Na českých vánočních stolech nesmí chybět cukroví. Podle průzkumů se bez něj obejde jen velmi malé procento tuzemských domácností. Velmi oblíbenou tradicí je i jeho domácí pečení, v posledních letech ale roste podíl lidí, kteří jej klidně koupí. Někdo jednoduše nemá na pečení čas, pro někoho jsou problémem stále dražší suroviny.
Letos se bohužel k negativním faktorům přidá i velmi drahá elektřina. Češi se navíc již naučili kupovat cukroví i po internetu a z katalogů, což je jedna z nejpohodlnějších variant, a kdo ji jednou vyzkouší s pozitivní zkušeností, vrací se k ní opakovaně.
Ušetřete si stres a shon
Nákupem již hotového cukroví nemusejí lidé nutně uspořit po finanční stránce, ale rozhodně ušetří čas. A ten je v adventním čase drahocenný. Podle loňského průzkumu agentury Median pro Český rozhlas má asi třetina lidí vánoční svátky spojené se stresem a shonem. Ten pramení především z toho, že mají hlavně hospodyňky plné ruce práce s úklidem, výzdobou, sháněním dárků a právě i pečením.
A přitom i dle průzkumů chtějí lidé zejména jedno: trávit adventní a vánoční čas s rodinou, přáteli a blízkými. Měli by se tedy zamyslet nad tím, jak si přípravy na svátky co nejvíce zpříjemnit a zjednodušit. I když mají rádi vánoční pečení, nejde přece o to napéct toho co nejvíce. Připravte pár nejoblíbenějších nebo rychlých druhů cukroví a zbytek můžete klidně doplnit cukrovím koupeným. Když si najdete poctivý obchod, nemusíte se o kvalitu obávat. A třeba dokonce ochutnáte druhy, které jste doma nikdy neměli.
Tip na rychlý recept
Receptů na snadné a rychlé cukroví, které zvládnete připravit na poslední chvíli, je celá řada. Skvělé je zaměřit se na to nepečené. Podívejte se na náš tip na recept.
Marcipánové hříbečky
- 200 g mandlí (ve slupce)
- 200 g moučkového cukru
- 1 bílek
- 1 lžíce holandského kakaa
Jak na to?
Mandle spařte horkou vodou, nechte chvíli odstát a oloupejte. Osušte oloupané mandle v utěrce a namelte najemno. Smíchejte mleté mandle s cukrem a bílkem a vypracujte v lehce lepivé těsto. Těsto rozdělte na dvě poloviny a do jedné vmíchejte kakao, dokud se rovnoměrně neobarví. Z hnědého těsta vytvarujte klobouky hříbků, z bílého těsta nožičky a spojte dohromady. (Pokud části špatně drží u sebe, můžete je „slepit“ kapkou vody.) Marcipánové hříbky dejte do lednice, dokud neztuhnou.
Zdroj: TZ magnet3p, tasteofhome.com.