Kultura a styl

Středomořská kuchyně je považována za jeden z nejlepších způsobů stravování. Našel se však problém, o kterém nikdo moc nemluví

Přemýšlejte více o tom, co každý den jíte

autor

Jitka Wolfová

01. dubna 2022

 
FOTO / Unsplash
Pravděpodobně již znáte středomořskou dietu. Je trvale hodnocena jako nejzdravější strava a četné studie ji spojují s nižším rizikem chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a cukrovka 2. typu, ale studie prokázaly také nižší riziko předčasného úmrtí. Ale i když má středomořská neboli mediteránská strava mnoho výhod, existuje také jeden problém, o kterém je potřeba více mluvit.
Reklama

Dieta je založena na tradičních stravovacích zvyklostech evropských středomořských zemí, ale vylučuje tradiční kuchyně mnoha jiných národů se středomořským pobřežím. Navíc současná interpretace stravy není tak flexibilní nebo přístupná, jak se tváří, protože se silně spoléhá na potraviny, které jsou pro mnohé nedostupné.

Středomořská strava není jedinou cestou ke zdraví a štíhlé postavě

Středomořská strava je založena především na tradičních kuchyních Itálie, Řecka, Španělska a jižní Francie, ovšem nezahrnuje kuchyně východní Evropy, Středního východu a Afriky. Vědci studovali stravovací návyky v každé z těchto zemí po dobu 30 let a měřili míru srdečních chorob, cukrovky a rizikových faktorů, jako je vysoký cholesterol či vysoký krevní tlak. Nakonec dospěli k závěru, že stravovací návyky v Itálii a Řecku byly spojeny s nižší mírou srdečních chorob a celkovou úmrtností. Ancel Keys, vedoucí vědeckého týmu, proto začal propagovat tento způsob stravování jako dietní plán pro lepší zdraví a nižší riziko onemocnění.

Zaměřit se pouze na evropskou kuchyni může být stigmatizující

Celkově se odborníci shodují, že středomořská strava je nutričně velmi hodnotná. Klade důraz na celozrnné potraviny rostlinného původu (ovoce, zelenina, ořechy, semena, luštěniny a celozrnné výrobky), libové bílkoviny a nenasycené tuky. Ovšem podle některých odborníků není vyzdvihování konkrétních kuchyní Itálie, Řecka, Španělska a Francie nutné.

Tvrzení, že jeden region (a ve skutečnosti tři nebo čtyři země) jí zdravě, znamená, že jiné země a jejich kulturní potraviny zdravé nejsou, což může být stigmatizující. Skutečná středomořská strava se rozšiřuje daleko za evropské základní potraviny, jako jsou ryby a olivový olej. Každá země (nebo kulturní skupina) v oblasti Středomoří má svou vlastní jedinečnou kulturu a preference v oblasti stravování. Neměli bychom vyzdvihovat pouze evropské země, ale také africké a blízkovýchodní země.

Základní principy středomořské stravy lze aplikovat na jakoukoli kulturní kuchyni

Rozšíření naší představy o tom, jak vypadá středomořská strava, ji také může učinit udržitelnější a realističtější pro lidi. Pokud někdo nemá chuť na mořské plody nebo olivy, tento způsob stravování by nebyl udržitelný. Stejně tak pokud si někdo nemůže dovolit jíst tyto středomořské základní potraviny po celou dobu, může se nechat odradit a mít pocit, že zdravé stravování je pro něj mimo dosah.

Na druhou stranu, zaměření na celkové vzorce středomořské stravy, jako je konzumace velkého množství rostlinných potravin a výběr nenasycených tuků před nasycenými, ji činí flexibilnější a přizpůsobitelnější.

Každá kultura jí zeleninu, ovoce a obiloviny. Přidat více těchto potravin do vaší stravy je vždy správným krokem a existují i způsoby, jak to udělat, aniž byste si mysleli, že vaše lokální potraviny nejsou správné, protože nejsou na seznamu povolených potravin.

Mnoho neevropských kultur zahrnuje podobná jídla: zeleninové kari je pilířem indické kuchyně, stir-fries jsou základním pokrmem v jihovýchodní Asii, guatemalská dušená jídla se připravují se spoustou zeleniny a trochou masa a etiopská jídla se zase spoléhají na luštěniny.

I když tato jídla nejsou nutně ta, která najdete zvýrazněná v kuchařkách pro středomořskou dietu, obsahují mnoho prospěšných živin. Například suroviny, které jsou běžně dostupné v Řecku, Itálii a Španělsku, nemusí být běžně dostupné v jiných státech. Navíc fakt, že každý večer nejíte ryby a olivový olej, neznamená, že vaše stravovací návyky nejsou výživné nebo že nemůžete těžit z výhod středomořské stravy.

Sečteno a podtrženo

Středomořská strava je skutečně výživná a zdraví prospěšná, ale její zaměření na evropskou kuchyni vylučuje mnoho jiných kulturních potravin, které jsou stejně výživné. Jíst některé z těch tradičních řeckých a italských jídel, které často vidíme ve středomořské stravě, jako je losos s fetou a rajčaty, může být lahodným a zdravým způsobem stravování a možná i typem jídla, které máte rádi. Ovšem není to to jediné, co vás učiní zdravými a plnými energie.

Místo toho, abyste striktně drželi středomořskou dietu, i když často nemůžete sehnat potřebné suroviny, nebo jsou pro vás moc drahé, snažte se raději změřit na to, abyste do své stravy zařadili více vlákniny, ovoce, zeleniny, nenasycených tuků a naopak omezili (nebo úplně vynechali) rafinované cukry a zpracované potraviny.

Zdroj: studie č.1, healthline.com.

Další zajímavé články