Klíčem k výrobě báječného a jednoduchého quiche, který chutná opravdu fantasticky a vykouzlí vám úsměv na rtech, kdykoliv budete mít mezi hlavními jídly hlad, je jen pár jednoduchých triků. Jeho příprava není o moc náročnější, než vyrobit špičkovou omeletu a můžete si ho dát klidně i místo večeře.
Quiche (kiš) je něco jako hodně vymazlená omeleta se spoustou zeleniny a sýra, která je nalitá do skvělé a křupavé krusty, se kterou se v troubě krásně propojí. Ovšem poslední dobou se čím dál tím více objevují i recepty na quiche bez krusty, které mají také své oblíbence. Základem vaječné náplně quiche je mléko, smetana a samozřejmě vejce. Můžete ale přidat vše, co máte rádi, nebo to, co máte v lednici. Nejčastěji je to maso, slanina, mořské plody, sýr, koření a zelenina.
Budete potřebovat:
- 280 g rozmrazeného nakrájeného špenátu
- vyválené koláčové těsto
- 5 velkých vajec
- 180 mléka
- 3/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky chilli omáčky
- hrnek vařené šunky nakrájené na kostičky
- 3/4 hrnku nakrájeného sýra
- 2 zelené cibule nakrájené nadrobno
Postup:
Předehřejte troubu na 200 °C. Zmrazený špenát rozmrazte na kuchyňské lince, nebo pokud spěcháte, můžete použít i mikrovlnnou troubu. Rozmrazený špenát dejte do cedníku a vymačkejte z něj co nejvíce tekutiny. Dejte stranou.
Křehké těsto na koláč vybalte z obalu a rozprostřete ho pravidelně do formy na koláč. Můžete si udělat těsto vlastní, koupit koláčové, nebo klidně listové. Dle chuti. Těsto ve formě vložte do trouby a pečte 3 minuty. Pak ho vyndejte z trouby a vidličkou ho po celé ploše propíchejte. Poté ho vraťte do trouby a pečte dalších 10 minut do světle zlata.
Připravte si náplň: ve velké míse prošlehejte vejce, mléko, sůl, pepř, muškátový oříšek a chilli omáčku (jestli chcete). Ze špenátu vymačkejte všechnu tekutinu a poté jej rovnoměrně rozprostřete po dně upečeného koláče. Posypte šunkou, sýrem a cibulí. Navrch opatrně nalijte čerstvou vaječnou směs.
Quiche vložte do trouby a pečte jej na 170 °C 40 - 50 minut, dokud není kůrka pěkně zlatavá a střed ztuhlý. Že je quiche hotový poznáte také tak, že zasunete nůž doprostřed a vytáhnete ho čistý. Pokud začne na některých místech kůrka hnědnout více, než byste chtěli, přikryjte quiche folií. Po upečení vyndejte quiche na kuchyňskou linku a nechte ho 5 - 10 minut odpočinout. Poté nakrájejte a podávejte.
Zdroj: wellplated.com, sallysbakingaddiction.com.