Jistě, sýr v polévce není nic nového, vzpomeňme na skvělou francouzskou cibulovou polévku, která by bez sýra ztratila celé své kouzlo. A to je přesně ten důvod, proč byste měli vyzkoušet i cheeseburgerovoou polévku, která má v sobě sýra ještě mnohem více.
Budete potřebovat
- 250 g mletého hovězího masa
- 4 lžíce másla
- 90 g nakrájené cibule
- 90 g nakrájené mrkve
- 90 g celeru nakrájeného na kostičky
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička sušené petrželky
- 700 g nakrájených oloupaných brambor
- 400 g kuřecího vývaru
- 40 g hladké mouky
- 240 - 500 g nastrouhaného sýra Velveeta
- 360 ml plnotučného mléka
- 60 g zakysané smetany
- sůl a pepř dle chuti
Postup
Ve velkém hrnci na středním plameni orestujte a dokonale rozdrobte mleté hovězí maso, dokud nebude opečené. Trvá to zhruba 8 minut. Maso sejměte z pánve a dejte stranou. Ve stejném hrnci rozpusťte na středním plameni 1 lžíci másla. Osmažte na ní cibuli, mrkev, celer, bazalku a petržel, dokud vše krásně nezměkne. Přidejte brambory, orestované mleté hovězí maso a vývar. Přiveďte k varu. Poté stáhněte na mírný plamen a přikryté duste zhruba 10 až 12 minut, nebo dokud brambory nezměknou.
Mezitím na malé pánvi rozpusťte zbývající máslo, ke kterému po chvíli přidejte i mouku. Směs másla a mouky míchejte, dokud nevznikne voňavá hustá jíška. Jakmile budete cítit příjemnou oříškovou vůni, přidejte jíšku do polévky a vařte ještě asi 2 minuty. Jako poslední vmíchejte i sýr, mléko, sůl a pepř a vařte, dokud se sýr nerozpustí. Nakonec odstavte z plotny a vmíchejte zakysanou smetanu.
Podávejte samotné nebo s čerstvou bagetkou.
Čím nahradit sýr Velveeta
Nemůžete-li sehnat sýr Velveeta, můžete ho nahradit jakýmkoliv sýrem s nízkým bodem tání, jako je gouda nebo čedar. Skvěle tento sýr zastoupí i Pepper Jack. A pokud chcete z této polévky ubrat trochu tuku, nahraďte mleté hovězí maso vlastnoručně namletým hovězím libovým masem nebo kuřecím či krůtím.
Co se zbytky?
Polévku můžete skladovat tak, že ji necháte úplně vychladnout a dáte ji v uzavřené nádobě do lednice až na 4 dny. Polévky se škroby a mléčnými výrobky (jako právě cheeseburgerová polévka) nejsou ideální pro zmrazování.
Zdroj: tasteofhome.com, therecipecritic.com.