Kuřecí stehna jsou skvělým základem pro nedělní oběd. Na rozdíl od kuřecích prsních řízků jsou šťavnatější, chutnější, a navíc obsahují mnohem více minerálů, zejména zinku. Zinek je přitom nepostradatelný pro činnost enzymů mimo jiné odpovědných za správnou funkci metabolismu, nervové funkce a imunitu. Takže pokud jste je doteď z jakýchkoliv důvodů přehlíželi, je čas to napravit s naším vyzkoušeným receptem.
Na čtyři porce si připravte:
- 4 ks kuřecích stehen z farmářského kuřete
- 3 velké mrkve
- 2 petržele
- 1 malý celer
- 1 červenou cibuli
- 1 bílou cibuli
- 70 g másla
- sůl a pepř
- 1 lžičku mleté papriky
- trochu vody
A jak postupovat?
Nejprve si nachystejte zeleninu. Vše si očistěte a nakrájejte na větší kousky, lehce osolte a vložte do pekáčku.
Kuřecí stehna očistěte, otřete papírovou utěrkou, osolte, opepřete a vmasírujte do nich červenou papriku.
Okořeněná stehýnka vložte do pekáčku na zeleninu, položte na ně kousky másla a vše podlijte trochou vody (asi půl hrnku).
Pekáček vložte do vyhřáté trouby na 180 °C a pečte přibližně 70 minut - dokud nejsou stehna krásně zlatavá a zelenina měkká. Podávejte s pečenými brambory, které můžete klidně péci v troubě najednou. Ještě lepší chuti dosáhnete v troubě s parní funkcí. Pára s horkým vzduchem totiž prostupuje připravovaným pokrmem rychleji a výsledná chuť je intenzivnější, maso šťavnaté, nevysušené, uvnitř dokonale propečené a nasycené chutí a vůní zeleniny.
Jak na pečené brambory
Připravte si:
- 300 g malých červených nebo bílých brambor
- 100 ml dobrého olivového oleje
- sůl
- 1 lžičku čerstvě mletého černého pepře
- 3 prolisované stroužky česneku
- 2 lžíce najemno nasekané čerstvé petrželky
Postup:
Předehřejte troubu na 200°C. Brambory nakrájejte na polovinu nebo na čtvrtiny a dejte do mísy s olivovým olejem, solí, pepřem a česnekem. Míchejte, dokud nejsou brambory dobře obalené. Brambory přendejte na pekáč a rozložte do jedné vrstvy. Pečte v troubě 45 minut až hodinu nebo do zhnědnutí a křupava. Během pečení brambory občas promíchejte, abyste zajistili rovnoměrné propečení. Po upečení je vyndejte z trouby, posypte petrželkou, okořeňte podle chuti a horké podávejte.
Zdroj: foodnetwork.co.uk, TZ Mora.