Na chuťovky ze streetfoodových festivalů, bister a food trucků už nemusíte čekat. Přeneste si jídlo z venku rovnou do vašich obýváků a připravte si s vašimi přáteli pohodový večer se skvělým jídlem. Nebo třeba přichystejte vaší drahé polovičce na Valentýna překvapení v podobě skvělé večeře. Tu pravou atmosféru vám pomohou vykouzlit extra křupavé hranolky, které se navíc připravují v troubě, takže se nemusíte bát o svou linii.
Fish and Chips
- 1 balení V-hranolků
- 500 g mořské ryby
- 1/2 hrnku hladké mouky + trochu na obalení
- 1 lžička jedlé sody
- cca 100 ml piva
- 1/2 lžičky soli
- olej na smažení
- 1 hrnek zeleného hrášku
- 1 lžička másla
- sůl
- tatarská omáčka
- citron
Hranolky připravte v troubě podle návodu na obalu. Zelený hrášek spařte horkou vodou v cedníku a potom ho na lžičce másla jen lehce prohřejte. Následně ho rozmačkejte šťouchadlem na brambory a lehce osolte. Maso z mořské bělomasé ryby si nakrájejte na středně velké kousky a z obou stran ho osolte.
Nyní si připravte těstíčko z prosáté hladké mouky, jedlé sody, soli a světlého piva. Ihned směs důkladně ruční metlou zpracujte, aby se nevytvořily hrudky. Vznikne těstíčko, konzistencí podobné tomu na palačinky. Ve větší pánvi rozpalte dostatečné množství oleje, obalte nasolenou rybu v hladké mouce a pak v těstíčku a dejte ji ihned smažit dozlatova z obou stran.
Hotovou rybu i hranolky podávejte s tatarskou omáčkou, s mačkaným zeleným hráškem a upečenými hranolky.
Hranolky s krevetami a koprovým dipem
Krevety:
- 20 tygřích krevet
- čerstvý zázvor
- 1 stroužek česneku
- špetka chilli
- olivový olej
- 1 lžička citronové šťávy
- sůl
- pepř
Hranolky a dip:
- 1 balení V-hranolků
- zakysaná smetana
- čerstvý kopr
- sůl
- pepř
- ledový salát
Nejprve si připravte marinádu na krevety z olivového oleje, čerstvého zázvoru, česneku a chilli vloček. Marinádu osolte, opepřete a zakápněte citronovou šťávou. Do směsi vložte oloupané a střívka zbavené tygří krevety a nechte marinovat asi 60 minut. Hranolky připravte dle návodu v troubě. Namarinované krevety napíchejte na špejli či grilovací jehlu a grilujte z obou stran, až zrůžoví. Nakonec si připravte dip ze zakysané smetany, nasekaného čerstvého kopru, soli a pepře. Krevety servírujte s hranolky, koprovým dipem a čerstvým ledovým salátem.
Hranolky s trhaným vepřovým masem čedarem
- 1 balení V-hranolků
- 500 g vepřové krkovice
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce nakrájeného čerstvého zázvoru
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička římského kmínu
- 1,5 lžíce hnědého cukru
- 200 ml vody
- olej
- sůl
- pepř
- strouhaný čedar
Nejprve si připravte BBQ omáčku. V hrnci na trošce oleje krátce orestujte najemno nakrájenou cibuli, když zesklovatí, přidejte na plátky nakrájený česnek a zázvor a společně restujte asi minutu. Nyní do hrnce přidejte sladkou papriku, římský kmín, rajský protlak a krátce vše společně restujte. Pozor, aby se směs nezačala připalovat! Poté ji zalijte vodou a přidejte hnědý cukr. Vše vařte do zhoustnutí a dochuťte solí a pepřem. Pak omáčku rozmixujte tyčovým mixérem.
Vepřovou krkovici po povrchu nakrojte do mřížky, osolte ji a do zářezů vetřete omáčku (trochu si nechte k podávání). Maso dejte péct na 3 hodiny při 120 stupních zakryté alobalem. Po této době maso odkryjte a dopékejte ještě cca 2 hodiny při 130 stupních. Upečené maso pomocí dvou vidliček roztrhejte na vlákna.
Hranolky připravte dle návodu na obalu v troubě. Hotové křupavé hranolky servírujte s trhaným vepřovým masem, posypané strouhaným čedarem (ten můžete opéct pomocí flambovací pistole) a zbylou BBQ omáčkou.
Zdroj: thespruceeats.com, bbcgoodfood.com, TZ McCain.