Kultura a styl

Nejlepší marinovaná žebírka připravíte snadno díky vakuovačce, která urychlí proces marinování a zajistí plnější chuť masa

Provoněná žebírka jsou gurmánským zážitkem

autor

Kristýna Maxová

03. prosince 2021

 
FOTO / Gorenje
Pečená nebo zvolna grilovaná vepřová žebírka, plná lahodného, šťavnatého masa, jsou nadpozemskou dobrotou přímo stvořenou pro setkání s přáteli. Aby ale byla skutečně perfektní, je potřeba je dokonale namarinovat. A také znát několik triků, o něž se s námi podělil světoběžník a vynikající kuchař Dalibor Rakoczy alias Pan Tymián ve svém receptu na marinovaná vepřová žebírka se salátem Coleslaw. Tuto specialitu v americkém stylu byste rozhodně měli co nejdřív vyzkoušet!
Reklama

Čas je jedna z věcí, které se v kuchyni nedají ošidit. Pokud se má něco péct čtyři hodiny, tak se to má péct přesně tak dlouho. Hodně času ale můžete ušetřit během přípravy. Dobrým pomocníkem v tomto případě může být vakuovačka, která nejen, že zkrátí dobu nutnou k marinování, ale ještě vám pomůže docílit plnější chuti masa.

Marináda nemá kam utéct. V sáčku zůstane jen maso, marináda a žádný prostor, kam by mohla unikat vůně či chuť. Marinování je intenzivnější, efektivnější i kratší. Pokud tedy přemýšlíte, že si vakuovačku seženete, jistě najdete to, co hledáte. Dají se najít i takové, kteréjsou skladné, výkonné a jsou tak ideálními pomocníky v kuchyni. Díky nim připravíte například i recept na nejšťavnatější žebírka se zelným salátem.

Připravte si:

Na žebírka:

  • 1,3 kg vepřových žebírek
  • 100 ml světlého piva
  • 15 g mořské soli
  • 40 g třtinového cukru
  • 10 g mleté červené papriky
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 3 lžičky hořčičného semínka
  • 2 lžičky mletého pepře
  • 2 lžičky jalovce
  • 1 lžička chilli

Na salát Coleslaw:

  • 400 g bílého zelí
  • 1 červenou cibuli
  • 2 polévkové lžíce nadrobno nakrájené pažitky
  • 0,75 dl vinného octa
  • 5 polévkových lžic medu
  • 2 polévkové lžíce kvalitní hořčice
  • sůl, pepř

Postup:

Všechny suché ingredience smícháme spolu a pořádně je vetřeme do očištěných vepřových žeber. Pozor na blánu, která je ze strany kosti - tu je potřeba odstranit, jinak se žebra budou kroutit a marináda se nedostane až k masu. Žebra vložíme do vakuovacího sáčku, zavakuujeme a necháme v chladničce šest hodin. Vepřové maso je třeba opravdu pořádně ochutit, takže čím déle ho v marinádě necháte, tím lépe - pokud ovšem spěcháte, stačí mu i 90 minut. Maso po marinování vyjmeme z chladničky a necháme ho alespoň půl hodiny odstát při pokojové teplotě, aby nebylo příliš chladné.

Podlijeme světlým pivem a pečeme v troubě při 120 °C asi čtyři hodiny. Pokud se rozhodneme grilovat, čas i teplota zůstává beze změny, důležité je pouze to, aby žebra nebyla přímo nad zdrojem tepla. Grilujeme je pomaličku a pravidelně otáčíme.

A jaká by to byla žebírka bez dobrého zelného salátu Coleslaw? Připravíme ho jednoduše: smícháme ocet, med a hořčici, přidáme nasekané zelí, osolíme, opepříme, přidáme najemno nasekanou červenou cibuli a pažitku a pořádně promícháme. Necháme odstát v lednici 30 minut, aby se chutě propojily a zelí trochu změklo. A pak už můžeme podávat. Dobrou chuť!

TIP na závěr

Vakuovačka zaručeně prodlouží životnost nejen čerstvých potravin, ale také hotových pokrmů či polotovarů nebo suchých potravin. Bezpečně odsaje vzduch a vytvoří mikroprostředí, které zamezí množení bakterií a škodlivých mikroorganismů. Poradí si přitom nejen se suchými potravinami, ale i s těmi křehkými a plnými šťávy, jako je třeba drobné lesní ovoce. Spotřebič využijete i při marinování nebo přípravě toho nejšťavnatějšího masa metodou sous-vide. Ovládání je přitom hračka – stačí stisknout tlačítko pro zatavení nebo pro vakuování s následným zatavením sáčku a přístroj udělá všechno ostatní sám.

Zdroj: TZ Gorenje, tasteofhome.com.

Další zajímavé články