Pití

Nezapomeňte svou štědrovečerní tabuli obohatit o kvalitní nápoje. Je vhodnější pivo nebo víno?

K slavnostnímu jídlu patří i správné pití

autor

Kateřina Korňová

24. prosince 2021

 
FOTO / Pexels
Ať už máte při přípravě štědrovečerního menu jasno, nebo rádi experimentujete a vymýšlíte každý rok něco nového, je nad slunce jasné, že se dobrá večeře neobejde bez vhodně zvolených nápojů. Co patří na Štědrý večer na stůl a proč se dřív nesměl pít alkohol?
Reklama

Na Štědrý den máme všichni jasno o tom, co budeme jíst. Ráno začínáme vánočkou, pokračujeme cukrovím, k obědu si dáme houbového kubu a večer smaženého kapra s bramborovým salátem nebo vinnou klobásu, která je od pradávna symbolem slunovratu. Případně připravujeme jiné tradiční jídlo, jehož recept se dědí z generace na generaci. Víte ale už, co budete pít? Respektive: co byste měli nebo neměli pít?

Štědrý večer se neobejde bez kvalitního pití

Štědrovečerní menu bez alkoholu

Jelikož jsou Vánoce svátkem všech křesťanů, který oslavuje narození Ježíše Krista, měla dřív na podobu štědrovečerní večeře ohromný vliv katolická církev. Dříve proto nebylo myslitelné, aby se ke sváteční večeři popíjelo cokoliv jiného než čaj nebo voda. Alkohol byl přísně zakázaný, ale lidé byli vynalézaví a snažili se nařízení jakkoliv obejít. Proto měli často slavnostní večeři už 23.12. a popíjeli k ní například punč nebo dokonce i pálenku.

Jako první aperitiv

Dnes už jsou pravidla trochu jiná, respektive nám nikdo nepřikazuje, co smíme a nesmíme na Štědrý večer jíst nebo pít. Zvyky a tradice dodržujeme zcela dobrovolně, takže si klidně přichystejte několikachodové alkoholické menu. Ale samozřejmě všeho s mírou. Nechcete přece jít ke stromečku s rozostřeným viděním. Každou hostinu je dobré započít aperitivem, který má schopnost povzbudit chuť k jídlu. Vhodný je například vermut nebo suchý sekt. Můžete ale rozlít i borovičku nebo hořký likér.

Jaké víno k slavnostnímu menu

K rybám se obecně skvěle hodí bílé víno a kapr není výjimkou, ani když je smažený a servírujeme ho s bramborovým salátem. Mladá sladká vína však nejsou tou nejlepší volbou, stejně tak vína s ovocnou či exotickou vůní. Mnohem lépe uděláte, když sáhnete po vyzrálejších suchých bílých vínech. Vždy je potřeba volit víno v určitém stádiu zralosti, jako například Ryzlink rýnský nebo Chenin blanc. Alternativou k bílému vínu může být i dobré rosé.

Pivo není chyba

Češi jsou národem pivařů, takže není divu, že mnoho z nich sáhne po štědrovečerní večeři po nějakém lepším pivu. Ani prémiový ležák není krokem vedle, protože smažený kapr v trojobale v kombinaci bramborovým salátem plným majonézy, není zrovna lehkým jídlem. Spíš můžeme konstatovat, že se jedná o velice tučné a těžké jídlo. A proto není od věci zakončit je kvalitním a dobře vychlazeným pivem, které se k takovým pokrmům vyloženě hodí a zaručeně vám po něm brzy slehne.

Nezapomeňte na digestiv

Jestliže chcete a máte chuť, můžete celé štědrovečerní menu zakončit ještě vhodným digestivem. Hodí se především vaječný či kávový likér, nebo třeba vyzrálý destilát jako například whisky, brandy nebo koňak.

Ať už si ke slavnostní večeři dáte pivo, víno, sekt nebo třeba jen čaj, džus a vodu, vychutnejte si přítomnost okamžiku se svými blízkými a užijte si pohodové a klidné Vánoce.

Zdroj: alkoholium.cz, hrady.cz, vino.cz.

Další zajímavé články