Jídlo

Pečené kuře jak ho neznáte. S kořenovou zeleninou docílíte měkčího a chutnějšího masa bez práce

Kouzlo tohoto receptu tkví v jeho obyčejnosti

autor

Kristýna Maxová

28. ledna 2022

 
FOTO / Unsplash
Přemýšlíte-li nad nedělním obědem, zkuste tento týden sáhnout po klasice, kterou pečené kuře dozajista je. Můžete ji však pojmout trochu jinak a připravit ho tentokrát s kořenovou zeleninou. Nejenže maso krásně provoní, ale dodá i novou dimenzi chuti. A to nejlepší je, že jde o opravdu jednoduchý recept, kdy hlavní práci za vás odvede vaše trouba.
Reklama

Kuřecí stehna jsou skvělým základem pro nedělní oběd. Na rozdíl od kuřecích prsních řízků jsou šťavnatější, chutnější, a navíc obsahují mnohem více minerálů, zejména zinku. Zinek je přitom nepostradatelný pro činnost enzymů mimo jiné odpovědných za správnou funkci metabolismu, nervové funkce a imunitu. Takže pokud jste je doteď z jakýchkoliv důvodů přehlíželi, je čas to napravit s naším vyzkoušeným receptem.

Na čtyři porce si připravte:

  • 4 ks kuřecích stehen z farmářského kuřete
  • 3 velké mrkve
  • 2 petržele
  • 1 malý celer
  • 1 červenou cibuli
  • 1 bílou cibuli
  • 70 g másla
  • sůl a pepř
  • 1 lžičku mleté papriky
  • trochu vody

A jak postupovat?

Nejprve si nachystejte zeleninu. Vše si očistěte a nakrájejte na větší kousky, lehce osolte a vložte do pekáčku.

Kuřecí stehna očistěte, otřete papírovou utěrkou, osolte, opepřete a vmasírujte do nich červenou papriku.

Okořeněná stehýnka vložte do pekáčku na zeleninu, položte na ně kousky másla a vše podlijte trochou vody (asi půl hrnku).

Pekáček vložte do vyhřáté trouby na 180 °C a pečte přibližně 70 minut - dokud nejsou stehna krásně zlatavá a zelenina měkká. Podávejte s pečenými brambory, které můžete klidně péci v troubě najednou. Ještě lepší chuti dosáhnete v troubě s parní funkcí. Pára s horkým vzduchem totiž prostupuje připravovaným pokrmem rychleji a výsledná chuť je intenzivnější, maso šťavnaté, nevysušené, uvnitř dokonale propečené a nasycené chutí a vůní zeleniny.

Jak na pečené brambory

Připravte si:

  • 300 g malých červených nebo bílých brambor
  • 100 ml dobrého olivového oleje
  • sůl
  • 1 lžičku čerstvě mletého černého pepře
  • 3 prolisované stroužky česneku
  • 2 lžíce najemno nasekané čerstvé petrželky

Postup:

Předehřejte troubu na 200°C. Brambory nakrájejte na polovinu nebo na čtvrtiny a dejte do mísy s olivovým olejem, solí, pepřem a česnekem. Míchejte, dokud nejsou brambory dobře obalené. Brambory přendejte na pekáč a rozložte do jedné vrstvy. Pečte v troubě 45 minut až hodinu nebo do zhnědnutí a křupava. Během pečení brambory občas promíchejte, abyste zajistili rovnoměrné propečení. Po upečení je vyndejte z trouby, posypte petrželkou, okořeňte podle chuti a horké podávejte.

Zdroj: foodnetwork.co.uk, TZ Mora.

Další zajímavé články