Tato vláčná a kyprá bábovka překypuje neotřelou, ale přesto podmanivou pomerančovou příchutí. Místo sladké cukrové polevy s příchutí pomeranče ji můžete těsně před podáváním doplnit kopečkem vanilkové zmrzliny a plátky pomeranče a bude zrovna tak skvělá. Pro bezlepkovou verzi jednoduše vyměňte hladkou mouku za univerzální bezlepkovou mouku. Přidávejte ji však opatrně. Je možné, že jí bude stačit zhruba o 1/4 menší množství. Když část bezlepkové mouky nahradíte kokosovou moukou, bábovka bude kypřejší a vláčnější.
Pomerančovo-brusinková bábovka
Glazura
Postup
Předehřejte troubu na 175 °C. Vymažte si formu na bábovku a vysypte ji moukou. Pokud ji nemáte, vystačíte si i s jakoukoliv jinou formou nebo pekáčem.
Ve velké míse důkladně prošlehejte mléko, pomerančovou kůru, šťávu, olej, jablečný protlak, lněná semínka a kukuřičný škrob. Přidejte cukr a šlehejte, dokud se dobře nespojí, poté zašlehejte i vanilku.
Pomocí jemného síta prosejte asi polovinu mouky a všechen prášek do pečiva, sůl a jedlou sodu a poté míchejte, dokud se dobře nespojí. Prosejte zbývající mouku a míchejte dohladka. Vmíchejte brusinky a poté nalijte těsto do připravené formy.
Pečte, dokud není vršek bábovky nafouknutý a pevný na dotek zhruba 50 minut. Před vyndáním se ještě ujistěte pomocí párátka nebo špejle, že je bábovka hotová. Poznáte to tak, že na špejli nebude ulpívat těsto. Hotovou bábovku vyndejte z trouby a nechte chvíli vychladnout. Poté si pomozte tupým nožem a oddělte okraje bábovky od formy a bábovku vyklopte. Nechte úplně vychladnout.
Do velké mísy dejte cukr, přidejte pomerančovou šťávu, olej a vanilku a intenzivně míchejte, dokud nebude směs hustá a hladká, ale tekutá. V případě potřeby zřeďte vodou nebo trochou šťávy. Polevou poté bábovku polijte a nechte ztuhnout.
Zdroj: allrecipes.com.