Jídlo

Odhoďte předsudky a připravte si vynikající karamelizovanou růžičkovou kapustu, která je uvnitř měkká a zvenku křupavá

Růžičková kapusta je královna všech příloh

autor

Kateřina Korňová

03. února 2022

 
FOTO / Unsplash
Růžičkovou kapustu si většina z nás pamatuje ze školních polévek, kdy uprostřed talíře s polévkou, která se dala jakž takž pozřít, ležela buď celá, nebo rozpůlená zelená kulička bahnité struktury, kterou nás navíc paní učitelky nutily sníst i přes to, že si ji samy ze svého talíře vyndávaly. A hle! Takhle nejspíš vznikla nenávist k této jinak vynikající potravině plné zdraví a báječné chuti. Když víte, jak na ni, s chutí vám ji zbaští i děti.
Reklama

Nejlepší a nejjednodušší způsob, jak zařadit tuto potravinu bohatou na antioxidanty a vitaminy do stravy, je připravit si ji během pár minut na pánvi. Zvenku bude krásně propečená a křupavá, uvnitř masitá a její karamelová chuť vás doslova pohltí. Hodí se jako skvělá příloha k jakémukoliv masu a můžete ji připravit na několik způsobů.

Už žádné rozbředlé kapustičky nevábné chuti

Syrové kapustičky mohou být nepříjemně hořké, ale když je správně připravíte, budou uvnitř bohaté na sladkou karamelovou chuť a zároveň docílíte jemné, ovšem ne kašovité, textury. Dobře uvařená růžičková kapusta tak rychle vytěsní jakékoli trauma z dětství, které vám způsobila v minulosti.

Příprava růžičkové kapusty

Před přípravou je nutné růžičkovou kapustu dobře omýt, abyste ji zbavili všech nečistot. Následně odřízněte tuhý konec stonku každé kapustičky. Poté odstraňte všechny žluté nebo poškozené listy a každý kus rozřízněte podélně na dvě poloviny.

Na pánvi nebo v troubě?

Růžičková kapusta pečená v troubě i restovaná na pánvi mají podobné vlastnosti. Obě chutnají návykově, jsou křupavé a karamelizované na vnější straně a výrazně pikantní. Jsou však mezi nimi určité drobné rozdíly. Růžičková kapusta pečená v troubě bývá měkčí po celém vnitřku, zatímco při restování na pánvi zůstane vnitřek pevnější.

Budete potřebovat:

  • 500 g růžičkové kapusty
  • lžíce extra panenského olivového oleje
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky černého pepře
  • lžíci balzamikového octa nebo citronové šťávy
  • 1 až 2 polévkové lžíce syrových piniových oříšků nebo nasekaných jiných ořechů
  • nasekané čerstvé bylinky
  • hrst parmazánu

Postup:

Rozpalte velkou litinovou nebo podobnou pánev s pevným dnem na středně vysokou teplotu. Přidejte olej. Jakmile je olej horký až se leskne (ale než začne kouřit!), přidejte nakrájenou růžičkovou kapustu. Pánví trochu zatřeste a pootočte kapustičky tak, aby jich bylo co nejvíce řeznou stranou dolů. Nechte zcela nerušeně opékat 5 až 8 minut, dokud nevytvoří tmavý, chutný, karamelizovaný sos.

Přidejte sůl a pepř. Kapustičky trochu promíchejte vařečkou a pokračujte ve vaření za stálého míchání, dokud růžičková kapusta nezhnědne a vnitřek nezměkne. Trvá to asi dalších 6 až 8 minut.

Odstraňte pánev z ohně. Vmíchejte ocet, poté piniové oříšky nebo mandle. Ořechy nechte opékat na zbytkovém teple pánve a neustále je promíchávejte, aby se opekly rovnoměrně ze všech stran, ale nepřipálily se (pokud se neopékají, vraťte pánev na nízkou teplotu). Jakmile jsou ořechy opečené, přendejte kapustičky na servírovací talíř a posypte je čerstvými bylinkami.

Zdroj: wellplated.com, cooking.nytimes.com.

Další zajímavé články