Jahody patří k nejoblíbenějšímu ovoci. Kromě velkého množství minerálů a vitaminů, hlavně A, B, C a E, přinášejí lidskému tělu také dobře stravitelnou vlákninu. Vzhledem k tomu, že obsahují až 90 % vody, jsou velmi náchylné k otlačení, hnití či zapaření. Není možné je delší dobu uchovávat. Zacházet bychom s nimi měli velmi šetrně.
I když sklizeň jahod vypadá jako banalita, i tato činnost má svá pravidla. Pokud totiž nepostupujete správně, výsledkem budou rychle kazící se plody.
Jahody nedozrávají naráz
Jahody nepatří mezi plody, které dokážou dozrát naráz. Proto se sklízejí postupně probírkou. Velmi důležité je trefit tu správnou zralost. Pamatujte si, že jahoda zraje od vršku po spodní část. Zatímco horní partie u stopky bývají sytě červené, špička může být ještě bílá či zelenkavá.
Ty nejkvalitnější a nejsladší jahody jsou ty, co jsou plně vyzrálé. Proto je potřeba sklízet opravdu jenom ty správně zralé plody. Před utržením zkontrolujte, zda je jahoda opravdu celá červená. Plody sklízejte tak, že jej uštípnete i s kališními lístky a malou stopkou. Co se týče doby sklizně, nikdy to nedělejte za parného dne. Ideální je sklizeň zrána, když oschne rosa, nebo až k večeru.
Pozor na otlaky, nahnilé či plesnivé plody vyhazujte
Jahody jsou hodně citlivé na otlaky. Čím méně jich bude mít, tím déle pak vydrží. Proto je určitě nepřesypávejte z jedné nádoby do druhé. Nahnilé či plesnivé plody vyhazujte. Snadno totiž jinak nakazí druhé. Vadné plody dávejte rovnou do popelnice nebo kontejneru. V žádném případě je neházejte na kompost. Jahody po přinesení domů vyndejte z původního obalu a rozložte je v jedné vrstvě na podnos. Ve více vrstvách se tlakem poškodí. Na čerstvost má vliv také teplota skladování. Při 1 °C vydrží jahody tři dny, při 5 °C dny dva a při 10 °C pouze jeden den.
Mytí až před konzumací
Jahody nemyjte nikdy předem a stejně tak jim neokrajujte stopky. Zbytečně by natáhly vodu. Vždy to dělejte až před konzumací. Pokud je máte v lednici, nechejte je zhruba patnáct minut při pokojové teplotě. Tak se lépe rozvine jejich chuť a vůně. Sladíte-li je cukrem, udělejte to těsně před podáváním. Jinak by rychle ztratily svůj tvar. Tak dobrou chuť. A pokud vám několik jahod zůstane, připravte si z nich výživnou pleťovou masku.
Jahody ke snídani, obědu i večeři
Špaldové palačinky s jahodami
- 150g špaldové mouky
- 2 vejce
- 500ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- olej
- 1 kelímek zakysané smetany
- 300g čerstvých jahod
- 20g třtinového cukru
Mouku smíchejte s vejcem, mlékem, vanilkovým cukrem a špetkou soli a vytvořte těsto. To by nemělo být ani příliš husté ani moc řídké. Na pánvi připravte na troše oleji nebo sádla palačinky. Mezitím si smíchejte smetanu s cukrem a pokrájenými jahodami. Ty můžete případně i rozmačkat. Směsí naplňte palačinku a zarolujte.
Tip: Vzniklé palačinky posypte trochou kakaa a skořice.
Vepřová panenka s jahodovou omáčkou
- 500g marinované vepřové panenky (naložená v oleji s trochou česneku a soli z předchozího dne)
- 300g čerstvých jahod
- 50ml červeného vína
- 20g třtinového cukru
- 1 lžička citronové šťávy z citronu
- 1 lžička octa balsamico
- snítka čerstvého rozmarýnu
- špetka soli
Marinovanou panenku rozdělte na stejné špalíčky. Zprudka je opečte na pánvi s trochou oleje tak, aby se maso ze všech stran zatáhlo. Opečte dozlatova. Přendejte do pekáčku a vložte do předehřáté trouby na 220°C. Pečte zhruba 15 minut. Po upečení ji nechte chvilku odpočinout. Můžete ji rozkrájet na plátky či podávat vcelku.
Během pečení si připravte přeliv. Jahody rozmixujte a přidejte k nim do hrnce cukr, citronovou šťávu, balsamico, rozmarýn a špetku soli. Vše povařte zhruba 5 minut a přilijte víno. Poté vařte ještě dalších 5 minut, dokud se nevypaří alkohol.
Panenku přelijte hotovým jahodovým přelivem a podávejte se salátem či opečenými bramborami.
Lehký salát s krůtím masem a jahodami
- 1 ks salátu
- 1 balení špenátu
- 200g kuřecích prsou
- 100g čerstvé jahody
- olivový olej a balsamico
- sůl a pepř
- dle chuti můžete přidat další ovoce, oříšky i semínka
Salát, špenát a jahody omyjte a rozkrájejte na menší kusy. Smíchejte v míse s kapkou olivového oleje a balsamicem. Osolte dle chuti. Krůtí prsa nakrájejte na kousky, osolte, opepřete a opečte na pánvi na troše oleje. Hotové je přidejte na salát a můžete podávat.