Nadměrné pití, ať už piva, vína nebo lihovin, s sebou nese mnohá zdravotní rizika. Alkohol je celosvětově hlavní příčinou nemocnosti a úmrtnosti, kterým lze předcházet. Podle Světové zdravotnické organizace je rovněž považován za rizikový faktor více než 200 onemocnění, jako jsou rakovina, řídnutí kostí, kardiovaskulární onemocnění, a zejména alkoholové onemocnění jater.
Ve vyspělých státech je alkohol dokonce jednou z nejčastějších příčin jaterních chorob a míra úmrtnosti na jaterní cirhózu je v těchto zemích přímo úměrná spotřebě čistého alkoholu na obyvatele. V České republice je to 15 úmrtí na cirhózu jater na 100 000 obyvatel.
Kdy jde o alkoholismus
Pokud si dáte občas skleničku vína k obědu, nebo zajdete v pátek večer posedět s přáteli a dáte si dvě piva, o nic nejde. Jestliže však pijete dvě skleničky vína a víc denně, stejně jako dvě sklenice piva desítky, dostáváte do sebe 40 gramů čistého alkoholu, což představuje hraniční hodnotu alkoholu pro případný rozvoj závislosti. Nemusí se projevit hned, ale po pár letech každodenního režimu se dvěma sklenicemi se závislost s velkou pravděpodobností objeví. Takže pokud jste se v těchto slovech našli, je Suchý únor akce jako dělaná právě pro vás.
Proč je alkohol tak škodlivý právě pro játra?
"Více než 90 % alkoholu se metabolizuje oxidačními procesy právě v tomto orgánu, zbytek se vylučuje ledvinami, plícemi a kůží. Spektrum poškození jater způsobených dlouhodobou konzumací alkoholu je velmi široké a sahá od prostého ztukovatění jater až po alkoholovou hepatitidu a cirhózu,“ říká internistka MUDr. Emilie Niedobová. První stádium poškození se přitom může rozvinout již po 3 až 7 dnech intenzivní konzumace alkoholu a postihuje více než 90 % pijáků. Při pokračující konzumaci alkoholu pak může dojít k zánětu a dalšímu poškození jater. Cirhóza, konečné stadium poškození, se při nadměrném pití rozvine průměrně po 10 až 15 letech, ale u velmi těžkých pijáků se může objevit již po 1 až 2 letech.
Onemocnění jater přímo souvisí s množstvím zkonzumovaného alkoholu – většinu pacientů s cirhózou tvoří velmi těžcí pijáci. Kromě toho však alkohol působí synergicky s dalšími rizikovými faktory, jako je obezita nebo virové infekce. Při nadměrné tělesné hmotnosti se škodlivost alkoholu zdvojnásobuje – dvě láhve vína týdně se tedy z hlediska toxicity stávají pro játra čtyřmi. Podobné je to u infekce virem hepatitidy C.
Játra po měsíci abstinence
Dobrou zprávou je, že játra mají vynikající regenerační schopnost. Zejména první stadium poškození, kterým je ztukovatění neboli steatóza jater, lze zcela zvrátit již po několika týdnech alkoholové abstinence. Právě měsíc bez alkoholu tak může být prvním krokem, který mnoha lidem ukáže, jak na tom s alkoholem doopravdy jsou, a zároveň cestou, jak játrům ulevit a podpořit jejich regenerační schopnosti.
Pomoci může také užívání tzv. hepatoprotektiv. V poslední době jsou oblíbené zejména rostlinné přípravky. Na našem trhu jsou k dispozici volně dostupné tobolky obsahující esenciální fosfolipidy, což jsou látky přírodního původu schopné pronikat do buněčných membrán, a přispívat tak k obnově struktury a funkce jaterních buněk. Užívají se pak několikrát denně nejlépe během jídla a zapíjí se dostatečným množstvím tekutiny.
Zdroj: independent.co.uk, health.clevelandclinic.org, suchejunor.cz, TZ Essentiale.