Jídlo

Maličké pizzy z listového těsta potěší nejen na Valentýna každého. Doslova se do nich zblázníte

S listovým těstem se dá velmi rychle kouzlit

autor

Kateřina Korňová

04. února 2022

 
FOTO / Depositphotos
Jakkoli je výroba tohoto receptu na mini pizza rolky z listového těsta se šunkou a sýrem až trapně jednoduchá, nemůžete výslednému dojmu a chuti vůbec nic upřít. Ba naopak. Letošní Valentýn připadá na pondělí, tedy pracovní den, a pokud jste zaměstnáni na plný úvazek a nemůžete pracovat z domova, žádné velké vyváření pro vás stejně nebude připadat v úvahu. Když ale připravíte tyto rolky, určitě uděláte své drahé polovičce obrovskou radost.
Reklama

Někdo zkrátka není na sladké, a tak nemůžete čekat, že mu uděláte radost vlastnoručně vyráběnou čokoládou, dokonale vyšperkovaným a karamelem přelitým dortem nebo třeba cupcaky, jejichž dekorováním jste strávili večer. Taková snaha pak přijde vniveč a vy z toho akorát budete mrzutí. Zkuste proto letos vykouzlit malé pizza rolky, které hravě zvládnete přichystat během půl hodiny, než se váš partner nebo partnerka vrátí domů.

Velkou výhodou listového těsta je jeho univerzálnost

Listové těsto se jen vyválí, potře kečupem a hořčicí, naplní šunkou a sýrem, zaroluje, nakrájí a potře rozšlehaným vejcem. Zbytek práce pak za vás udělá vaše trouba a vy z ní jen vytáhnete křupavá kolečka se skvělou chutí šunky a rozteklého čedaru. Posypte bylinkami nebo oreganem a dejte si pozor, abyste je všechny nesnědli dřív, než přijde váš milý, nebo vaše milá, domů.

Budete potřebovat:

  • 2 pláty mrazeného listového těsta (rozmrazené přes noc v lednici)
  • 3 lžíce dijonské hořčice
  • 12 plátků na tenké plátky nakrájené kvalitní lahůdkové šunky
  • 200 g čerstvě nastrouhaného čedaru
  • nasekaná čerstvá petrželka tymián nebo pažitka

Postup:

Listové těsto nechte přes noc v lednici rozmrazit, poté rozložte jeden plát na pracovní plochu. Vyválejte ho do obdélníku.

Těsto potřete slabou vrstvou hořčice (případně kečupu). Přidejte na plátky nakrájenou šunku a sýr.

Opatrně srolujte těsto i s náplní do roličky. Obalte váleček potravinářskou folií a vložte do ledničky alespoň na 20 minut. Totéž udělejte i s druhým plátem listového těsta.

Po uplynutí zmiňované doby vyjměte válečky z lednice a nakrájejte je zhruba na 1,5 centimetrové plátky (kolečka). Plátky položte na plech vyložený pečicím papírem tak, aby byla vidět krásná spirála, která rozříznutím vznikla. Vršek ještě můžete potřít rozšlehaným vajíčkem, ale není to nutné. Pečte na 18 - 200 °C zhruba 15 - 18 minut. Neustále však kontrolujte, co se v troubě děje. Podávejte klidně ještě teplé. Pokud chcete, posypte ještě rolky čerstvými bylinkami.

Jak je skladovat:

A kdyby se vám náhodou stalo, že jich připravíte moc, nebo se na ně v rámci valentýnského večera nakonec nedostane, můžete je uchovat i na později.

V ledničce

Vychladlé rolky můžete skladovat v lednici až 4 dny. Jsou skvělé jak teplé, tak podávané při pokojové teplotě. Před podáváním je buď nechte chvíli na kuchyňské lince, aby opět získaly pokojovou teplotu, nebo ještě lépe: vložte je na chvíli do rozehřáté trouby, aby byly opět teplé a křupavé.

V mrazáku

Jestliže si nejste jisti, že na ně budete mít v následujících dnech chuť, nebo jich zkrátka máte tolik, že byste je nedokázali sníst, a nebo si je třeba chcete připravit dopředu na chvíle, kdy nebudete mít čas je připravit a přijde nečekaná návštěva, můžete. Ideálně v mrazáku. Zcela vychladlé je skladujte ve vzduchotěsné nádobě až po dobu jednoho měsíce. Poté je vyskládejte na plech, vložte do trouby předehřáté na 180 °C a čekejte, až se opět rozvoní.

Zdroj: wellplated.com, delish.com.

Další zajímavé články