O tom, že se potraviny musí správně připravovat, aby vám po nich nebylo přinejmenším špatně, nemusíme dlouze vyprávět. Jakýkoliv druh kontaminovaného jídla může být pro člověka nebezpečný, ale existuje celá řada potravin, které vyžadují extrémní péči a přesnost při přípravě, aby nedošlo k závažnému onemocnění nebo dokonce smrti konzumenta.
Fugu
Pravděpodobně jste již slyšeli o rybě, která při nesprávné přípravě může způsobit smrt. Jedná se o rybu fugu, jejíž vnitřnosti obsahují tetrodotoxin, neurotoxin, který je více než tisíckrát smrtelnější než kyanid. Ryba jej obsahuje tolik, že by byla schopna zabít až třicet lidí. Smrtelná dávka jedu by se vešla do špendlíkové hlavičky, a proto musí být japonští kuchaři školeni i několik let, aby získali licenci na přípravu fugu. I přesto každý rok zemře mnoho lidí kvůli nesprávné přípravě této pochoutky.
Ackee fruit
Ackee neboli poddužák lahodný je národním ovocem Jamajky. Jedná se sice o lahodné, ale smrtelně nebezpečné ovoce. Nezralé ovoce totiž obsahuje jed zvaný hypoglycin, který může způsobit silné zvracení, ale při nejhorším může vést až ke kómatu či smrti. Pro bezpečnou konzumaci je potřeba nechat jej na na stromě dozrát, puknout a rozevřít se. Jí se navíc pouze krémově zbarvená dužina kolem semínek, nikoliv růžová dužina či vysoce toxická černá semena.
San-nakji
V korejských restauracích můžete dostat pochoutku, která se připravuje z chapadel živé chobotnice, která se nakrájí na kousky, okoření a ihned podává. Kulinářští odvážlivci jedí chapadla, která se ještě svíjejí na talíři, což může být velmi nebezpečná hra. Přísavné polštářky na chapadlech jsou stále aktivní, a pokud se před polknutím dostatečně nerozkoušou, mohou se přisát k ústům či krku a strávníka udusit.
Hákarl
Tradiční islandské jídlo je maso grónského žraloka, které se nakládá a suší po dobu tří až pěti měsíců. Tento proces je nezbytný k neutralizaci vysokých hladin močoviny a trimethylaminoxidu ve žraločím mase. Tyto látky jsou ovšem tak koncentrované, že stačí jen pár kousnutí nenaloženého čerstvého masa, aby u lidí vyvolalo příznaky extrémní intoxikace. V nejlepším případě to končí střevními potížemi, v nejhorším smrtí.
Maniok
Tropická kořenová plodina se často používá k výrobě pudinku, šťávy, koláčů či hranolků. Její listy a kořeny však mohou produkovat smrtící kyanid a aby se zabránilo otravě, je potřeba maniok před konzumací řádně uvařit. Maniok se dělí na dva hlavní druhy: sladký a hořký. Sladký obsahuje nízké hladiny kyanidu, a proto jej stačí pouze povařit. Hořký maniok ovšem obsahuje toxinů více, a proto je potřeba jej nastrouhat, namočit a až poté vařit.
Rebarbora
Někteří z nás ji milují v džemech či koláčích, ale málokdo ví, že listy rebarbory jsou vysoce toxické, jelikož obsahují kyselinu šťavelovou. Konzumace příliš vysokého množství může být fatální, i když byste jich museli sníst asi pět kilogramů, abyste zemřeli. Konzumace malého množství ale může vést k nevolnosti, průjmům, potížím s dýcháním či pálení v ústech. Mohou se ale u vás objevit i ledvinové kameny, které způsobují silnou bolest.
Bezinky
Neškodná potravina, řeknete si. Avšak opak je pravdou. Tolik oblíbené bezinky, které se používají v džemech, koláčích, vínech, čajích nebo sirupech jsou bezpečné, jen když jsou plně zralé a správně uvařené. Listy, větvičky a semena černého bezu totiž obsahují potenciálně nebezpečné hladiny glykosidu produkujícího kyanid. Pokud nejsou bezinky při zpracování úplně zralé nebo správně pasírované, mohou způsobit nevolnost, zvracení a těžký průjem.
Pokud je glykosid konzumován ve velkém množství, může způsobit záchvaty, kóma nebo dokonce smrt. Museli byste však vypít až pět sklenic, abyste byli v ohrožení života. Ale i jeden šálek nevhodně připravených produktů z bezu by mohl způsobit nepříjemné zdravotní komplikace.
Zdroj: foodsafety.ca, inspection.canada.ca.