Míchaná vajíčka v troubě
Čekáte-li hosty, kteří u vás budou i nocovat, nejlépe uděláte, když jim na snídani připravíte pořádnou dávku míchaných vajíček. Na pánvi byste se asi umíchali, proto v tomto případě použijte raději troubu.
Připravte si: 24 vajec, 120 gramů másla, 2 a 1/4 lžičky soli a 0,5 litru mléka.
Troubu si předehřejte na 175 °C a nalijte rozpuštěné máslo do skleněné zapékací misky o velikosti zhruba 20x30 centimetrů. Ve velké míse rozšlehejte vejce a sůl, dokud se dobře nespojí. Postupně zašlehejte i mléko. Směs poté nalijte do zapékací misky a vložte do rozpálené trouby. Pečte odkryté 10 minut a poté promíchejte. Následně pečte ještě dalších 10 až 15 minut, nebo dokud vejce neztuhnou. Ihned podávejte.
Postup mikrovlnce
Ideální varianta ve chvíli, kdy spěcháte do práce, ale snídani si nechcete odepřít. Nejenže je tato varianta velmi rychlá, ale rovněž s ní zašpiníte jen minimum nádobí. Připravte si misku, která je vhodná do mikrovlnné trouby a vymažte ji olivovým olejem. Smíchejte dvě velká vejce, lžíci oleje, pár čerstvých bylinek a sůl. Vložte do mikrovlnné trouby a vařte 45 sekund. Promíchejte a pokračujte ve vaření, dokud vejce neztuhnou zhruba další půl minuty až minutu. Jakmile jsou vaše vejce hotová, dochuťte solí a pepřem a můžete podávat.
Míchaná vajíčka mají tu výhodu, že jejich chuť je vcelku neutrální a dá se kombinovat s mnoha dalšími ingrediencemi. Díky tomu docílíte, že vaše vajíčka budou pokaždé chutnat jinak a nikdy se jich nepřejíte.
Irská vejce
Říká se, že co rodina, to recept na míchaná vajíčka. A dalo by se i říci, že co národ, to jiný postup. To platí i v případě irských vajíček.
Připravte si:
- 2 lžíce másla
- 6 oloupaných brambor nakrájených na plátky
- 1 nakrájenou cibuli na kostičky
- 1 nakrájenou zelenou papriku nadrobno
- 6 rozšlehaných vajec
- sůl a pepř
Postup:
Ve velké pánvi rozpusťte máslo na středním ohni. Přidejte brambory, cibuli, zelenou papriku a restujte, dokud brambory lehce nezhnědnou. Vmíchejte rozšlehaná vejce a vařte, dokud vejce neztuhnou. Občas promíchejte. Osolte, opepřete a ihned podávejte.
Míchaná vejce s pestem
Pesto je skvělou ingrediencí, kterou by měl mít doma každý. S jeho pomocí se totiž dá každé jídlo dochutit tak, aby chutnalo úplně jinak než obvykle.
Připravte si:
- 1 lžíci rostlinného oleje
- 3 rozšlehaná vejce
- 60 g strouhaného čedaru
- pesto dle chuti
- sůl a pepř
Postup:
Na pánvi na středním plameni rozehřejte olej. V malé misce smíchejte vejce, sýr čedar, sůl a pepř. Nalijte do pánve a za občasného promíchání vařte 3 až 5 minut, nebo dokud nebudou vejce hotová. Sundejte z ohně a vmíchejte pesto. Podávat můžete klasicky na talířku, ale míchaná vajíčka s pestem se budou skvěle vyjímat i na opečeném toastu.
Krémová tvarohová míchaná vejce
Příjemná změna oproti běžným míchaným vajíčkům. Tato vejce jsou krémová, měkká a perfektní s plátkem rajčete a krůtí slaninou.
Připravte si:
- 1 lžíci másla
- 4 rozšlehaná vejce
- 50 g tvarohu
- 1 lžičku nasekané pažitky a petrželky
- sůl a pepř
Postup:
Na pánvi na středním plameni rozpusťte máslo. Nalijte rozšlehaná vejce do pánve a nechte nerušeně vařit, dokud vejce nezačnou zespoda tuhnout. Do vajec následně vmíchejte tvaroh a pažitku. Míchejte, dokud vejce téměř neztuhnou. Dochuťte solí a pepřem. Servírujte posypané nasekanou petrželkou.
Zdroj: allrecipes.com, incredibleegg.org.