Než se vydáte na nákup láhví drahocenného nápoje, zkuste se v první řadě zamyslet, jaký mají vaši přátelé či hosté vztah k vínu. Pijí ho rádi? Zajímají se o něj? Popřípadě víte, jaký styl vína mají v oblibě? Díky tomu se snadno vyhnete přešlapům, kdy naservírujete těžké červené víno pivařovi nebo milovníkovi bublinek. Určitě není od věci přihlédnout i k roční době – růžová a šumivá vína chutnají skvěle v létě na zahradě, zatímco červená vína si zase více užijeme v zimním období, uvádí ve své tiskové zprávě Vinozarchivu.cz.
Degustační set je trefa do černého
Jestliže si nejste jistí preferencí svých hostů nebo si netroufnete zkombinovat vína po svém, svěřte se raději do rukou profesionálů, kteří pro tyto účely sestavili již hotové degustační sety. Existují nevyčerpatelné možnosti, jak vína do setů kombinovat. Zajímavé je například ochutnat tři styly šampaňského od jednoho vinaře nebo naopak vyzkoušet bublinky ze tří různých zemí. Jejich ochutnáváním porovnáte, jak se může víno ze stejných vinic a stejné odrůdy lišit podle různých let sklizně - každý rok je totiž trochu jiné počasí a úroda, a také dle stáří.
Při výběru vín do degustace máte opravdu velké pole působnosti. Můžete se držet třeba vín z jednoho regionu (například Toskánsko nebo Burgundsko). Můžete vyzkoušet také horizontální degustaci – vyberete si jednu odrůdu a porovnáte, jak se jí daří v různých částech země (třeba Chardonnay z Pálavy a z Itálie). Nebo se soustředíte na jednoho vinaře a ochutnáte průřez jeho tvorbou. Další možností je, že si zvolíte jednu odrůdu, jeden ročník a ochutnáte, jak se ji v tom daném roce povedlo zpracovat různým vinařům. Vína můžete do degustace zvolit i podle ceny – nakupte například různé Merloty a ochutnejte je postupně od toho nejlevnějšího až po ten nejdražší.
Slepá degustace je zábava
Pokud se cítíte jistě v kramflecích, můžete se s přáteli pustit do slepé degustace, v jejímž rámci každý ochutnává přes řadu tajemných vín, jedno po druhém. Buď můžete zakrýt etikety lahví, přelít vína do karaf, nebo si zakrýt oči. Hosté následně musí hádat, které víno mají právě v ústech. Pokud jsou vaši hosté relativně dobře informováni v oblasti vína, mohou kvalifikovaně odhadnout identitu každého vína. Pokud je to pro většinu účastníků první ochutnávka naslepo, můžete se zaměřit na hodnocení věcí, jako je vzhled, vůně a struktura. Na konci degustace odhalte láhve a pokračujte v diskuzi, jak radí na webu winemag.com.
Na pořadí záleží
Ač je volba vín pro degustaci poměrně liberální záležitostí, pořadí, v jakém je budete servírovat, je ale přesně dané. A to z jednoho prostého důvodu – abyste si každý vzorek patřičně vychutnali a zbytečně si „nezabili“ chuťové buňky. Víno se doporučuje degustovat v tomto pořadí: bílá vína před červenými, lehká před těžkými, mladé ročníky před starými a suchá vína před sladkými, radí odborníci na grapeadventures.com.
Podle tiskové zprávy Vinozarchivu.cz proto nejprve podávejte šumivá vína, poté svěží bílá vína (Ryzlink, Pinot Grigio), pak můžete přejít k těžším bílým vínům, která zrála v sudu (Chardonnay), následují lehká červená vína (Pinot Noir), až se dostanete k těžkým červeným vínům (Cabernet Sauvignon, Merlot). Dále platí, že mladá vína dostanou vždy přednost před archivními, jejichž chuť bude opravdu hodně komplexní. Máte-li k dispozici nějaké sladké víno nebo dezertní, určitě ho nechte až na úplný závěr.
Zapomeňte na velkou hostinu
Další pokyn pro perfektní průběh degustace bude možná ten nejtěžší – odolejte pokušení připravit pro vaše přátele hostinu plnou dobrot. Vyzrálé sýry, olivy, šunky a salámy všeho druhu jsou sice vynikající pochoutky, ale mají obrovský vliv na vaše chuťové pohárky. A jelikož je váš večer hlavně o víně, zkuste si svůj jazýček šetřit, co nejvíc to půjde. Po skončení degustace můžete hosty plně zasytit. K vínu podávejte jen čistou vodu (bez citronu a bylinek), nakrájenou bagetu a krekry nebo tyčinky bez příchutě - třeba předem upečte vlastní například italské grissini!
Degustace na papíře
Samotná degustace je jen půlka zábavy - druhá přichází, když víno rozebíráte s přáteli. Navzájem se svěřujete se svými dojmy a porovnáváte své názory. Pro ucelení vlastního postoje je určitě přínosné udělat si záznam o degustaci. Zhodnoťte každý vzorek podle vzhledu, vůně, chuti a celkového dojmu a poznamenejte si, co vás bavilo či naopak bez čeho byste se obešli. Nemusíte si vést stobodovou tabulku, jako to dělají profesionálové, zvolte vlastní systém – třeba stupnici od 1 do 10 bodů nebo vína známkujte jako děti ve škole. Na závěr své degustační tabulky s přáteli porovnejte. Určitě vás překvapí, jak široký má víno záběr a že rozhodně všichni nemají stejné chutě.
Zdroj: TZ Vinozarchivu.cz, winemag.com, grapeadventures.com.