Domácí ovocný čaj vás krásně zahřeje a navíc potěší svou vůní. Na jeho přípravu lze použít jakékoliv ovoce, které se vám urodilo na zahrádce a máte ho uskladněné na zimní měsíce.
Zásoby na zimu se vyplatí
V bednách ve sklepě většinou najdete uskladněná jablka a hrušky. Zásoba na zimu se může skládat i z šípků. Vybrané suroviny umyjte, zbavte pecek a jádřinců. U jablek a hrušek se vyplatí nechat slupku, která v sobě skrývá mnoho vitaminů.
Následně ovoce nakrájejte na malé kousky. Stačí vybrat vhodné kombinace, přelít vroucí vodou a nechat zhruba pět minut vyluhovat. Čím barevnější suroviny použijete, tím lépe bude čaj vypadat. Ovocný čaj bude příjemně vonět a skvěle chutnat. Vyluhované ovoce nemusíte vyhazovat, stačí trošku posypat skořicí nebo cukrem a podávat jej spolu s čajem.
Lze použít i sušené ovoce
Pokud si domácí čaj oblíbíte, ale nemáte kde nasbírané ovoce uskladnit, je tady řešení. Ovoce nakrájejte na kousky a dejte do sušičky. Stačí pár hodin a zásoby na zimu budou hotové. Usušené ovoce lze nakrájet na kostičky a všechny druhy smíchat. Budete mít rovnou připravenou směs. Čaj se doporučuje sladit medem. Med na rozdíl od cukru naše tělo lehce stráví.
Skořice dodá atmosféru
V zimních večerech zaručeně zahřeje jablečný čaj se špetkou skořice. Postačí k tomu jedno středně velké červené jablko, které se nakrájí na malé kostičky. Ovoce se zasype špetkou skořice a nechá se pár minut, aby se ovoce nasáklo chutí skořice. Následně se zalije půl litrem vroucí vody.
Zázvor a pomeranč proti nachlazení
Pokud chcete vitaminovou bombu a chcete tělo ochránit v období viróz, sáhněte po zázvoru a pomeranči. Pokrájeného zázvoru stačí jedna lžíce. Nyní je na řadě pomeranč. Raději ho zbavte slupky, aby čaj nezhořkl. Ovoce nakrájejte na plátky a ještě rozřežte na půl. Stačí zalít vodou a je hotovo.
U domácích čajů můžete vymýšlet jakékoliv kombinace. Mezi nejčastější suroviny patří již zmiňované jablko, hruška, pomeranč, skořice, kiwi, zázvor, rybíz, šípky i citrony. Fantazii se meze nekladou.