Dnes vám přinášíme typy na nejlepší bezlepkový chléb, který chutná skutečně jako šumavský bochník, který jste si možná kvůli nesnášenlivosti lepku museli dlouhá léta odepírat. Foodblogerka Katarina Cermelj už roky pracovala na spolehlivém receptu na bezlepkový chléb, který si dovolujeme říct, že nyní dohnala k dokonalosti. Tento chléb totiž chutná, voní, vypadá a působí stejně jako běžný pšeničný chléb.
Přesto existuje několik (velmi důležitých) rozdílů mezi běžným a bezlepkovým chlebem, pokud jde o ingredience a způsob přípravy, díky kterým tento recept funguje. My vás teď jimi provedeme krok za krokem.
Proč si zamilujete tento recept na bezlepkový chléb
1. Měkká vláčná střídka
Možná se vám už někdy stalo, že jste se pokoušeli upéct dobrý bezlepkový chléb, ale jakmile vychladl, byl suchý, drobivý, nebo naopak příliš tvrdý, hutný a určitě ne nadýchaný. Kdykoliv se však zakousnete do tohoto chleba, vybavíte si měkký polštářek. Vnitřek chleba je totiž skutečně tak měkký, jako u klasického čerstvě upečeného chleba.
2. Křupavá kůrka
Udělat křupavou kůrku není jen tak, ale když víte, jak na to, může i bezlepkový chléb mít krásně křupavou kůrku, která praská kdykoliv do ní kousnete, nebo chléb krájíte.
3. Skvělá chuť
Pokud chcete tento bezlepkový chléb přirovnat k bochníku běžného chleba, chutná trochu jako jeho celozrnná verze. Jeho chuť je plnohodnotná a komplexnější než chuť průměrného bochníku, a to díky přidání pohankové mouky. Zároveň nemá tak výraznou chuť, kterou má například žitný chléb. Je to skvělý každodenní chléb, který chutná skvěle s máslem, marmeládou, hummusem i jako součást sendviče.
4. Také veganský
Kromě toho, že je tento skvělý chléb bezlepkový, je rovněž veganský, jelikož neobsahuje žádné přidané živočišné produkty. Je zcela bez vajec, másla, mléka, či jakýchkoliv jiných mléčných výrobků.
Budete potřebovat
- 2 1/2 lžičky aktivního sušeného droždí
- 2 polévkové lžíce moučkového cukru
- 390 g teplé vody
- 20 g psyllia
- 130 g pohankové mouky
- 100 g bramborového škrobu
- 90 g jemné hnědé rýžové mouky
- 2 lžičky stolní nebo mořské soli
- 2 lžičky jablečného octa
Postup
V malé misce smíchejte droždí, cukr a 150 g teplé vody. Odstavte na 10 – 15 minut, nebo dokud směs nezačne pěnit. V samostatné misce smíchejte slupky psyllia a 240 g vody. Po cca 15 – 30 sekundách se vytvoří gel. Ve velké míse smíchejte pohankovou mouku, bramborový škrob, mouku z hnědé rýže a sůl, dokud se rovnoměrně nespojí. K suchým ingrediencím přidejte kvasnicovou směs, gel z psyllia a jablečný ocet. Těsto uhněťte, dokud nebude hladké a nezačne se odlepovat od mísy.
Přendejte chléb na lehce naolejovaný povrch a jemně ho prohněťte a vytvořte z něj hladkou kouli. Těsto dejte do lehce naolejované mísy, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Jakmile těsto vykyne, vyklopte ho na lehce pomoučněnou plochu a jemně ho prohněťte. Vytvořte z něj krásnou kouli, vložte ji do košíku na chleba nebo do jiné formy, zakryjte utěrkou a nechte další hodinu kynout.
Zatímco bochník kyne, předehřejte troubu na 250 ºC. Do trouby vložte litinovou pánev, aby se rozehřála. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, vyklopte jej z chlebového košíčku na kus pečicího papíru a na vrchní straně narýhujte vybraný vzor ostrým nožem. Chleba i s pečicím papírem přesuňte na pánev a pečte na 250 °C s párou 20 minut. Po této době vyjměte plech s vodou z trouby, snižte teplotu na 230 °C a pečte dalších 40 až 50 minut. Výsledný bochník by měl mít tmavě hnědou barvu. Pokud bochník začne hnědnout příliš rychle, přikryjte ho kusem hliníkové fólie lesklou stranou nahoru a pokračujte v pečení, dokud nebude hotový.