Komerční sdělení

Podzimní tipy pro vaši kuchyň

Podzim je obdobím, kdy dozrává mnoho druhů ovoce a zeleniny

autor

redakce

19. října 2021

 
FOTO / Pexels
Podzim je obdobím, kdy dozrává mnoho druhů ovoce a zeleniny. Je proto ideálním časem na dobití organizmu zásobami vitamínů. Připravili jsem pro vás několik tipů, jak můžete v tomto období vařit a péct různé pochoutky.
Reklama

Svěží ovocné saláty

Ovocné saláty jsou chutné, plné výživných látek a uspokojí i ty největší milovníky dobrého jídla. Připravit je můžete z více druhů ovoce, které nakrájíte do salátové mísy. Na přípravu vám doporučujeme použít keramické nože, které v ovocí zachovávají více vitamínu C a nakrájené plochy zůstanou déle čerstvé.   

Náš tip: Všechno pro vaření, pečení, strouhání, krájení, míchaní a mnoho jiných potřeb do kuchyně najdete na Tescoma.cz. Kvalita značky vždy něco stojí, vy se ovšem můžete těšit na výhody, které pro vás má Tescoma sleva.

Koláče jako od babičky

Klasickému kynutému koláči se švestkami se nic nevyrovná, i proto se v české kuchyni pořád těší veliké oblibě. Jeho chuť si můžete zpestřit různými obměnami. Tradiční drobenku z tuku, cukru a mouky můžete zaměnit za mletý mák s cukrem nebo přidat šipku skořice. Výborně si pochutnáte také na drobence, do které místo bílého cukru použijete třtinový. Obáváte se, jestli nebudou krystalky příliš veliké? Stačí ho rozemlít v kávovém mlýnku.

Ani variabilita kynutého těsta tu nekončí. V létě jste si na něm zajisté pochutnávali s kyselkavými meruňkami, na podzim je nahradíme strouhanými jablky. Můžete se přitom rozhodnout, jestli je dochutíte skořicí nebo ne.

Zeleninové polévky, které zahřejí

Chladné rána a večery sice někdy vystřídají paprsky sluníčka, jejich teplota je ovšem stále méně intenzivní a nedokáže vzduch dostatečně zahřát. Místo sluníčka vás na podzim zahřejí zeleninové polévky. Bohatá sklizeň dýní, květáků, brokolice, mrkve, petržele, kedlubny, kapustičky a dalších druhů zeleniny přímo zve k tomu, abyste je vařili častěji.  

Zdá se vám chuť polévek málo výrazná? Nemusíte je dochucovat bujonem. Osobitou příchuť jin dodáte, když si zeleninu nakrájíte na menší kousky a před zalitím vodou krátce orestujete na lžíci oleje. Hodně dokáže také cibulka nebo česnek nakrájíme nadrobno. Nemáte rádi jejich silné aroma? Vyzkoušejte pórek nebo mladou cibulku i s natí.

Bylinky, které si zamilujete

Zeleninové pomazánky, polévky, omáčky, dušené i pečené maso a saláty – to všechno jsou pokrmy, které dokáží jedinečným způsobem dochutit bylinky. I když se pomalu končí jejich vegetační období, podzim přeje pažitce, tymiánu, bazalce a mátě. V zahrádce pořád najdete také rozmarýn a řeřichu. Bylinky vaše jídla nejenom dochutí, přidají do nich vzácné esenciální oleje, minerály a vitamíny.

Náš tip: Chybí vám něco do kuchyně? Spotřebiče, kuchyňské potřeby a všechno pro přípravu vašich jídel najdete na Alza.cz. Přemýšlíte, jak při nákupech množství zboží trochu ušetřit? Potom vás jistě potěší Alza doprava zdarma.    

Saláty jako hlavní jídlo i příloha

V případě že patříte mezi milovníky salátů, několik tipů čeká i na vás. Vyzkoušet můžete mnoho salátových variací:

Ledový salát s rajčaty, paprikou, ředkvičkou a vařenou kukuřicí. Nezapomeňte si ho dochutit nakrájenou pažitkou nebo bazalkou.

Salát ze zelí dvou barev dodá vašemu organismu množství antioxidantů. Všechny důležité látky se nejlépe vstřebají, když do něj přidáte olivový olej. Máte rádi pikantní chutě? Přidejte nakrájenou cibuli a můžete se pustit do jídla.

Grilované kousky masa dokáží v kombinaci s čerstvou zeleninou skvěle zasytit. K masu se vám budou hodit ledový salát, natenko nakrájená mrkev, cherry rajčátka, čekanka a mladá cibule.

Další zajímavé články