Nejlepší a nejjednodušší způsob, jak zařadit tuto potravinu bohatou na antioxidanty a vitaminy do stravy, je připravit si ji během pár minut na pánvi. Zvenku bude krásně propečená a křupavá, uvnitř masitá a její karamelová chuť vás doslova pohltí. Hodí se jako skvělá příloha k jakémukoliv masu a můžete ji připravit na několik způsobů.
Syrové kapustičky mohou být nepříjemně hořké, ale když je správně připravíte, budou uvnitř bohaté na sladkou karamelovou chuť a zároveň docílíte jemné, ovšem ne kašovité, textury. Dobře uvařená růžičková kapusta tak rychle vytěsní jakékoli trauma z dětství, které vám způsobila v minulosti.
Příprava růžičkové kapusty
Před přípravou je nutné růžičkovou kapustu dobře omýt, abyste ji zbavili všech nečistot. Následně odřízněte tuhý konec stonku každé kapustičky. Poté odstraňte všechny žluté nebo poškozené listy a každý kus rozřízněte podélně na dvě poloviny.
Na pánvi nebo v troubě?
Růžičková kapusta pečená v troubě i restovaná na pánvi mají podobné vlastnosti. Obě chutnají návykově, jsou křupavé a karamelizované na vnější straně a výrazně pikantní. Jsou však mezi nimi určité drobné rozdíly. Růžičková kapusta pečená v troubě bývá měkčí po celém vnitřku, zatímco při restování na pánvi zůstane vnitřek pevnější.
Budete potřebovat:
- 500 g růžičkové kapusty
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky černého pepře
- 1 lžíci balzamikového octa nebo citronové šťávy
- 1 až 2 polévkové lžíce syrových piniových oříšků nebo nasekaných jiných ořechů
- nasekané čerstvé bylinky
- hrst parmazánu
Postup:
Rozpalte velkou litinovou nebo podobnou pánev s pevným dnem na středně vysokou teplotu. Přidejte olej. Jakmile je olej horký až se leskne (ale než začne kouřit!), přidejte nakrájenou růžičkovou kapustu. Pánví trochu zatřeste a pootočte kapustičky tak, aby jich bylo co nejvíce řeznou stranou dolů. Nechte zcela nerušeně opékat 5 až 8 minut, dokud nevytvoří tmavý, chutný, karamelizovaný sos.
Přidejte sůl a pepř. Kapustičky trochu promíchejte vařečkou a pokračujte ve vaření za stálého míchání, dokud růžičková kapusta nezhnědne a vnitřek nezměkne. Trvá to asi dalších 6 až 8 minut.
Odstraňte pánev z ohně. Vmíchejte ocet, poté piniové oříšky nebo mandle. Ořechy nechte opékat na zbytkovém teple pánve a neustále je promíchávejte, aby se opekly rovnoměrně ze všech stran, ale nepřipálily se (pokud se neopékají, vraťte pánev na nízkou teplotu). Jakmile jsou ořechy opečené, přendejte kapustičky na servírovací talíř a posypte je čerstvými bylinkami.
Zdroj: wellplated.com, cooking.nytimes.com.