Sýry obecně jsou zdrojem nutričně hodnotných látek, především bílkovin, ale obsahují rovněž velké množství zdraví prospěšných látek, jako je například vápník, draslík, fosfor a vitaminy A, D, B2 a B12, jak se můžete dočíst například na webu chcemejistzdrave.cz. Pro ty, kteří se rozhodli nejíst maso, jsou navíc skvělou alternativou, která jim pomáhá nahradit důležité látky, které jiní získávají právě z masa. Často jsou však velice tučné, proto není dobrý nápad dopřávat si je denně ve větším množství.
V mikrovlnce za pár minut
Nejrychlejší a nejjednodušší možností, jak si večer (nebo klidně i v době oběda) připravit teplou sýrovou pochoutku, je hodit ho na chvíli do mikrovlnné trouby. Stačí ho vybalit z obalu, položit na talířek a na minutu vložit do mikrovlnky. Chcete-li dodat sýru trochu na pikantnosti, smíchejte si v hrníčku pár lžic oleje a lžičku vybraného koření a sýr touto marinádou před vložením do mikrovlnky z obou stran potřete. Chutná skvěle s čerstvým pečivem.
Skvělé je také rozříznout hermelín podélně na tři placky. Spodní placku posypte sladkou paprikou a položte na ni plátek šunky. Přiklopte prostředním dílem, na který opět nasypte trochu červené papriky a přidejte i na kolečka nakrájenou cibuli. Uzavřete vrchním dílem a dejte na minutu do mikrovlnné trouby. Výborně chutná s pečivem a domácí tatarkou.
Utajený hermelín
Na skvělý hermelín, který se schová pod vrstvou vaječné omelety s bramborami si připravte: 1 hermelín, 3 brambory, 5 vajec, 100 g anglické slaniny, 1 cibuli, špetku mleté papriky, čerstvé polévkové bylinky, sůl a pepř. Brambory oloupejte a slaninu s cibulí nakrájejte na kostičky. Vše orestujte na pánvi, osolte a poprašte paprikou. Podlijte trochou vody a za stálého míchání opékejte do změknutí brambor. Můžete také pánev přiklopit a zeleninu dusit. Po změknutí brambor odstavte z plotny a nechte vychladnout. Vmíchejte vejce, osolte a přidejte nasekané bylinky. Na pánvi si rozehřejte lžíci oleje a nalijte na ni polovinu vaječné směsi. Na ni položte hermelín rozkrojený na dva nebo tři plátky, pánev přiklopte a chvíli pečte. Po chvíli omeletu otočte pomocí talíře a dopečte.
Grilovaný hermelínový toust
Ani hermelínový toust není ničím složitým. Budete potřebovat: 2 hermelíny, 2 plátky toustového chleba, rukolu, šunku, balzamikový ocet, med, brusinkovou omáčku a sůl. Šunku nakrájejte na plátky, kterými obalte hermelín dokola. Vezměte si k ruce alobal a potřete ho olivovým olejem, na který položte trojúhelník toustového chleba. Na něj položte sýr obalený v šunce a uzavřete druhým trojúhelníkem toustového chleba. Opakujte ještě jednou i s druhým plátkem chleba. Potřete olejem i vršek toustu, zabalte do alobalu a grilujte deset minut v troubě na grilu. Případně můžete vložit i do kontaktního grilu. Rukolu lehce orestujte na lžíci oleje a po chvilce přidejte med, ocet a osolte. Na talíř naservírujte trojúhelníkové tousty, ozdobte je zvadlou rukolou a vedle přidejte lžíci brusinkové omáčky.
Rychlá hermelínová pomazánka
A když máte chuť na studenou večeři, připravte si výbornou hermelínovou pomazánku se šunkou a vejcem. Připravte si: 1 malou cibuli, 1 hermelín, 5 plátků šunky, 1 vařené vejce, 80 g pomazánkového másla, vrchovatou lžíci majonézy, sůl, pepř a petrželku, pažitku nebo jarní cibulku. Cibuli, hermelín, šunku a vejce nakrájejte nadrobno, přidejte pomazánkové máslo, majolku, osolte a opepřete a nakonec přidejte i petrželku. Podávejte s čerstvou bagetkou.
Zdroj: Autorský článek, chcemejistzdrave.cz.