Pití

Ideální lék na kašel. Cibulový čaj je velmi jednoduchý na přípravu a má fantastické účinky

Asi nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak z cibule dostat její léčivé účinky, je uvařit si cibulový čaj

autor

Klára Sanders

08. prosince 2020

 
FOTO / Pixabay
O léčivých účincích cibule toho bylo napsáno již mnoho. Jde z ní vyrobit například skvělý léčivý sirup. Ale asi nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak z cibule dostat její léčivé účinky, je uvařit si cibulový čaj.
Reklama

Cibule má své typické štiplavé aroma, které vás nutí k pláči. Je to způsobeno silným éterickým olejem, který cibule obsahuje. Éterický olej obsahuje více než sto různých látek, z nichž je nejhojněji zastoupen alicin. Právě ten má protizánětlivé a protiplísňové účinky.

Proti čemu cibule zabírá 

Škrábe-li vás v krku, trápí kašel, nebo bolí celé tělo, máte virózu, horečku či chřipku, cibulový čaj je vhodný právě pro vás. Nemusíte hned běžet do lékárny a cpát do sebe jeden prášek za druhým. Vsaďte radši na osvědčený recept našich babiček, který obsahuje éterické oleje a mohou ho popíjet i děti.

Ideální lék na kašel

Cibulový odvar se nejlépe hodí právě na odkašlávání, protože lidské tělo se snaží pomocí zvýšené tvorby hlenů vylučovat sirné látky a silici z cibule. Řídký hlen s antimikrobiálními vlastnostmi cibule pak dokáže skvěle vyčistit průdušky i od starého hustého hlenu.

Příprava léčivého odvaru

Na přípravu cibulového odvaru budete potřebovat pouze jednu větší cibuli, 300 ml vody a med nebo další ingredience na dochucení. Cibuli oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny a vhoďte do vroucí vody. Povařte pět minut, odstavte a nechte ještě deset minut louhovat. Poté už jen přeceďte, doslaďte medem a ještě za tepla vypijte.

Jak často jej pít

Tento odvar uctívejte jako lék a pijte ho třikrát denně. Uvidíte, že už po několika málo hrnečcích se budete cítit mnohem lépe. Stejně jako ostatní čaje si ho ale vždy připravujte čerstvý.

Čaj můžete ochutit skořicí

Odvar z cibule nemá nijak výraznou chuť, takže vyloženě nechutnat by vám neměl. Pokud však tuto chuť nevyhledáváte, ochuťte si nápoj skořicí, hřebíčkem, citronem nebo plátkem zázvoru.

Ideální je čaj i osladit, ale jedině medem, který obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, jako například vitaminy, aminokyseliny, éterické oleje a různé minerály. Do nápoje ho ale přidejte až na konec, aby se většina účinných látek neztratila. Jestliže mu ani tak nepřijdete na chuť, nezoufejte. 

Další zajímavé články