Kultura a styl

Tvrdá voda ovlivňuje vaši domácnost víc, než si myslíte. Zničit může spotřebiče i potrubí

Tvrdá voda může zničit celý dům

autor

Jitka Wolfová

04. srpna 2022

 
FOTO / Depositphotos
Komu doma teče z kohoutku tvrdá voda, nemá to zrovna lehké. Příliš tvrdá voda totiž představuje pro domácnost nemalé komplikace v podobě snížení kvality vody, ale i zhoršení stavu mnoha domácích spotřebičů, nádobí, ale i vaší pokožky či vlasů. Čím vším ovlivňuje váš domov a život tvrdá voda?
Reklama

Majitelé domů, kteří se potýkají s tvrdou vodou, by měli vědět, že problém netkví jen ve špinavém prádle, nedostatku mýdové pěny nebo skvrnách, které zůstávají na vašem nádobí. Tvrdá voda může mít totiž vliv na celkový stav vašeho domu a pomalu ho ničit, aniž byste si toho všimli. Zanášet totiž může i vaše spotřebiče a potrubí. Jak ale zabránit nákladným škodám?

Negativní reakce s detergenty

Tvrdá voda špatně reaguje s pracími prostředky, čističi a mýdly, které pak nejsou tolik účinné a vy jste nuceni prát své prádlo častěji. Tvrdá voda totiž obsahuje vyšší podíl vápníku a hořčíku, které snižují účinnost pracích prostředků tím, že vytvářejí nežádoucí reakci s chemikáliemi, které jsou v čističích a mýdlech obsaženy. Reakce může dokonce způsobit vytváření pěny, která se následně při praní usazuje na oblečení, ale i ve vaně, kde pak tvoří rezavé skvrny.

Ničí oblečení

Tvrdá voda ale nezpůsobuje jen rezavé skvrny na oblečení, které už nevyperete. Voda, která obsahuje vysoký počet minerálů, může oblečení i oslabovat a mnohem rychleji vést k jeho potrhání. Je to i z toho důvodu, že minerály, které tvrdá voda obsahuje, působí lehce abrazivně, což může vést k oslabení vláken a potrhání materiálu. Zatímco pevnější materiály vydrží déle, jemnější tkaniny mohou vykazovat známky opotřebení už po několika pracích cyklech.

Mléčné skvrny na nádobí

Mineralizovaná tvrdá voda rovněž znehodnocuje vaše nádobí. Prakticky mu nic není, jen už nevypadá tak hezky jako dřív. Ztrácí lesk a objevuje se nevzhledný a neodstranitelný matný film. Především vápník a hořčík obsažený v tvrdé vodě zanechává neviditelnou vrstvu zbytků, kterou pak pozorujete jako matný film na nádobí, sklenicích či zapékacích miskách, ale i na dveřích od sprchového koutu či závěsech a dalším vybavení v koupelně.

Ničí spotřebiče

Tytéž usazeniny z vápníku a hořčíku však časem způsobují mnohem závažnější problémy. Mohou totiž v konečné fázi úplně ucpat trysky, rozprašovače, čerpadla, ale i odtoky vody z myčky, pračky a ostatních spotřebičů, jako je kávovar, výrobník ledu a další. Spotřebiče jsou pak nejen méně účinné, jelikož se pomalu snižuje průtok vody ucpanými trubkami, ale rovněž to vede k poškození vnitřních součástí spotřebiče.

Zanáší domovní potrubí

Po nějaké době však může dojít až k tomu, že tvrdá voda a nahromaděné minerály ucpou potrubí v celém domě. To pak může vést k ucpávání odtoků sprchy, vany, dřezu i umyvadla, jelikož průtok vody skrz potrubí již není tak vysoký. Tvrdou vodu je proto potřeba upravit, aby nezpůsobovala nevratné škody. Pak je to na zvážení instalace systému, který změkčuje vodu v celém domě.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: simpleathome.com, callaqm.com.

Další zajímavé články