Když nakládáte maso, většinou se doporučuje učinit tak den před tím, než budete pokrm připravovat. Maso má pak čas nasáknout do sebe chuť marinády a výsledek vašeho kuchařského počínání může být nesrovnatelně lepší, než kdybyste maso jen okořenili těsně před vařením, pečením či restováním.
K dokonale křehkému masu vám však může dopomoci i slaný roztok, který vaše maso učiní šťavnaté už během 30 minut. Tedy pokud se chystáte nakládat menší kusy masa, jako jsou například pokrájená kuřecí prsa. U větších kusů se doporučuje naložit maso na delší dobu.
Co je Brining?
Jedná se o proces ponoření kousků masa do solného roztoku, který je ve své nejzákladnější formě jednoduše sůl rozpuštěná ve vodě. Solný nálev lze také dochutit sušenými bylinkami a kořením. Maso absorbuje část tekutiny a soli, což má za následek šťavnatější a chutnější finální pokrm. Tato technika je zvláště skvělá pro libové kusy masa, které mají tendenci se během vaření vysušit, proto je tak oblíbená u kuřecího či krůtího masa.
Přidejte extra chuť
Chcete-li dát masu extra příchuť, přidejte do nálevu nějaké další koření či bylinky, které dodají hotovému jídlu na chuti. Chystáte vepřovou pečeni s chřestem a cukrovým hráškem? Zkuste do nálevu přidat pár kousků zázvoru. Pro pečená kuřata přidejte citronovou kůru a několik snítek rozmarýnu nebo tymiánu. Přidáním cukru do slaného nálevu (stačí 2 lžíce na litr) docílíte příjemně nasládlé karamelové chuti masa.
Jak vyrobit solný roztok
Základní poměr soli k vodě pro solný roztok jsou 4 polévkové lžíce košer soli na 1 litr vody. Pokud používáte jemnou kuchyňskou sůl, snižte množství na 3 polévkové lžíce. Mějte také na paměti, že různé značky košer soli se liší v tom, jak slané ve skutečnosti jsou.
Brining krok za krokem
1. V nádobě s víkem, která je dostatečně velká, aby se do ní vešlo maso, rozpusťte sůl ve vodě. Vmíchejte jakékoli koření, které chcete přidat a které máte rádi.
2. Do roztoku vložte maso. Když ho pokrájíte na menší kousky, snížíte tím dobu marinování. Pokud není roztoku dostatek, přidejte 1 hrníček vody a 1 polévkovou lžíci košer soli (nebo 3/4 polévkové lžíce jemné kuchyňské soli), aby bylo maso zcela ponořené.
3. Nádobu zakryjte a vložte do ledničky. Menší kusy, jako jsou vepřové kotlety a kuřecí prsa, lze marinovat pouhých 30 minut až hodinu, zatímco velké kusy masa je lepší naložit přes noc.
4. Před tepelnou úpravou vyjměte maso z nálevu, osušte ho a pokračujte podle svého receptu. Nejvíc tuto metodu využijete u grilování či restování. Naopak rozdíl v chuti příliš nepoznáte při dušení či delším vaření. Hlavně však nezapomeňte při finálním dochucování vzít v úvahu sůl, kterou jste již dostali do masa solným roztokem.
Zdroj: thekitchn.com, tasteofhome.com.