Pití

Připravte si domácí čaj z ovoce. Zabere vám to jen pár minut

Z čerstvého nebo sušeného ovoce připravený čaj vás zahřeje a krásně voní

autor

Klára Sanders

10. března 2021

 
FOTO / Depositphotos
Čaj je velmi oblíbený nápoj, obzvlášť v tomto chladném počasí. Ještě víc vás zahřeje domácí ovocný čaj, který si sami připravíte. Zabere vám to pouze několik minut.
Reklama

Domácí ovocný čaj vás krásně zahřeje a navíc potěší svou vůní. Na jeho přípravu lze použít jakékoliv ovoce, které se vám urodilo na zahrádce a máte ho uskladněné na zimní měsíce.

Zásoby na zimu se vyplatí

V bednách ve sklepě většinou najdete uskladněná jablka a hrušky. Zásoba na zimu se může skládat i z šípků. Vybrané suroviny umyjte, zbavte pecek a jádřinců. U jablek a hrušek se vyplatí nechat slupku, která v sobě skrývá mnoho vitaminů.

Následně ovoce nakrájejte na malé kousky. Stačí vybrat vhodné kombinace, přelít vroucí vodou a nechat zhruba pět minut vyluhovat. Čím barevnější suroviny použijete, tím lépe bude čaj vypadat. Ovocný čaj bude příjemně vonět a skvěle chutnat. Vyluhované ovoce nemusíte vyhazovat, stačí trošku posypat skořicí nebo cukrem a podávat jej spolu s čajem.

Lze použít i sušené ovoce

Pokud si domácí čaj oblíbíte, ale nemáte kde nasbírané ovoce uskladnit, je tady řešení. Ovoce nakrájejte na kousky a dejte do sušičky. Stačí pár hodin a zásoby na zimu budou hotové. Usušené ovoce lze nakrájet na kostičky a všechny druhy smíchat. Budete mít rovnou připravenou směs. Čaj se doporučuje sladit medem. Med na rozdíl od cukru naše tělo lehce stráví. 

Skořice dodá atmosféru

V zimních večerech zaručeně zahřeje jablečný čaj se špetkou skořice. Postačí k tomu jedno středně velké červené jablko, které se nakrájí na malé kostičky. Ovoce se zasype špetkou skořice a nechá se pár minut, aby se ovoce nasáklo chutí skořice. Následně se zalije půl litrem vroucí vody.

Zázvor a pomeranč proti nachlazení

Pokud chcete vitaminovou bombu a chcete tělo ochránit v období viróz, sáhněte po zázvoru a pomeranči. Pokrájeného zázvoru stačí jedna lžíce. Nyní je na řadě pomeranč. Raději ho zbavte slupky, aby čaj nezhořkl. Ovoce nakrájejte na plátky a ještě rozřežte na půl. Stačí zalít vodou a je hotovo.

U domácích čajů můžete vymýšlet jakékoliv kombinace. Mezi nejčastější suroviny patří již zmiňované jablko, hruška, pomeranč, skořice, kiwi, zázvor, rybíz, šípky i citrony. Fantazii se meze nekladou.

Další zajímavé články