleté maso dobře promícháme s vejcem a nasekaným koriandrem, přidáme utřené stroužky česneku a nasekanou zelenou jarní cibulku. Zázvor oloupeme a nakrájíme, případně nastrouháme najemno a přidáme ke směsi. Osolíme a opepříme podle chuti. Tvarujeme menší burgery, které následně opečeme na kapce olivového oleje, případně je můžeme připravit v troubě v pekáčku na pečicím papíru.
Květákové pyré: Růžičky květáku uvaříme doměkka a rozmixujeme. Osolíme, opepříme. Zjemnit můžete mandlovou smetanou a doladit nasekanou pažitkou, kterou vmícháte přímo do pyré, nebo jí porci posypete.
Losos na dýni
- 500 g filetů z lososa
- 1 střední dýně Hokaido nebo máslová
- olivový olej
- mandlová smetana
- 2 stroužky česneku
- 150 - 200 ml vody nebo čistého zeleninového vývaru
Dýňové pyré: Česnek pokrájíme na plátky a na mírném ohni necháme na olivovém oleji zpěnit. Přidáme na kostky nakrájenou dýni a společně krátce orestujeme. Osolíme, podlijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a necháme vařit do změknutí. Poté vše důkladně rozmixujeme a zjemníme mandlovou smetanou podle chuti.
Grilovaný losos: Lososa osolíme, opepříme. Na pánvi necháme rozehřát kapku olivového oleje a rybu na něm opečeme. Na konci můžeme přidat malý kousek másla. Na talíři doplníme čerstvou zeleninou dle chuti (zelený salát, polníček, rajče).