Jídlo

Snadný quiche se špenátem šunkou a sýrem. Smlsnou si na něm nejen milovníci slaných koláčů

Jednoduchý recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení

autor

Kateřina Korňová

07. února 2022

 
FOTO / Unsplash
Objevili jste kouzlo brunche? Máte mezi obědem a večeří hlad a chuť na víc než jen na zeleninový salát? Hledáte inspiraci na chutnou a vydatnou večeři? Třikrát ano! Zkuste si dnes s námi upéct lahodný francouzský quiche, který je tak často přehlížený a podceňovaný. Přitom se jedná o skvělý předkrm, brunch, oběd, večeři a milují ho i děti. A proč? Protože je zkrátka chutný, rychlý, a můžete ho přizpůsobit tomu, co najdete v lednici.
Reklama

Klíčem k výrobě báječného a jednoduchého quiche, který chutná opravdu fantasticky a vykouzlí vám úsměv na rtech, kdykoliv budete mít mezi hlavními jídly hlad, je jen pár jednoduchých triků. Jeho příprava není o moc náročnější, než vyrobit špičkovou omeletu a můžete si ho dát klidně i místo večeře.

Quiche si vychutnáte horký, studený i v pokojové teplotě

Quiche (kiš) je něco jako hodně vymazlená omeleta se spoustou zeleniny a sýra, která je nalitá do skvělé a křupavé krusty, se kterou se v troubě krásně propojí. Ovšem poslední dobou se čím dál tím více objevují i recepty na quiche bez krusty, které mají také své oblíbence. Základem vaječné náplně quiche je mléko, smetana a samozřejmě vejce. Můžete ale přidat vše, co máte rádi, nebo to, co máte v lednici. Nejčastěji je to maso, slanina, mořské plody, sýr, koření a zelenina.

Budete potřebovat:

  • 280 g rozmrazeného nakrájeného špenátu
  • vyválené koláčové těsto
  • velkých vajec
  • 180 mléka
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky chilli omáčky
  • hrnek vařené šunky nakrájené na kostičky
  • 3/4 hrnku nakrájeného sýra
  • zelené cibule nakrájené nadrobno

Postup:

Předehřejte troubu na 200 °C. Zmrazený špenát rozmrazte na kuchyňské lince, nebo pokud spěcháte, můžete použít i mikrovlnnou troubu. Rozmrazený špenát dejte do cedníku a vymačkejte z něj co nejvíce tekutiny. Dejte stranou.

Křehké těsto na koláč vybalte z obalu a rozprostřete ho pravidelně do formy na koláč. Můžete si udělat těsto vlastní, koupit koláčové, nebo klidně listové. Dle chuti. Těsto ve formě vložte do trouby a pečte 3 minuty. Pak ho vyndejte z trouby a vidličkou ho po celé ploše propíchejte. Poté ho vraťte do trouby a pečte dalších 10 minut do světle zlata.

Připravte si náplň: ve velké míse prošlehejte vejce, mléko, sůl, pepř, muškátový oříšek a chilli omáčku (jestli chcete). Ze špenátu vymačkejte všechnu tekutinu a poté jej rovnoměrně rozprostřete po dně upečeného koláče. Posypte šunkou, sýrem a cibulí. Navrch opatrně nalijte čerstvou vaječnou směs.

Quiche vložte do trouby a pečte jej na 170 °C 40 - 50 minut, dokud není kůrka pěkně zlatavá a střed ztuhlý. Že je quiche hotový poznáte také tak, že zasunete nůž doprostřed a vytáhnete ho čistý. Pokud začne na některých místech kůrka hnědnout více, než byste chtěli, přikryjte quiche folií. Po upečení vyndejte quiche na kuchyňskou linku a nechte ho 5 - 10 minut odpočinout. Poté nakrájejte a podávejte.

Zdroj: wellplated.com, sallysbakingaddiction.com.

Další zajímavé články