Kultura a styl

Vyčistit troubu po svátcích je důležité nejen z estetické stránky. Špinavá hůř peče, má vyšší spotřebu a může se i vznítit

Připálené zbytky jídla ovlivňují i výslednou chuť pokrmu

autor

Jitka Wolfová

02. ledna 2022

 
FOTO / Mora
Trouba byla přes svátky v jednom kole a je to na ní znát. Nezbývá, než vzít do ruky houbičku, hadřík, a obrnit se trpělivostí, protože čištění tohoto spotřebiče rozhodně nepatří mezi vyhledávané činnosti. Údržba trouby by ale rozhodně neměla být na programu dne jen po svátcích, protože nejde jen o estetiku. Proč je čistění trouby důležité, a jak na to?
Reklama

První důvod je zřejmý: špinavá trouba s připálenými zbytky jídla a starými spečenými cákanci tuku na stěnách i dvířkách trouby není nic pěkného.

Další důvody už tak zřejmé nejsou. Zanesení povrchu trouby a topných těles připáleninami brání rovnoměrnému ohřevu, a proto nebude výsledek pečení takový, jaký byste si přáli: místy bude pokrm nedopečený. Navíc budete na tento nedokonalý výsledek spotřebovávat víc energie a tedy svých vlastních peněz. Starý připálený tuk začne uvolňovat uhlíkové plyny, které mohou ovlivnit chuť a vůni jídla, naplnit vaši kuchyni kouřem a nepříjemnými pachy. Starý tuk se může dokonce i vznítit.

Když ji správně vyberete, udělá špinavou práci za vás

Po vzoru našich babiček

Na výběr máte osvědčené babské rady s kypřicím práškem nebo octem v předehřáté troubě, ty ale fungují jen u čerstvých nečistot. Když jsou připáleniny staršího data, nezbývá, než sáhnout po agresivnějších čisticích prostředcích, které nemusejí být prospěšné ani přírodě, ani nám. A to nejen během čištění, ale i později během následného pečení. Proto věnujte pozornost důkladnému odstranění zbytků chemie v troubě.

Moderní čištění

Nebo na to můžete jít chytře: vsaďte na samočisticí funkce. V zásadě jsou tři: pyrolytické čištění, čištění pomocí páry, anebo pomocí speciálních katalytických panelů. Všechny tři způsoby jsou dané už ve výrobě, nelze je přidat do staré trouby nebo dokoupit.

Pyrolýza

Pyrolytické čištění je založené na extrémně vysokých teplotách. Trouby, které tento typ automatického čištění umožňují, mají povrch z velmi odolného speciálního smaltu. Program trvá většinou přes hodinu a po celou dobu jsou z bezpečnostních důvodů uzamčená dvířka spotřebiče. Po skončení programu a vychladnutí trouby stačí nečistoty, přeměněné na popel, pouze setřít hadříkem bez použití jakýchkoliv chemických prostředků.

Parní čištění

Vše, co je potřeba udělat, je nalít trochu vody například do pekáče, vložit jej do trouby a nastavit čisticí program. Asi po 30 minutách už můžete sledovat výsledek, kterým je čistý povrch celého vnitřku trouby. Mastnota i zapečené skvrny se uvolněnou párou změkčí. Pak je stačí jednoduše otřít hadříkem. A snadno vyčistíte i sklo dvířek.

Katalytické čištění

Stěny trub s podporou katalytického čištění tvoří vložky se speciálním povrchem, který je samočisticí. Nečistoty žárem samy zoxidují a vypaří se. Stačí jen zvolit klasický horní i spodní ohřev, nastavit teplotu na 250 °C, a za 90 minut jen vytřete dno a stěny trouby hadříkem. Katalytické vložky vydrží zpravidla 3-5 let, pak je potřeba je nahradit novými – jsou běžně ke koupi jako příslušenství spotřebiče.

Zdroj: TZ Mora, choice.com.au.

Další zajímavé články