Kultura a styl

Černá skvrnitost je nejobávanější chorobou růží. Zahrádkářka radí: nepolévat listy a prořezávat

Černé skvrny na růžích nevěstí nic dobrého

autor

Jitka Wolfová

23. června 2022

 
FOTO / Depositphotos
Přehlížet tmavé fleky na růžích se rozhodně nevyplácí. Černá skvrnitost růží je totiž považována za nejhorší možnou nemoc, kterou mohou vaše růže onemocnět. Velmi rychle se šíří a napadá jak listy, tak květy. Když nezasáhnete včas, může to vaši rostlinu stát život.
Reklama

Krásně kvetoucí růže jsou pýchou každé pěstěné zahrady. Ne však ve chvíli, kdy se na nich objeví černé skvrny, které značí napadení houbovou infekcí, kterou není radno přehlížet. Jedná se totiž o typický příznak černé skvrnitosti růží, která mezi zahrádkáři patří mezi obávané choroby, které dokážou zničit i letité rostliny.

Obávaná nemoc má rychlý nástup

Černá skvrnitost je houbová infekce, která postihuje růže. Houba se začne projevovat jako černé skvrny na růžích, které v důsledku napadení začnou následně žloutnout a nakonec opadávat. Nejenže nevzhledné listy pokazí celkový dojem z celé rostliny, ale mohou rovněž oslabit růži natolik, že nebude mít sílu dál růst. Chorobě se daří ve vlhkých dnech a při chladném počasí. Naopak extrémní vedra černou skvrnitost "léčí".

Jak černou skvrnitost poznat

Obávanou nemoc růží poznáte celkem snadno. Začne se projevovat kruhovými černými skvrnami na listech, a to především na jejich horních stranách, ale časem ji můžete pozorovat i na spodní straně listu. Vnější okraje černých skvrn jsou nepravidelné a často olemované žlutě. Nejprve se začnou objevovat na spodních listech a s postupem onemocnění rostliny se začnou šířit i nahoru směrem ke květu. Černé skvrny se mohou v konečné fázi spojovat a působit slitým dojmem. V nejhorším dojde k tomu, že se houbovou infekcí nakazí i poupata a již rozvinuté květy. Těžce napadené rostliny se pak stávají mnohem méně odolnými a jsou náchylnější k dalším chorobám a mohou v důsledku toho i uhynout.

Jak proti nemoci bojovat

Než se pustíme do samotné léčby nemoci, řekněme si, jak předejít prakticky jakékoliv nemoci růží a ostatních rostlin. Vždy je potřeba mít na paměti, že zdravá rostlina plná energie mnohem méně pravděpodobně onemocní černou skvrnitostí, ale i dalšími chorobami. Obzvlášť růže mají rády dobře propustnou půdu, slunné stanoviště a pravidelnou zálivku. Celodenní plné slunce je samo o sobě dobrou prevencí proti černé skvrnitosti, jelikož udržuje listy suché a nemůže dojít k rozvoji plísňové infekce.

Ideální podmínky

Rostlině proto připravte takové podmínky, ve kterých se stane odolnou a silnou a méně náchylnou k různým chorobám. Nesázejte proto růže příliš blízko sebe, jelikož tím zabraňujete správné cirkulaci vzduchu. "Pokud již máte růže vysazené v těsné blízkosti, nebo se vám tímto způsobem rozrostly, prořezávejte je. Pravidelná zálivka je rovněž důležitá, ale musí být provedena správně. Při zalévání se proto vyhněte aplikaci vody na listy a raději se zaměřte na lití vody přímo ke kořenům," radí nadšená zahrádkářka Ida B. ze zahrádkářské kolonie ve Vlašimi. Růže pěstuje na své zahradě už padesát let a několikrát se s černou skvrnitostí setkala.

Jak se zbavit černé skvrnitosti

Pokud však už na zahradě máte růži, která je chorobou postižena, jednejte rychle. "Všechny nakažené listy nekompromisně odstraňte. Ideálně je spalte a rozhodně je neházejte do kompostu nebo pod růže. Spory černé skvrnitosti zaprvé vydrží i velmi hluboký mráz, takže přes zimu se jich nezbavíte a když je naházíte pod rostlinu nebo na kompost, hrozí, že se opětovně rozšíří," varuje Ida. Také dodává, že je vhodné k rostlině přidávat silnou vrstvu mulče, který zabraňuje rozstříkávání zeminy na rostlinu. Spory se mohou někdy vyskytovat i v půdě a mulč možné infekci skvěle zabrání.

A když to nepomůže?

Pokud ani odstranění napadených částí rostliny nepomůže, spolehněte se na domácí nebo chemické postřiky. "Celkem dobře mi funguje postřik z jedlé sody, ale musím přiznat, že ji používám spíš preventivně. Smíchám lžičku jedlé sody s litrem vody, lžičku mýdla a listy důkladně postříkám," radí vlašimská zahrádkářka. A pokud preventivní opatření nezaberou, budete muset sáhnout po chemických fungicidech či neemovém oleji.

Zdroj: Autorský článek

Další zajímavé články