Jídlo

Oblíbená jídla z food festivalů, ve kterých hrají hlavní roli hranolky: Dáte přednost trhanému vepřovému, nebo fish and chips?

Hranolky jsou typickým jídlem, které si častěji dáte v restauraci než doma

autor

Kateřina Korňová

07. února 2022

 
FOTO / Unsplash
Už se nemůžete dočkat na léto, až budete obrážet jeden food festival za druhým? Na to si budete muset ještě chvíli počkat, ale skvělé pochoutky, které máte nejraděj, si můžete připravit klidně dnes. Už na nic nečekejte a zkuste třeba tři z nich, které vám dnes přinášíme. A dopřejte si je s výtečnými křupavými hranolky.
Reklama

Na chuťovky ze streetfoodových festivalů, bister a food trucků už nemusíte čekat. Přeneste si jídlo z venku rovnou do vašich obýváků a připravte si s vašimi přáteli pohodový večer se skvělým jídlem. Nebo třeba přichystejte vaší drahé polovičce na Valentýna překvapení v podobě skvělé večeře. Tu pravou atmosféru vám pomohou vykouzlit extra křupavé hranolky, které se navíc připravují v troubě, takže se nemusíte bát o svou linii.

Fish and Chips

  • 1 balení V-hranolků
  • 500 g mořské ryby
  • 1/2 hrnku hladké mouky + trochu na obalení
  • 1 lžička jedlé sody
  • cca 100 ml piva
  • 1/2 lžičky soli
  • olej na smažení
  • 1 hrnek zeleného hrášku
  • 1 lžička másla
  • sůl
  • tatarská omáčka
  • citron

Hranolky připravte v troubě podle návodu na obalu. Zelený hrášek spařte horkou vodou v cedníku a potom ho na lžičce másla jen lehce prohřejte. Následně ho rozmačkejte šťouchadlem na brambory a lehce osolte.  Maso z mořské bělomasé ryby si nakrájejte na středně velké kousky a z obou stran ho osolte.

Nyní si připravte těstíčko z prosáté hladké mouky, jedlé sody, soli a světlého piva. Ihned směs důkladně ruční metlou zpracujte, aby se nevytvořily hrudky. Vznikne těstíčko, konzistencí podobné tomu na palačinky. Ve větší pánvi rozpalte dostatečné množství oleje, obalte nasolenou rybu v hladké mouce a pak v těstíčku a dejte ji ihned smažit dozlatova z obou stran.

Hotovou rybu i hranolky podávejte s tatarskou omáčkou, s mačkaným zeleným hráškem a upečenými hranolky.

Hranolky s krevetami a koprovým dipem

Krevety:

  • 20 tygřích krevet
  • čerstvý zázvor
  • 1 stroužek česneku
  • špetka chilli
  • olivový olej
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl
  • pepř

Hranolky a dip:

  • 1 balení V-hranolků
  • zakysaná smetana
  • čerstvý kopr
  • sůl
  • pepř
  • ledový salát

Nejprve si připravte marinádu na krevety z olivového oleje, čerstvého zázvoru, česneku a chilli vloček. Marinádu osolte, opepřete a zakápněte citronovou šťávou. Do směsi vložte oloupané a střívka zbavené tygří krevety a nechte marinovat asi 60 minut. Hranolky připravte dle návodu v troubě. Namarinované krevety napíchejte na špejli či grilovací jehlu a grilujte z obou stran, až zrůžoví. Nakonec si připravte dip ze zakysané smetany, nasekaného čerstvého kopru, soli a pepře. Krevety servírujte s hranolky, koprovým dipem a čerstvým ledovým salátem.

Hranolky s trhaným vepřovým masem čedarem

  • 1 balení V-hranolků
  • 500 g vepřové krkovice
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce nakrájeného čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1,5 lžíce hnědého cukru
  • 200 ml vody
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • strouhaný čedar

Nejprve si připravte BBQ omáčku. V hrnci na trošce oleje krátce orestujte najemno nakrájenou cibuli, když zesklovatí, přidejte na plátky nakrájený česnek a zázvor a společně restujte asi minutu. Nyní do hrnce přidejte sladkou papriku, římský kmín, rajský protlak a krátce vše společně restujte. Pozor, aby se směs nezačala připalovat! Poté ji zalijte vodou a přidejte hnědý cukr. Vše vařte do zhoustnutí a dochuťte solí a pepřem. Pak omáčku rozmixujte tyčovým mixérem. 

Vepřovou krkovici po povrchu nakrojte do mřížky, osolte ji a do zářezů vetřete omáčku (trochu si nechte k podávání). Maso dejte péct na 3 hodiny při 120 stupních zakryté alobalem. Po této době maso odkryjte a dopékejte ještě cca 2 hodiny při 130 stupních. Upečené maso pomocí dvou vidliček roztrhejte na vlákna. 

Hranolky připravte dle návodu na obalu v troubě. Hotové křupavé hranolky servírujte s trhaným vepřovým masem, posypané strouhaným čedarem (ten můžete opéct pomocí flambovací pistole) a zbylou BBQ omáčkou.

Zdroj: thespruceeats.com, bbcgoodfood.com, TZ McCain.

Další zajímavé články